Serija od 10 filmova o mutantima superherojima “X-Men” uspješna je na kino blagajnama već 17 godina. Jedan od njenih junaka – Wolverine, doživio je čak tri zasebna spin-off  filma, od kojih posljednji “Logan” upravo igra u kinima.

Da će film biti nešto osobniji od prijašnjih dalo se naslutiti iz naslova filma, jednostavno nazvanog “Logan” po ljudskom imenu Wolverinea. Film nije samo intimniji, nego i zreliji u odnosu na franšizu “X-men” ali i sve ostale filmove o superherojima.

“Logan” je napustio popularnu kič estetiku blockbustera s akcijskim sekvencama većim od života i šminkerski raskošnim vizualnim efektima. Prizemljio je žanr i uspješno podario jednu od najinteresantnijih stripovskih ekranizacija do sada. Svojim minimalizmom i ukorijenjenošću u stvarnosti najviše podsjeća na hibrid “Neslomljivog” i “Viteza tame”, no daleko mračniji i brutalniji.

U filmu se Logan mora nositi s gubitkom moći samoregeneracije, te naći svoje mjesto u svijetu gdje su mutanti istrijebljeni. Ostarjeli Profesor X proglašen je oružjem masivnog uništenja i mora živjeti u skrovitosti pod drogama, radi Alzheimerove bolesti koja mu oduzima kontrolu nad super moćnim umom.

Kronološki gledajući film nastanjuje najdalju budućnost serijala – 2029. godinu, no pripada u neki novi “X-Men” svijet. Kontinuitetom ne slijedi događaje prvih filmova, niti vremenski promijenjene alternativne događaje novijih filmova. Štoviše ignorira ih, što je izvor diskusija i raznih teorija obožavatelja.

Reference na prijašnje događaje (i dosad neznane, npr. incident u Westchesteru – lokaciji baze X-Mena / Xavierove Škole za nadarene) su iznimno rijetke, a ne pojavljuje se niti jedan prijašnji lik osim Logana i Profesora Xaviera. “Logan” je ujedno oproštaj od tih omiljenih likova, barem u interpretaciji Hugha Jackmana i Patricka Stewarta.

Za razliku od ostalih Marvelovih filmova, “Logan” nema dodatnu scenu unutar niti nakon odjavne špice. Nije sniman u visokorezolucijskom IMAX formatu, nego je remasteriran u slici i zvuku IMAX DMR tehnologijom. Radi brutalnog i mračnog pristupa film nije primjenjen mlađima od 18 poput dosadašnjih filmova serijala.

Tihoni Brčić

Više o filmu:

Logan: Wolverine
Logan (2017.)
Donners’ Company, Kinberg Genre, Marvel Entertainment, 2017.
Trajanje: 137 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos
Redatelj: James Mangold
Glume: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen, Boyd Holbrook, Stephen Merchant, Elizabeth Rodriguez, Richard E. Grant, Eriq La Salle, Elise Neal, Quincy Fouse, Al Coronel, Frank Gallegos, Anthony Escobar, Reynaldo Gallegos, Krzysztof Soszynski

Logan: Wolverine – Movie Site
Logan – IMDb