Prva ovosezonska premijera Drame Hrvatskoga narodnoga kazališta Zagrebu, jest iznimno popularna komedija Tartuffe, slavnoga francuskoga komediografa i glumca Jean-Baptista Poquelina Molièrea (1622. – 1673.), koja je 30. rujna 2016. godine u 19.30 sati. Reprize su odmah 1. i 12. listopada, ali i kasnije tijekom nove sezone 2016./2017. godine.

Moliere je jednom rekao kako je svrha komedije da ispravlja ljudske mane. Upravo stoga je Tartuffe aktualan i danas, jer ukazuje na licemjerje, varalice, lažljivce koji se skrivaju pod mnogim krinkama. Praizvedba je bila 1664. godine, a nakon osporavanja i zabrana ponovno se daje od 1669. godine.

Tartuffe ; Ustupio HNK Zagreb
Tartuffe ; Ustupio HNK Zagreb

Sadašnju zagrebačku predstavu Tartuffea na daskama HNK režirao je slovenski redatelj Eduard Miler. Prijevod je Vladimira Gerića, a adaptacija i dramaturgija Žanine Mirčevske. Kostimografija i scenografija su suvremeni, daleko od Molièreova doba. Potpisuju ih Jelena Proković i Andrej Hojnik.

Naslovnu ulogu, Tartuffa, glumi Mislav Čavajda, trgovca Orgona Goran Grgić, njegovu majku Vlasta Ramljak, suprugu Nina Violić, sina Ivan Colarić, kćer Luca Anić a njezina prosca Nikša Kušelj, šurjaka Livio Badurina.

Navedimo još da će u subotu 1. listopada, u sklopu Dana otvorenoga trga, ispred zgrade zagrebačkoga Hrvatskoga narodnoga kazališta od 16. do 18. sati članovi Drame, Baleta i solisti Opere i Orkestra HNK održati prigodan program. Istodobno će se u prostorijama zgrade HNK održati razgledanje nazvano Tajna povijest kazališta.

Marijana Jakovljević