HNK Zagreb
Opera Don Pasquale Gaetana Donizettija
premijera: 25. studenoga 2016. godine

libreto: Gaetano Donizzeti, Giovanni Ruffini prema libretu Angela Anellija
dirigent: Josip Šego
redateljica: Dora Ruždjak Podolski
scenograf: Stefano Katunar
kostimografkinja: Barbara Bourek
scenski pokret: Petra Hrašćanec
oblikovatelj svjetla: Elvis Butković
zborovođa: Luka Vukšić

Don Pasquale i Norina ; Ustupio HNK Zagreb
Don Pasquale i Norina ; Ustupio HNK Zagreb

Don Pasquale: Giorgio Surian
Doktor Malatesta: Ljubomir Puškarić
Ernesto: Mark Milhofer
Norina: Ivana Lazar
Carlotto, bilježnik: Antonio Brajković
Don Pasqualeova sluškinja: Filip Filipović
Norinin sustanar: Alen Gotal

Balet: Tatjana Andročec, Ilinca Barbu Moga, Barbara Novković Novak, Danijela Zobunđija
Orkestar i zbor opere Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu
Opera se izvodi na talijanskom jeziku uz prijevod na hrvatski Maje Winkler.

U stilu pop-kulture

Prva operna premijera ove sezone u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, komična opera ‘Don Pasquale’ talijanskoga skladatelja Gaetana Donizettija (1797. – 1848.), održana je u petak 25. studenoga. Pripremila ju je Opera HNK Zagreb u suradnji s Operom Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora. Ta opera buffa u tri čina, jedna od najpopularnijih Donizettijevih opera, praizvedena je 3. siječnja 1843. u Parizu. Sâm skladatelj dao joj je podnaslov dramma bufo.

Klasična, poznata, zabavna opera puna bel canta i razigrane vedre glazbe, koja ismijava odnos zaljubljenoga starca u mladu ženu te želju za brzim uspjehom i bogatstvom, dobila je novo, moderno ruho, i dobru režiju. Upravo zahvaljujući redateljici Dori Ruždjak Podolski sve se vrlo dobro posložilo u smještanju radnje u okrilje osamdesetih godina prošloga stoljeća, jer je tadašnja popularna kultura imala navedene odlike.

Gledatelji to prvo uočavaju u zanimljivoj scenografiji koja je krcata simbolima pop-kulture, među kojima se odmah ističe veliki poster Davida Bowieja i starinski televizori na kojima se vrte serije. I kostimografija nastoji slijediti to vrijeme.

Ono što posebno zabavlja gledatelje i znatno im odvlači pozornost od glavnih likova, jest lik Don Pasqualeove sluškinje koja cijelo vrijeme ima i svoj »usporedni svijet«, svoje aktivnosti, ostvarene odličnim scenskim pokretom bez ijedne riječi! Glumi je izvrsno Filip Filipović. Drugi lik koji na sličan način djeluje, ali kratkoga pojavljivanja, jest Norinin sustanar kojega je utjelovio Alen Gotal.

Opera kao glazbeno-scensko djelo, u ovome redateljskom viđenju Don Pasqualea, ima veći naglasak na scenskom uprizorenju. No glazbeni dio je također jako dobar, posebice Giorgio Surian kao Don Pasquale i Ivana Lazar kao Norina, a izvrsni pjevački terceti i kvarteti istakli su ljepotu i glasova i same Donizzetijeve glazbe. Orkestar Opere HNK, posebno njegova gudačka sekcija, bili su pouzdani izvođači.

Radost i zadovoljstvo premijerne publike, zasigurno će se ponoviti i kod one na repriznim izvedbama tijekom sezone.

Marijana Jakovljević