Film se koncentrira na kratko dramatično razdoblje života Jackie Kennedy, od atentata na njenog supruga u Dallasu do svečanog sprovoda i interviewa koji je o tim događajima dala jednom novinaru, a odvija se u formi retrospektivnih prikaza sadržaja njenih odgovora.

Mi ne upoznajemo Jackie prije nego je postala američka Prva dama niti kako je upoznala budućeg Predsjednika, već je srećemo kao udovicu, u subjektivnoj, samosažaljivoj autobiografskoj slici. Poslije šoka zbog gubitka muža (i položaja), Jackie nastoji posthumno osigurati njegovu (i svoju) povijesnu valorizaciju i sve što čini upućeno je medijskoj pozornosti. Ona kombinira detalje kojima izaziva sažaljenje i divljenje. Oplakujući smrt muža, Jackie oplakuje sebe.

Image may contain: 1 person, indoor

Film ne ulazi, osim nekoliko natuknica, u pitanje atentata, već posljedice koje je izazvao u statusu glavne junakinje, a ocjene događaja i protagonista, napose nje same, prepuštene su njezinoj osobnoj interpretaciji. Pojedinačne (potencijalno) kritičke primjedbe koje sadrže neka pitanja novinara poništava njegov konačni zaključak da je uspjela u svojoj namjeri da spektakularnim sprovodom (po uzoru na Lincolnov), koji su pratili milijuni TV gledatelja, osigura povijesnu impresiju. Doltadašnnji njezini pothvati bili su preuređenje Bijele kuće (prezentirano nastupom na televiziji) te održavanje društvenih i kulturnih događaja u kojima je sama bila zvijezda (prikaz koncerta slavnog violončelista Casalsa u Bijeloj kući).

Jednostavno rečeno, Jackie želi slavu i to vječnu slavu. To je želio i Ahil, ali u Homerovo doba za slavu je bilo potrebno junačko djelo. Jackie nedostaju konkretni podvizi, ali uvjerena je u to da njen muž zaslužuje povijesno mjesto (on nije bilo tko, i na taj način bira i njegovo posljednje počivalište). Nedostatak velikih djela opravdava se nedostatkom vremena (manje od tri godine mandata), a ulogu Johna Kennedyja u Kubanskoj krizi komentira gotovo nezamjetnom primjedbom njegov brat Bob Kennedy (jedini član obitelji Kennedy koji se pojavljuje u filmu i to kao brižan zaštitnik svoje snahe. Jednako implicitna je i Jackiena natuknica o bračnim odnosima koji su daleko od idealizirane slike koju želi plasirati, što djeluje kontradiktorno, ali nije. Ona želi priznanje za svoju žrtvu (zanemarene supruge), iako u idealiziranoj slici te žrtve ne može biti. U odnosu na svoju budućnost, pretjerana je njena zabrinutost za egzistenciju (prodajom namještaja osigurat će školarinu za djecu? Možda je to najava izgovora za buduću profitabilnu bračnu vezu). Dostojanstvene izjave u filmu daje svećenik (dragocjeni John Hurt) koji tješi udovicu.

Image may contain: one or more people, people standing, crowd and outdoor

Jackie se čini osobom našeg vremena u kojem bi još efektnije mogla plasirati svoju predsjedničku bajku. Njena sklonost predstavi, pompi i patetici još je više u skladu s ukusom digitalnog vremena nego na počecima televizijske ere. Ne možemo se oteti dojmu da bi se Jackie u današnje vrijeme društvenih mreža i medija koji su na raspolaganju celebritijima (ili sami čine instantne celebritije) bolje snašla koristeći izravne veze s masom koja, uostalom, voli spektakle i one koji im ih priređuju. Problem je samo da te mase nemaju provijesno pamćenje.

Elegantno krhka Natalie Portman, u gotovo mršavijem balerinskom izdanju nego u Crnom labudu (Darren Aronofsky) predstavlja Jackie iscrpljenu nedavno preživljenim šokovima (zbunjuje detalj kad s teškoćom pokušava skinuti vjenčani prsten). Manje uspješno djeluje njena interpretacija govora Jacqueline Kennedy. Redatelj filma Pablo Larraín iste je (prošle) godine snimio još jedan biografski film (Neruda).

Ada Jukić, 25. 1. 2017.

Više o filmu:

Jackie
Jackie (2017.)
Jackie Productions (II), Wild Bunch, 2016.
Trajanje: 100 min.
Format: 1,66:1
Color: Color | Black and White (some sequences)
Zvuk: Dolby Digital
Redatelj: Pablo Larraín
Glume: Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig, Billy Crudup, John Hurt, Richard E. Grant, Caspar Phillipson, Beth Grant, John Carroll Lynch, Max Casella, Sara Verhagen, Hélène Kuhn, Deborah Findlay, Corey Johnson, Aidan O’Hare

Jackie – Movie Site
Jackie – IMDb