Musée Miniature et Cinéma (Muzej minijatura i filma) privatni je muzeju koji obuhvaća dvije velike kolekcije – kolekciju minijatura i kolekciju filmskih rekvizita. Sjedište Muzeja i prostori izložbe nalaze se u povijesnoj građevini na listi zaštićene svjetske baštine UNESCO-a iz 16 stoljeća Maison des Avocats (Kuća odvjetnika), u starom dijelu Lyona – Vieux Lyon.

Radi se o jedinstvenom građevinskom kompleksu građevine od tri dijela izgrađene uokolo prostranog dvorišta, s pet etaža i podrumom. Galerije prvog i četvrtog kata otvorene su polukružnim arkadama na stupovima. Građevinu tijekom 20. stoljeća kupuje Odvjetnička komora kako bi ju sačuvala od propadanja, te joj od tuda potječe i ime. Za prostor Muzeja minijature i filma adaptirana je 2005. godine.

Ideju o osnivanju stalne izložbe posvećene prezentiranju umjetnosti i tehnikama izrade specijalnih efekata razvio je svjetski poznati i nagrađivani minijaturist Dan Ohlmann 1988. godine. Osnivaču Muzeja trenutno asistiraju Laurie Courbier, izrađivačica minijatura i dizajnerica seta, odgovorna za pridobivanje filmskih rekvizita kroz otkup i posudbu te Alain Bielik, urednik SFX magazina koji upravlja edukacijskim i ikonografskim sadržajem kolekcije.

Kolekcija filmskih rekvizita i specijalnih efekata koja broji 450 artefakata prezentirana je kroz 14 velikih izložbenih cjelina (povijest specijalnih efekata, maske i proteze, blue/green screen, animatronics – tehnika izrade i upravljanja robotima, minijaturna vozila, minijaturni setovi, matte paintings, setovi u realnoj veličini, modeli, kostimi, live effects, stop-animacija, 3D animacija i digitalna metoda) u okviru 12 izložbenih prostora na ukupno 1000 kvadratnih metara. U okviru Muzeja djeluje i restauratorska radionica s dva stučnjaka u kojoj se rekviziti restaruriraju prije izlaganja.

Čak i drugi studiji šalju rekvizite na restauraciju u zamjenu za izlaganje u Muzeju, tako da je i sam postav podložan povremenom privremenom ‘nadopunjavanju’. Svi izlošci su autentični rekviziti, makete i drugi predmeti korišteni tijekom snimanja pojedninog filma, a izložene su i brojne memorabilije. Uz izloške su postavljeni DVD-i i plakati filmova iz kojih potječu.

Postav započinje silaskom u podrumske prostorije gdje je postavljeno nekoliko originalnih setova filma ‘Perfume – The Story of a Murderer’ iz 2006. godine, snimljenog u njemačko – francusko – španjolskoj koprodukciji. Navedene su zanimljive informacije vezane uz izradu seta i scenografije.

Posjetitelj tako saznaje da je u izradi ovih setova sudjelovalo 12 ljudi te da je bilo potrebno 6 mjeseci, da  je relevantne informacije vezane uz reprodukciju parfumerije 18. stoljeća omogućio Le Musée International de la Parfumerie à Grasse te da je 1300 bočica korišteno u filmu izrađeno u poljskim tvornicama stakla, a svaka od njih je napunjena uljem u boji i začepljena voskom.

Setovi iz Parfema postavljeni su i u prizemlju zgrade, gdje zatim započinju izložbeni prostori nastavljajući se na nekoliko etaža prema ranije navedenim cjelinama. Svaka cjelina je dodatno rastumačena i opisana na francuskom i engleskom jeziku, kako bi se posjetitelju omogućila određena količina znanja potrebna za razgled izložaka.

Izuzetan izložak je i originalna Alien Queen. Bila je potrebna cijela godina kako bi se restaurirala, a restauraciju su proveli osnivač Muzeja osobno, Dan Ohlmann i Patrick Clody, stručnjak za mehaniku. Kraljicu, koja je prikazana u drugom filmu serijala Alien, a nakratko i u četvrtom, dizajnirao je James Cameron u suradnji sa stručnjakom za specijalne efekte, Stanom Winstonom, dok su Kraljicu izloženu u Lyonu izradili Amalgamated Dynamics Incorporation (ADI). Radi se o većem animatronics-u kojeg kontrolira kompjuter i pokreće mreža hidrauličkih dizalica, kablova i servo motora. Izložena je u mračnoj prostoriji te povremeno osvjetljivana i pokretana uz impresivno ozvučenje.

Velika pažnja posvećena je prezentaciji specijalnih efekata koji su detaljno opisani i predstavljeni različitim fazama izrate putem video projekcija i fotografija. Izrazito su zanimljivi rekviziti iz horor filmova te ratnih i akcijskih. Izložene su znamenite maske (ističu se maske Batmana, Žene-mačke) te kostimi poznatih akcijskih junaka (Marvel) zajedno s njihovim oružjem te dijelovi scenografije.

Muzej čuva i prezentira veliki broj animatronics-a poput onih iz ‘Gremlina 2’, ‘Kronika iz Narnije’, ‘Bijelog očnjaka’ i dr. Brojni rekviziti potječu iz filmova ‘5 element’, ‘Jurski park’, ‘Matrix’, ‘Gladijator’, a makete iz filmova  ‘2001. odiseja u svemiru’, ‘Dan nezavisnosti’ i brojnih drugih poznatih filmova.

Na posljednjem katu muzejske zgrade predstavljena je kolekcija minijatura koja obuhvaća 100 minijaturnih setova te preko 1000 rekvizita. Cilj kolekcije je sakupiti, prezentirati i promovirati rad izrađivača minijatura iz cijelog svijeta.

Prezentiran je cjelokupni stvaralački opus Dana Ohlmanna te djela drugih umjetnika među kojima se ističu Ronan-Jim Sévellec, Julien Martinez, Françoise Andres, Yves Chouard i Michel Perez. Minijaturni setovi izrađeni su od različitih materijala i različitim tehnikama. Setovi su prezentirani iza staklene stijene postavljene u razini posjetiteljevog pogleda, a uz zid su postavljeni i istaci namijenjeni djeci. Fascinantna je razina detalja koji omogućavaju realan doživljaj svakog minijaturnog seta. Ističu se makete interijera privatnih prostorija, prostori muzeja Muséum Histoire Naturelle u Lyonu i lyonskog kazališta te makete karakterističnih stanova izrađivača svile (maison des canuts).

Obje kolekcije prezentirane Muzejem, kolekcija minijatura i kolekcija filmskih rekvizita, svjedoče o impresivnoj razini domišljatosti te stvaralačkoj sposobnosti svakog pojedinog autora, bez obzira radi li se o filmskom rekvizitu ili minijaturi – setu u malom. Svaki artefakt reflektira golemu količinu strpljenja i vremena te znanja potrebnih za njegovu izradu, a očuvanje filmskog naslijeđa krajnji je cilj djelovanja Musée Miniature et Cinéma.

Zahvaljujem Musée Miniature et Cinéma na mogućnosti obilaska i fotografiranja.

Vendi Jukić Buča
U Splitu, 18. 9. 2016.

 

Oprez – fotografije uznemirujućeg sadržaja.