„Crna Petra“ Lane Šarić u režiji Lee Delong novi naslov Male scene

Treća premijerna predstava Zmajevog gnijezda u rujnu,  „Crna Petra“ autorice Lane Šarić, u režiji poznate američko-francuske redateljice Lee Delong, održat će se u srijedu, 28. rujna u 19 sati, u Maloj sceni na Medveščaku 2.

Nakon izrazito uspješne „Iglice“ 2013. i „Male vještice“ 2015., na daske nam stiže i „Crna Petra“ – posljednji naslov trilogije produkcija Triko Cirkus Teatra i Male scene, kojim istražujemo cirkuske vještine kroz kazališni izričaj.

Crna Petra ; Ustupila MS
Crna Petra ; Ustupila MS

Ova neverbalna predstava kroz dvije klaunovske osobnosti, koje utjelovljuju Iva Peter Dragan i Nikolina Majdak, preslikava odnos djece prema svijetu kojim sve više upravlja tehnologija. Kostimografiju potpisuje Tea Bašić i uz pomoćnicu Mirjam Krajina, originalnu glazbu skladao je Igor Karlić. Pjesme na hrvatskom jeziku izvodi Maja Posavec, a na engleskom Lee Delong.

Za efektno oblikovanje svjetla pobrinuo se Milan Kovačević, a likovno oblikovanje osmislile su Klasja Habjan i Zita Nakić Vojnović. „Crna Petra“ dzadnja je produkcija Vitomire Lončar.prije odlaska u Kinu.

Lana Šarić, autorica i dugogodišnja suradnica Male scene, koja je i ovaj predložak pisala po narudžbi, kaže: „O čemu sanjaju današnja djeca? Kako se igraju onda kada imaju vremena za igru?

Bezbrižne igre na otvorenom, lopte, bicikle i gumi-gumije zamijenili su mobiteli, kompjuteri i kompjuterske igrice. Nikada bliža jedna drugima, današnja djeca, skrivena iza ekrana kompjutera i mobitela, izgubljena u beskonačnoj virtualnoj stvarnosti, sve se više udaljuju – i od vršnjaka, i od sebe samih. U svijetu u kojem su ekrani poput ovisnosti i odraslih i djece, sve je teže odrediti što je ispravno, a što pogrešno, što je dopušteno, a što zabranjeno, što je stvarno, a što postoji tek u virtualnom. „Crna Petra“ predstava je upravo o tome, o djeci izgubljenoj u svijetu kompjuterske igre. Prestrašene virtualnim iskustvom, dvije Petre poželjet će pobjeći glavom bez obzira, no to više neće biti jednostavno. Kroz mračne i opasne puteve koji vode do spasonosnog izlaza, dvije Petre testirat će same sebe, ali i snagu svojeg prijateljstva.“

Predstava će na programu Male scene i Zmajevog gnijezda biti od subote, 1. listopada 2016. u 17 sati, a sufinancirana je sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.

[izvor informacije Mala scena]