Chabrolovski uzbudljiv Verhoevenov film u kojem pratimo ženu s traumatskim ožiljcima iz djetinjstva u problematičnom obiteljskom, poslovnom i prijateljskom okruženju. Film dotiče mučne teme kao što su silovanje ili psihopatov zločin, ali ga ne gledamo s nelagodom, već trilerskim zanimanjem. Glavna struja događanja odvija se u naoko redovitoj svakodnevici dobrostojećeg pariškog društva. Pod korzetom građanske uljuđenosti nadražuju se ‘sirove strasti’ bliskog kruga ljudi. Zasićeni dostupnim užicima, trebaju im sve jači poticaji, a konstantno potiskivanje dovodi do asocijalnih ispada.

Poveznicu sa Chabrolom daje i nevjerojatna Isabelle Huppert (Ceremonija, 1995). Šezdesetogodišnja Isabelle (Elle!) pokazuje prednosti intelektualne privlačnosti, njeno sitno tijelo u jednostavnoj skupoj odjeći (i bez nje) bezvremenski je zavodljivo i njene seksualne avanture djeluju uvjerljivo. Ona ne namjerava odustati od libida u godinama u kojima žene postaju bake i ne namjerava se do daljnjeg odreći seksualnog užitka, za koji treba sve drugačijih povoda. Stoga djeluje pomalo nekonzistentno njeno snebivanje zbog seksualnih potreba svoje intervencijama poljepšavanja deformirane majke, možda stoga što njena majka ne zna mjeru, ni u postupcima pomlađivanja ni u izboru partnera. Elle zna koliko je u zadanim okolnostima važno prikrivanje, i zna što bi se dogodilo kad bi otkrila istinu.

Uz film, osobiti su i uvjeti percepcije filma u kinu Europa. Uz priznanje za vrijednost programa, koliko vrijedi to što film počinje bez zamornih reklama, foršpana i komercijalnih dodataka! Elle ostaje na repertoaru u Novoj godini, pa svi koji je još nisu vidjeli, imaju još prilike pogledati ga u kinu.

Izdvojeni detalj:

Među nedostacima ovog filma (jer ni jedan film nije savršen 🙂 ), izdvojila bih ‘nedostatak’ jednog Mačka u završnici. Taj Mačak (vidi sliku) ima važnu ulogu u radnji i odnosu s protagonisticom, a u nekoliko scena predstavlja glavni lik. A onda mu se izgubi svaki trag, kao da su ga zaboravili u scenariju, što nije zanemarivo zanemarivanje kućnog ljubimca, već uočljiv filmski propust.

Ada Jukić, Zagreb 2 1 2017.

Više o filmu:

Elle
Elle (2016.)
SBS Productions, Twenty Twenty Vision Filmproduktion GmbH, France 2 Cinéma, 2016.
Trajanje: 130 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital | Dolby
Redatelj: Paul Verhoeven
Glume: Isabelle Huppert, Laurent Lafitte, Anne Consigny, Charles Berling, Virginie Efira, Judith Magre, Christian Berkel, Jonas Bloquet, Alice Isaaz, Vimala Pons, Raphaël Lenglet, Arthur Mazet, Lucas Prisor, Hugo Conzelmann, Stéphane Bak

Elle – Movie Site
Elle – IMDb