Čudo s Hudsona
Sully (2016.)
FilmNation Entertainment, Flashlight Films, Kennedy/Marshall Company, 2016.
Trajanje: 96 min.
Format: 2,39:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos
Redatelj: Clint Eastwood
Glume: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Valerie Mahaffey, Delphi Harrington, Mike O’Malley, Jamey Sheridan, Anna Gunn, Holt McCallany, Ahmed Lucan, Laura Linney, Laura Lundy Wheale, Onira Tares, Gary Weeks, Katie Couric, Jeff Kober

Čudo s Hudsona – Movie Site
Sully – IMDb

Čudo s Hudsona ; Ustupio CineStar
Čudo s Hudsona ; Ustupio CineStar

Biografska drama ‘Čudo s Hudsona’ najizvjesniji je oscarovski kandidat za iduću godinu. Glumac, producent i redatelj Clint Eastwood neumoran je u stvaranju dobrih filmova. Ovaj puta tema je uspješno slijetanje zrakoplova na rijeku Hudson koje se dogodilo 15. siječnja 2009. godine. Najzaslužniji za izbjegavanje teške zrakoplovne nesreće bio je kapetan Chesley ‘Sully’ Sullenberger (u filmu ga glumi Tom Hanks) koji je spasio svih 155 putnika i članova posade. Sully postao je nacionalni junak i medijska zvijezda, međutim, postojala su i druga mišljenja. Film se bavi tim drugim mišljenjima koja anuliraju nemogući pothvat spašavanja ljudskih života..

Već u prvoj sceni Eastwood pokazuje mogući zastrašujući rezultata prestanka rada dva avionska motora uslijed ‘bliskog susreta’ s jatom ptica. Susret s bešćutnim birokratskim aparatom nakon spuštanja zrakoplova na riju Hudson poljuljat će Sullyjevo uvjerenje kako je napravio jedino ispravno u zadanim mogućnostima. Clint Eastwood kao punokrvni redatelj neće odmah otkriti sve adute koji idu u kapetanovu korist. Nakon 42 godine službe i prijevoza milijuna putnika sada u pitanje dolazi uspješna karijera zbog 208 sekundi koje se birokratski stavljaju pod mikroskop. U filmu vidimo mogućnosti onoga što bi se moglo, i što se dogodilo. Nakon spuštanja zrakoplova na rijeku, namjerno ne pišem rušenja, jer je Sully prizemljio (pririječio – bolje rečeno) zrakoplov, gradske službe su u rekordnom roku zbrinule putnike i posadu. Sullyjev uspjeh pokušao s na razne načine poništiti, ali Sully nije dopustio da ga birokratska mašinerija sa svojim ‘argumentima’ uništi, već je vješto tempirao trenutak kada će svi njihovi ‘argumenti’ pasti u vodu.

Uzbudljiv film od prvog do zadnjeg kadra koji pokazuje kako samo u zajedništvu može uspjeti i nemoguće. Ne izlazite za vrijeme odjavne špice, jer ćete upoznati u dokumentarnim snimkama i pravog kapetana Sullyja.

Robert Jukić, Split,27.09.2016.