Produženo Ultimativno izdanje “Batmana protiv Supermana”, nedavno objavljeno na blu-rayu, spašava debakl teatralne verzije. Bila je u toj mjeri iskasapljena da su motivacije i ponašanja glavnih likova bile blago rečeno bedaste, a radnja nejasna, nerazvijena i prepuna rupa.

Film nije više frustrirajuće iskustvo, već solidna drama koja sada djeluje kao legitimni nastavak ‘Čovjeka od čelika’, a ne samo spin-off u kojem je Superman/Clark Kent gost. U teatralnoj verziji dovodi se u pitanje njegova motivacija i ponašanje, što je ovdje izbjegnuto. Primjerice, Kent se bavi konkretnim novinarskim istraživanjem (kao i Lois Lane), a Superman ne pobjegne nakon terorističkog napada već pomaže žrtvama.

Superman pomaže u spašavanju žrtava terorističkog napada ; Ustupio TB
Superman pomaže u spašavanju žrtava terorističkog napada ; Ustupio TB

Lex Luthor ne djeluje više kao karikaturalni negativac, već strpljiv i proračunati megaloman, za kojeg se vidi već od prve scene u Africi da manipulira ishodima koji vode sukobu dva super junaka. Na primjer, vidi se da njegovi plaćenici koriste bacač plamena da ubijene vojnike prikažu kao žrtve Supermanovog toplinskog vida.

Ultimativno izdanje nema novu klasifikaciju “R” (za djecu ispod 17 godina samo uz nadzor roditelja) samo zato jer je tu i tamo dodana digitalna krv, nego su i glavni junaci u svojim mračnijim ekstremima. Batman je nihilističan i u psihičkom propadanju, a Superman je u beznađu i šokantan u nasilju.

Motivacije likova su jasnije ; Ustupio TB
Motivacije likova su jasnije ; Ustupio TB

Iako se netrepeljivost između Batmana i Supermana konkretnije provukla kroz Ultimativno izdanje, neke stvari su i dalje ostale problematične. U destruktivnom sukobu sa Zodom (završnica prijašnjeg filma ‘Čovjek od čelika’), koji je potakao Brucea Waynea da mrzi Supermana, Wayneu ne pogine supruga ili djete, već “samo” neki zaposlenik.

Ubacivanje Wonder Woman, Flasha i Aquamana u priču je i dalje isforsirano, i ako je nešto trebalo izrezati iz filma, onda su to trebale biti njihove scene. No, kako je “Batman protiv Supermana” samo jedan od filmova predviđenog superherojskog svijeta DC comicsa, to se nije moglo desiti.

Sporedni likovi imaju razrađene priče ; Ustupio TB
Sporedni likovi imaju razrađene priče ; Ustupio TB

Unatoč trajanju od 3 sata, ovo je rijetko produženo izdanje u kojem izrezane scene ne strše iz filma – ne samo da imaju smisla, nego iskupljuju cijeli film. Pokazuje kolika je moć montaže – samo koji dodatni ili za koju sekundu duži kadar potpuno rekonstruiraju film. Tako je i završna sekvenca sprovoda sada poprimila dojmljiviji, sjetniji ugođaj.

Tihoni Brčić