Devet života
Nine Lives (2016.)
EuropaCorp, Fundamental Films, Transfilm, 2016.
Trajanje: 87 min.
Format: 1,85:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Redatelj: Barry Sonnenfeld
Glume: Kevin Spacey, Jennifer Garner, Robbie Amell, Cheryl Hines, Mark Consuelos, Malina Weissman, Christopher Walken, Talitha Bateman, Teddy Sears, Jay Patterson, Jewelle Blackman, Serge Houde, Mark Camacho, Christopher Wilding, Kyle Gatehouse

Devet života – Movie Site
Nine Lives – IMDb

Glavni junak filma je jedan mačak (tko drugi raspolaže s toliko života?), a ja sam postala ljubitelj životinja (koji u filmovima osobito prati što se događa sa životinjama), upravo poznanstvom s jednim mačkom. I ja sam, kao glavni ljudski lik u filmu (Kevin Spacey), imala predrasude (manje od njega, ali ipak) prema mačkama (tko zna koji ih ‘pseći lobby’ plasira 🙂 ), ali kad sam upoznala našeg kućnog i jedinstvenog Mačka, razvila se empatija ne samo prema njemu, nego prema svim životinjama, uključujući i one iz mačjeg prehrambenog lanca 🙂 .

Devet života ; Ustupio CineStar
Devet života ; Ustupio CineStar

Lik kojeg tumači Spacey ima više razloga za zahvalnost i ljubav prema mačku ‘koji ga je udomio’, ali to izostaje (i to ne mogu oprostiti scenariju, čak i ako se temelji na literarnoj podlozi). Film iskorištava mačji šarm za privlačenje publike (nije ni prvi ni posljednji, sjetimo se Disneyevih ‘Mačaka iz visokog društva’), ali Mačak iz ovog filma ne dobiva satisfakciju od onoga koji mu najviše duguje. Uz to, u filmu se promovira dvojbena teza da ljubav znači žrtvovanje, a činjenica da ‘požrtvovno biće’ posjeduje više od jednog života samo naoko ublažava tvrdnju koja se izvan konteksta može opasno tumačiti. Općenito, odbojna je instrumentalizacija živih bića u čovjekove svrhe, čak i onih prema kojima se ljudi odnose kao prema osobama. A i oni koji bi zbog ljubimca dali i život, smatraju to dokazom viših ljudskih vrijednosti.

U filmu se znakovito obrću teze o odnosima snaga i društvenih uloga. Hiperaktivni bogataš koji kao krunu svojih poslovnih uspjeha želi izgraditi najviši neboder u Americi, predstavljen je kao vizionar koga ugrožavaju negativci iz upravnog odbora koji teže samo za zaradom! Želja za izgradnjom najviše zgrade (za najam ureda!) tretira se kao najviša ljudska težnja, nešto kao komponiranje desete 🙂 Beethovenove simfonije ili pronalazak novog pretraživača društvenih mreža. Na stranu što težnja za mjerljivim rastom i rekordom nije originalna ni održiva (uvijek netko može sagraditi višu zgradu ili pojesti više hamburgera), već je u odnosu na održivi rast i ekološki razum, zastarjela i štetna.

U teškoj situaciji (i klišeiziranoj ulozi) je i sin vlasnika tvrtke, u sjeni dominantnog oca. A najteže je bogataševoj drugoj (mlađoj) ženi i njenoj kćeri, koje zapostavlja prezaposleni muž i otac. Uzgred, koja to žena uspješnog businessmana u američkom filmu ima razumijevanja za njegov poslovni angažman, koja je svjesna veze između sredstava koja su joj na raspolaganju i supruga koji joj nije na raspolaganju? Možda bi joj postalo jasno da vidi nekog domaćeg penzionera koji se i ne miče iz kuće (osim da pročeprka po kontejneru 🙂 ). Ali ljudski je htjeti sve i biti nesretan zbog sitnice koja nedostaje. Specifičan štih idealiziranom braku ljepotice (Jennifer Garner) i dobrodržećeg bogatuna (jer budimo sigurni da se ova supruga nije udala zbog novaca, već ljubavi), daje netipičan prijateljski odnos mlade supruge s bivšom suprugom svoga muža, tipične napasnice, koja, uostalom i nije toliko zločesta, koliko bez iluzija (vidi ‘Klub prvih supruga’ Hugha Wilsona).

Animacija glavnog i drugih mačaka i drugih životinja je, kao što se može očekivati, specijalno efektna. Način na koji se raščupani zapušteni ulični mačor pretvori u ‘mačka iz visokog duštva’ jednako je začudan kao pomlađivanje Nicole Kidman u svakom novom filmu 🙂  .

A u ovoj ‘mačjoj rupi’ vreba svoju životnu ulogu (i još je nije dobio) fantastični Christopher Walken, s karijerom od kultnih ‘Lovaca na jelene’ pri vrhu, ali ne na njemu.

Ukupan casting je dobar, a u zahtjevnoj scenografiji ističu se interijeri. Imamo priliku vidjeti kako izgleda posteljina čovjeka koji je na šestom mjestu po bogatstvu u New Yorku i kojim igračkama je opremljena dječja soba njegove kćerke. A tu su i atraktivni skokovi padobranom kojim se dokazuje poslovna vitalnost ili odanost obiteljskom businessu…

Pa kao što nećemo moći odoljeti neodoljivom Mačku u filmu, nadam se da nećemo ostati ravnodušni prema (jednako neodoljivim) mačkama iz susjedstva.

Ada Jukić, Zagreb,16.10.2016.