Ove godine kultni film ‘Aliens’ slavi svoju 30. obljetnicu. Obilježena je koncertima, konvencijama, projekcijama, novim Blu-ray izdanjem… Obljetnicu nažalost nije dočekao najbolji spin-off Aliensa – atrakcija Alien War. Otvorena je u 1993. u podrumu shopping centra Trocadero u Londonu. Dok u filmskim atrakcijama posjetitelji obično sjede u vozilu dok se oko njih odvija simulacija, ovdje je to bilo pravo fizičko iskustvo.

U 20-minutnom obilasku postrojenja u kojem korporacija Weyland Yutani drži zarobljene aliene stvari su izmakle kontroli -morali ste u bijegu od aliena prestravljeno trčati po mračnim i klaustrofobičnim hodnicima uz zvukove alarma, kroz šišteću paru i pulsirajuća svjetla. Na vas su se bez milosti derali kolonijalni marinci, pokušavajući vas evakuirati, pucajući strojnicama na sve strane. Nekog posjetitelja bi alien čak zgrabio i odvukao u mrak!

Alien War - kolonijalni marinac Jason Marchant i naš začahureni novinar ; Ustupio TB
Alien War – kolonijalni marinac Jason Marchant i naš začahureni novinar ; Ustupio TB

Posjetitelji bi znojni i zadihani, vrišteći istrčali u predvorje, ravno među novu turu posjetitelja. Alien War je posjetio i Michael Jackson, no prvo je poslao tjelohranitelja da ju isproba. Ovaj je pak već na pola atrakcije istrčao van vrišteći, pa je Jackson ipak odlučio ne otići na nju.

Autori atrakcije Garry Gilles i John Gorman bili su fanovi Aliensa, pa su atrakciju napravili besprijekornom. Bila je prepuna detalja, od autentičnih zvukova puške Pulse rifle M41A do rupa nagrizenih kiselinom. Neki rekviziti i dijelovi kulisa bili su korišteni u filmu i dobiveni su iz arhive studija 20th Century Fox. Glumci su bili pravi zafrkanti, potpuno uživljeni u uloge.

Alien War - neki od eksponata u muzeju ; Ustupio TB
Alien War – neki od eksponata u muzeju ; Ustupio TB

U prostoriji s alien jajima nalazio se začahuren glumac koji bi neočekivano zgrabio posjetitelja za nogu! Ni sam nisam odolio pridonijeti atmosferi plašeći nasumične posjetitelje improvizirajući rukama facehuggere. Njihove reakcije bile su neprocjenjive – od prijateljice sam zaradio i šamar!

U sklopu atrakcije nalazio se i muzej s rekvizitima iz Alien sage koji je imao svašta: od jaja aliena i seciranog facehuggera, do sentry guns strojnica i hypersleep kapsule. Kasnije je otvorena i 45-minutna Tura iza kulisa, s uvidom u životni ciklus aliena, tajnama šminke i specijalnih efekata atrakcije i Alien filmova.

Alien War - naš novinar u kandžama aliena ; Ustupio TB
Alien War – naš novinar u kandžama aliena ; Ustupio TB

Ova vjerojatno najbolja filmska atrakcija ikad zatvorena je prije točno 20 godina radi poplave uslijed loših instalacija. Kad su je htjeli ponovo pokrenuti, 20th Century Fox je inzistirao da ne bude toliko zastrašujuća, što su autori odbili. U nedostatku licence pokretali su nekoliko sličnih projekata, no bez ikonografskih elemenata iz Aliensa niti jedan nije dugo zaživio.

EKSKLUZIVNI RAZGOVOR S JASONOM MARCHANTOM, KOLONIJALNIM MARINCEM IZ ALIEN WAR:

Kako ste saznali za Alien War?

– Javio sam se na oglas u novinama za koji su mi prijatelji rekli. Taman sam diplomirao kazališnu glumu i nisam mogao dočekati biti profesionalni glumac. Na audiciju u restoranu Planet Hollywood pojavio sam se u poslovnom odijelu, dok je stotinjak ostalih kandidata došlo u prikladnijim vojničkim uniformama (jedan se čak pojavio obučen kao Doctor Who!).

