Muzeji Gadagne (Gadagne musées) nalaze se u prostoru renesansne palače u samom centru starog dijela Lyona (Vieux Lyon), u četvrti Saint-Jean 5. arrondissementa, na podnožju padine brdašca Fourvière te neposrednoj blizini katedrale Saint-Jean-Baptiste de Lyon i arheološkog lokaliteta s ranokršćanskom krstionicom i dvije crkve. Naziv obuhvaća dva muzeja; muzej posvećen povijesti Lyona – Musée d’histoire de Lyon, te muzej u kojem su prezentirane lutke s područja cijelog svijeta – Musée des marionnettes du monde.

Gadagne musées - Izložak ; Foto VJB
Gadagne musées – Izložak ; Foto VJB

Palača, koja je 1920. godine klasificirana kao monument historique (spomenik od povijesnog značaja), impozantno je zdanje koje obuhvaća tri petokatne građevine međusobno povezane uokolo dva unutarnja dvorišta. Izgradili su je u funkciji hotela (Hôtel Gadagne) braća Pierrevive tijekom ranog 16. stoljeća, a renovirala bogata braća Gadagne (ili Gadagni), porijeklom iz Firence, 1545. godine. (u to vrijeme, radi njihova bogatstva, postojao je i izraz ‘bogat kao Gadagne’). Građevina je od 17. stoljeća podijeljena na manje zasebne dijelove koje je Grad Lyon postepeno otkupljivao od 1902. do 1941. godine. Već od 1921. u njoj se nalazi povijesni muzej Lyona, a od 1950. i muzej lutaka svijeta.

Temeljita renovacija potrajala je od 1998. do 2009. godine, kada je muzej proširen i ponovno otvoren, a uređeno je i malo kazalište unutar građevine. Prezentirane su formacije iz ranijih faza gradnje oko kojih je izložen muzejski postav. Ističe se originalno monumentalno stepenište iz 1515. godine te istovremeni veliki kamin 6. (renesansne) izložbene prostorije.

Postav je koncipiran kronološki i započinje razdobljem ranog kršćanstva te prikazom kontinuiranog razvoja grada galsko-rimskog u franački. U vrijeme antike područje Lyona obuhvaćalo je četiri lokacije: Lugdunum – rimsku koloniju na brdašcu Fourvière, Condate – galski grad na podnožju četvrti la Croix-Rousse, Canabae – skradišnu četvrt na području poluotoka i Vesia – galsko-rimsku urbanu zajednicu na sjevero-zapadnom području (Vaise).

Za razdoblje (ranog) srednjeg vijeka karakterističan je razvoj Grada koji postaje važno crkveno, obrtničko i trgovačko središte.

Opatija na otoku Ile-Barbe, koja se spominje već u 5. st., renovirana je tijekom 9. stoljeća, kada su osnovane se još dvije: Savigny-en-Lyonnais i Ainay. Razvoj je prekinula epidemija kuge u 14. stoljeću kojoj je podlegla trećina cjelokupnog stanovništva Lyona.

Ovaj dio postava, koji je posvećen prezentaciji srednjovjekovnih spomenika, smješten je u podrumu građevine, u urednim, minimalistički uređenim prostorijama okrečenih kamenih zidova i sastoji se uglavnom od izložaka izrađenih od kamena (stupovi, kapiteli, pluteji, skulpture, ploče s natpisima, nadgrobne ploče, dijelovi mozaika) te malobrojnih artefakata izrađenih od drugih materijala (novac i dijelovi nošnje).

Kružna stepeništa vode s kata na kat građevine u brojne prostorije posvećene povijesti, svakidašnjici, političkim prilikama, umjetnosti i razvoju Grada. Ističu se prostorije namještene prema modi određenog razdoblja, a u jednoj se nalazi i tkalački stan tipičan za lyonsku produkciju svilenih tkanina.

Iz Musée d’histoire de Lyon direktno se ulazi u prostorije Musée des marionnettes du monde. Iako se tako ne čini, ovi su muzeji tematski povezani. Naime, za Lyon je karakterističan poseban tip lutke – Guignol (hr. Ginjol), odnosno glavni lik lutkarske predstave koji predstavlja radnike u industriji svile. Kreator ginjola je Lyonac Laurent Mourguet; iako rođen u obitelji skromnih izrađivača svile, postaje prodavač i zubar (u ono vrijeme zubari su vadili zube – usluga je bila besplatna, a financirali su se prodajom lijekova koji su se koristili kao tretman nakon postupka vađenja) te je koristio humorističnu lutkarsku predstavu kao marketinšku metodu privlačenja pacijenata/kupaca.

U postavu Muzeja Izloženi su brojni lyonski ginjoli  i brojne druge kazališne lutke te lutkarske scenografije iz Francuske i svijeta.

Cjelokupni muzejski postav, kao i značajna arhitektonska mjesta građevine, prate brojni paneli s višejezičnim opisima, objašnjenja ispisana na zidovima te detaljne tematske informacije (poput načina konzervacije i restauracije, čak i pojašnjenja specifičnih stručnih izraza) na zasebnim plasitficiranim listovima papira.

Na najvišem katu građevine nalazi se bistro s izlazom na prostrani, lijepo uređeni vrt s izvorom vode u kamenoj gradnji. U prizemlju se nalazi muzejska prodavaonica popularno-znanstvenih, znanstvenih i stručnih publikacija te suvenira tipičnih za Lyon.

Praktične informacije http://www.gadagne.musees.lyon.fr/index.php/building_en/Building/Header/Liens-menu-droite/pratique

Više o Lyonu http://www.arheologija.hr/?p=9449

Galerija fotografija [autor Vendi Jukić Buča] | Fotografije su objavljene uz dozvolu Gadagne musées, kojima ovom prilikom zahvaljujem na mogućnosti obilaska i fotografiranja.

Vendi Jukić Buča, U Splitu, 2. 12. 2016.

[preuzet s web stranice Arheologija.hr]