PREMIJERA BERGMANOVE „JESENJE SONATE“ U REŽIJI ANE TOMOVIĆ: MIRA FURLAN U ULOZI CHARLOTTE

Premijera Bergmanove „Jesenje sonate“, u režiji iznimno zapažene beogradske redateljice Ane Tomović, 12. siječnja otvorit će kazališnu 2017. u riječkom HNK Ivana pl. Zajca. U predstavi o potrebi za ljubavlju i duboko kompleksnim odnosima u vrtlogu prešućivanih emocija, čiji je dramski predložak Ingmar Bergman pretočioi u svoj kultni film, igraju Mira Furlan kao Charlotte (koju je na filmug lumila Ingrid Bergman), MarijaTadić u ulozi Eve, Jelena Lopatić u ulozi Helene te Leon Lučev, novi član ansambla Hrvatske drame riječkog “Zajca”, kao Viktor.

Image may contain: one or more people, people sitting and outdoor

Fotografiju ustupio HNK Ivan pl. Zajc

Bergman je „Jesenju sonatu“ napisao1978. godine, koncentrirajući se na lik slavne pijanistice Charlotte koja se nakon godina odsustva vraća u obiteljsku kuću. U njoj je, kao i godinama ranije, čekaju njezine kćeri Eva i Helena, koje i dalje žive posljedice nedostatka majčine ljubavi. Charlotte je svojedobno, dvojeći između obitelji i umjetničkog poziva, izabrala pijanističku karijeru na koncertnim pozornicama diljem svijeta. Kćeri iznova pokušavaju pridobiti majčinu pažnju u nadi da će se davno narušeni odnosi ponovno uspostaviti. No, Charlottin povratak pokrenut će cijeli niz neprežaljenih zamjeranja i neizgovorenih optužbi te razotkriti traumu obitelji koja se nepovratno izgubila u međusobnom optuživanju.

Image may contain: one or more people, shoes, outdoor and nature

Fotografiju ustupio HNK Ivan pl. Zajc

„Tumačiti Bergmanov tekst znači ukinuti racionalizaciju i postaviti sebe u ulogu promatrača koji zagledan u paradoks života pokušava odgonetnuti enigmu duše“, riječi su redateljice Ane Tomović, uz koju autorski tim predstave čine dramaturg Vuk Ršumović, inače redatelj u Europi višestrukog nagrađivanog filma „Ničije dete“ na kojem je Ana Tomović bila suscenaristica, potom dramaturginja Olga Damjanović, skladatelj josip Maršić, scenografkinja Ljerka Hribar, kostimografkinja Momirka Bailović te oblikovatelj svjetla Boris Blidar.

Snažno emotivna intimna drama igra se na komornoj sceni tik do publike, prvo na pozornici HNK Ivana pl. Zajca, a potom HKD-a na Sušaku.Reprize su na programu 13, 14, 16, 18, 19, 20, 21, 26. i 27. siječnja.

Predstava se izvodi u dogovoru s društvom „Josef Weinberger Limited, London”, u ime Zaklade Ingmara Bergmana. Partner projekta je Securitas.

[izvor informacije HNK Ivan pl. Zajc]