29/12/2016to06/03/2017

Projekt  „Krleža: vizionar i vizuali“: povodom obilježavanja trideset i pete obljetnice smrti Miroslava Krleže u Gradskom muzeju Karlovac
Naziv događaja: otvorenje izložbe i predstavljanje publikacija „Krleža: vizionar i vizuali“
Mjesto: izložbeni prostor u potkrovlju Gradskog muzeja Karlovac, Strossmayerov trg 7
Vrijeme: četvrtak, 29. 12. 2016. u 14:00 sati

U četvrtak, 29. 12. 2016. u 14:00 sati, povodom obilježavanja trideset i pete obljetnice smrti Miroslava Krleže u izložbenom prostoru u potkrovlju Gradskog muzeja Karlovac bit će otvorena izložba „Krleža: vizionar i vizuali“ autora Josipa Vrančića.

Projekt 'Krleža: vizionar i vizuali' ; Ustupio GMKa
Projekt ‘Krleža: vizionar i vizuali’ ; Ustupio GMKa

Temeljna zamisao ovog izložbeno-izdavačkog projekta jest pojedinoj misli, ma koliko krležijanski duga i ‘teška’ bila, priznati status samostalnoga djela, kojoj se promatrač može posvetiti bez ‘tereta’ okolnih slova, riječi, rečenica, odlomaka, stranica, knjiga, polica, biblioteka… I to uz napor da se uspije izbjeći uobičajenu zamku da citatno izdvajanje postane mač u službi seciranja, da rečenica izvađena iz konteksta ostane kadaverskim batrljkom… Važno je ne postavljati se na mjesto ekskluzivnog tumača Krležine misli…nego prepustiti mu da i na temi likovnosti bude predstavljen – njim samim, ističe Josip Vrančić.

Izložba je popraćena promotivnim tiskanim deplijanom te opsežnijom e-publikacijom besplatno dostupnoj QR codeom na samoj izložbi i na mrežnoj stranici  Gradskog muzeja Karlovac, straničnicima i plakatom koje je vizualno oblikovao Josip Vrančić.

Organizator izložbe i pratećeg edukativnog programa je Gradski muzej Karlovac.

[izvor informacije Gradski muzej Karlovac]