Mate Matišić
CVRČAK I MRAVI
u režiji Zorana Mužića

Zagrebačkom kazalištu lutaka predstavlja novu premijeru, koja će se održati u petak 7. listopada 2016. u 19 sati. Pretpremijera je na rasporedu 6. listopada u 18 sati.

Cvrčak i mravi ; Ustupio ZKL, Foto Ines Novković
Cvrčak i mravi ; Ustupio ZKL, Foto Ines Novković

Svima je poznata slavna Ezopova basna o radišnome Mravu koji prikuplja hranu cijele godine i Crvrčku koji ljeti dokoličari i pjeva, a zimi će zato skapati od gladi. Pouka Ezopove basne jednostavna je i svima razumljiva, uspostavljajući klasičnu opoziciju između marljivosti i lijenosti. Adaptacija Mate Matišića samo okvirno slijedi narativnu nit izvornika, ali središnju temu uslojava, uvodeći teme koje su vrlo aktualne za suvremenu kulturu. Mate Matišić mravlje društvo prikazuje kao kolektivitet, u kojemu je sve podređeno privređivanju, a u takvom društvu umjetnosti nema mjesta. Cvrčak je, pak, utjelovljenje individualizma i hedonizma, koji će mravima pomoći glazbom u svakodnevnim problemima. Ali koristoljubivi mravi, neće mu se odužiti kada zahladi… Takav spoj tradicije i invencije jamačno će biti zanimljiv odgajateljima i roditeljima kao polazište za raspravu s djecom.Režiju potpisuje iskusni lutkarski redatelj Zoran Mužić prema autorskome tekstu Mate Matišića, koji je skladao i izvornu glazbu.

Cvrčka je glumački dočarao Željko Šestić, njegovu gitaru Dinka Vuković, a ostale uloge igraju Anđelko Petric, Daniela Ćolić Prižmić, Branko Smiljanić, Maja Nekić, Ivan Bošnjak i Adam Skendžić. Kreatorica lutaka i scenografije je Ana Sekulić, a oblikovatelj svjetla Vilim Sever.

[izvor informacije Zagrebačko kazalište lutaka]