Snowden
Snowden (2016.)
Endgame Entertainment, Vendian Entertainment, KrautPack Entertainment, 2016.
Trajanje: 134 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Redatelj: Oliver Stone
Glume: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Melissa Leo, Zachary Quinto, Jaymes Butler, Robert Firth, Rachel Handshaw, Christian Contreras, Parker Sawyers, Rhys Ifans, Ken Thomas, Nicolas Cage, Michael Benz, Tom Wilkinson, Joely Richardson

Snowden – Movie Site
Snowden – IMDb

U doba brzih komunikacija, informacija i brze hrane, ni literarne uspješnice ili politički skandali ne trpe dugu filmsku obradu. Slučaj Snowden nije se još razriješio, a njegove ekranizacije prihvatio se kontroverzni redatelj koji se hvata u koštac s provokativnim temama i to ne samo svojim filmskim djelovanjem.

Snowden ; Ustupio CineStar
Snowden ; Ustupio CineStar

Prije nekoliko godina, kao gost Subversive Film Festivala, Oliver Stone je u dvorani Mueller zagrebačkog kina Europa održao predavanje o svojim političkim stavovima i političkom sazrijevanju. I on je, kao i junak njegovog najnovijeg filma, krenuo od neupitnog patriotizma i došao do spoznaja zbog kojih je početna uvjerenja počeo stavljati u pitanje. Ali, za razliku od slavnog redatelja, njegov junak nije karizmatičan, temperamentan i duhovit. To je i problem ovog filma, unatoč moralnoj idealizaciji junaka, on izaziva empatiju kao žrtva više nego junak.

Film ‘Snowden’ prikazuje se s tako malim vremenskim odmakom od događaja i likova koje opisuje, događaja i likova koji su zaprepastili svijet (a onda potisnutih drugim zaprepašćujućim događajima), pa predstavlja gotovo simultanu interpretaciju svoje dokumentarne podloge. S obzirom da gledatelji znaju ishod i glavne elemente radnje, preostaju samo dva elementa kojim ih film može fascinirati. A to su nepoznati detalji koje mediji nisu otkrili i eksploatirali te način na koji se događaji predstavljaju u filmu. U svom filmskom prikazu legendarni Oliver Stone (Rođen 4. Srpnja, Rođeni ubojice, Wall Street, JFK…) iznosi događaje iz perspektive protagonista, otvoreno na strani junaka prema kojemu je javnost podijeljena. U napetoj priči pratimo razvoj, pozadinu i sudionike događaja koji su vodili do reakcije čovjeka koji je otkrio kompromitirajuće tajne sustava kojemu je pripadao. Stone uspijeva postići i podizati napetost ključnih trenutaka koji prethode objavljivanju podataka te potjere za čovjekom koji je svojevoljno otkrio svoj identitet, kako bi od sumnjičenja zaštitio kolege. Međutim, za razliku od fikcijskih junaka koji u filmovima doživljavaju punu rehabilitaciju, a publika katarzu, u ovoj priči po istinitom junaku ostaje kompromisni ishod. Ako je progonjeni junak našao podršku (u drugom sustavu) i ako su ublaženi postupci zbog kojih je digao glas, što je zapravo postigao? Izložen progonu i zamoren interpretacijama, Snowden je otkrio što bi mu poslije svega što je prošao bilo najgore. To je da svijet nema koristi od njegove žrtve, da nema efekta od spoznaja koje je omogućio. Pa ima li? Potreba za druženjem, pokazivanjem i povjeravanjem jača je od upozorenja. Tko će prestati chatati ili tweetati samo zato što ga netko može slušati i snimati, tko će prestati u Facebook upisivati osobne podatke samo zato što želi zadržati privatnost?

Film djeluje angažirano kao doprinos oživljavanju interesa za protagonista, nakon što je interes medija popustio pod pritiskom drugih vijesti i protagonista. Oliver Stone svojom reputacijom daje podršku čovjeku čija sudbina još nije riješena, već odgođena, kao i pitanje na koje je upozorio svijet. Najmanje što možemo je pogledati film. A onda odlučiti hoćemo li mišljenje objaviti svima koji nas čitaju ili prate što pišemo 🙂 .

Ada Jukić, Split, 2. listopada 2016.