Kako ste dobili ulogu kolonijalnog marinca?

– Bio sam prenizak za aliena (svi su morali biti viši od 195 cm), pa su me uzeli za marinca. Marince su bili razvrstani u tri grupe: “A” s jakim muškarcima opasnog izgleda i zgodnim ali čvrstim ženama, “B” s onima koji su izgledali dobro ali nisu znali glumiti i “C” s ljudima koji su prosječni izgled kompenzirali umijećem glume. Nisam bio presretan da sam dospio u grupu “C”, ali barem nisam završio u “B” – mojim profesorima glume ne bi baš bilo drago.

Alien War - naš novinar i kolonijalni marinac Jason Marchant ; Ustupio TB
Alien War – naš novinar i kolonijalni marinac Jason Marchant ; Ustupio TB

Vaše najbolje iskustvo s posjetiteljima?

– Tinejdžerke su uvijek bile najbolje za imati na turama. Sjećam se jedne cure koja je bila apsolutno prestravljena. Cijelu turu je prošla da ništa nije vidjela – cijelo vrijeme je imala kaput preko glave.

Da li su alieni na atrakciji otimali prave posjetitelje?

– Volio bih reći da smo nasumično otimali posjetitelje na atrakciji, i volim činjenicu da još uvijek postavljate to pitanje… ali ne. Bili su to glumci. Naši “podmetači”, kako smo ih zvali, obično ljudi koji nisu prošli audiciju radi izgleda ili visine.

Jesu li vas ikad tužili radi pretrpljenog straha?

– Čudim se da nikad nismo tuženi. Alien War je bio noćna mora što se tiče sigurnosti – oštar metal, tama, metalne ograde i toliko stvari koje su mogle poći krivo. Još mi nije jasno kako to da u predvorju nikoga nismo nokautirali otvaranjem metalnih vrata iza kojih su posjetitelji istrčavali s atrakcije.

Jeste li imali neke zvijezde na svojoj turi?

– Imali smo Sigourney Weaver i druge glumce iz Aliensa na premijeri, ali moja “C” ekipa nije tada radila, trebali su zgodniju “A” grupu za poziranje medijima. Na Halloween eventu 1995. na moju turu su došli neki glumci iz Aliensa: Carrie Henn i marinci Al Matthews (Apone), Ricco Ross (Frost) i Colette Hiller (Ferro). Te noći smo uz aliene imali i predatora, mumiju i marince zombije!

Alien War se trebao otvoriti u SAD-u i Aziji. Da li se to ikada dogodilo?

– Nakon što je atrakcija zatvorena, nakratko je kreirana slična u Škotskoj. Nije mogla biti povezana s Alien sagom jer su licence bile astronomski skupe, no svi su znali o kojem čudovištu se tu radilo.

Zašto se Alien War nije otvorio nakon poplave?

– Radnici su nakon poplave radili na nadogradnji redizajnih kulisa. Bili smo potpuno spremni za otvaranje i bilo bi fantastično! No, jedan dan smo se pojavili i dočekala su nas zaključana vrata. Rečeno nam je da odemo kući – bez plaće i bez objašnjenja. Službeni razlog je propast firme jer “osiguravajuće društvo nije htjelo platiti štetu”. Osobno, nisam u to uvjeren, jer su štete od poplava standardna stvar police osiguranja. Mislim da im je Alien War bio preskup i neprofitabilan, pa su smanjili gubitke i zbrisali.

Kako sad gledate na Alien War nakon 20 godina?

– Bila je to velika atrakcija, ali danas više ne bi mogla biti takva – posjetitelji ne bi smjeli trčati nego hodati, ne bi smjelo biti toliko mračno, a puške ne bi smjele biti glasne. Atrakcija bi izgubila svoj smisao. Bio je to veliki dio mojeg života i prvi pravi posao nakon fakulteta. Još uvijek sam prijatelj s nekoliko djelatnika – imamo privatnu grupu na Facebooku i vidimo se povremeno na pivu.

Tihoni Brčić