L’Institut Lumière (Institut Lumière) je francuska organizacija koja se bavi promoviranjem i očuvanjem francuske kinematografije. Primarna djelatnost odnosi se na prezentaciju djelatnosti Augusta i Louisa Lumièra, izumitelja kinematografije, u okviru muzeja koji su osnovali Louisovi unuci Bernard Chardère i Maurice Trarieux-Lumière 1982. godine. Muzej se nalazi u obiteljskoj višekatnici na području lyonske četvrti Monplaisir. Institut redovito organizira filmska događanja i projekcije u okviru nekoliko tematskih programa te godišnji filmski festival. Ove godine se 8. Festival Lumière 2016., tijekom kojeg će biti prikzano 80 filmova, održava od 8. do 16. listopada. Također, Institut izdaje publikacije vezane uz film i fotografiju.

U članku o Lyonu nabrojala sam i argumentirala brojne prednosti ovog grada, a jedna od njih je i besprijekoran javni prijevoz koji stanovnicima i turistima omogućuje jednostavno kretanje po gradu i efektno prelaženje velikih površina u kratkom vremenskom roku s obzirom da Lyon ima nekoliko centara i ‘na široko’ raspoređene važne punktove. Kuća obitelji Lumière smještena je u neposrednoj blizini metro stanice, koja je po ovoj slavnoj lyonskoj obitelji nazvana Monplaisir-Lumière. Već pri izlasku iz metroa uočava se veliki polukružni zid s portretima braće Lumière, u funkciji zaobljene podloge za vanjske projekcije, a u blizini se nalazi i paviljon, poput onog na zagrebačkom Zrinjevcu. Kuća-muzej se nalazi uz jednu od ulica, ali kompleks obuhvaća i veliki prostor ugodnog parka omeđenog zidovima i područjem javne knjižnice Bibliothèque Monplaisir.

Obiteljska kuća tako slavnih pojedinaca zanimljiva je sama po sebi. Cijela kuća predstavlja izuzetan primjer zanatsko-umjetničkog izričaja koji se očituje u rezbarenoj stolariji, raskošnom visećem lusteru iznad središnjeg prostora glavnog stepeništa, štukaturama, vitrajima, pločicama koje podsjećaju na ornamente tepiha i ukrašenim kaminima u unutrašnjem prostoru te fasadnim reljefima, lijepo oblikovanim ogradama balkona i stepeništa na vanjskom. Osim što se radi o vrlo prostranoj višekatnici s brojnim sobama, ističe se uzdignuto područje ostakljenog zimskog vrta. U prostorijama su, uz izloške, postavljeni portreti i biste braće Lumière i članova njihove obitelji te privatne fotografije, koje su ujedno i izlošci – primjerci prvih fotografija s obzirom da su autori pioniri fotografije i kinematografije koji su eksperimentirali na vlastitom području i najčešće sami sa sobom kao modelima. Film La Sortie de l’usine Lumière à Lyon, jedan od najranijih filmova, snimljen je u neposrednoj blizini današnjeg Instituta.

Posjetiteljima su dostupna dva kata kuće – prizemlje i prvi kat. Prostorije prizemlja adapritarane su funkcijama i potrebama muzejskih s brojnim okomitim i vodoravnim vitrinama. Prezentacija je usmjerena ka razvoju fotografije, filma i filmske industrije kroz prizmu rada braće Lumière, ali u općenitom povijesnom kontekstu. Izlošci aparata i kamera namijenjenih bilježenju i reprodukciji slika i kretanja prezentirani su kronološki kako bi se mogao pratiti njihov razvoj i razvoj njihovih mogućnosti. Brojni aparati iza staklenih pregrada pokreću se pritiskom na gumb, pa se posjetitelju na licu mjestu demonstrira ‘uživo’ njihov rad.

Različiti su načini prezentacije filmova – brojni televizori malih formata, LCD televizori, drvene kutije s malim televizorima, reprodukcije na staklu, platnu i dr. Uz svaki izložak, fotografiju i film navedene su detaljne informacije, ali samo na francuskom jeziku. U prizemlju se još nalazi recepcija te suvenirnica.

Prvi kat obuhvaća privatne prostorije obitelji Lumière od kojih su neke prilagođene razgledu posjetitelja, poput spavaonice, a neke su i dalje u upotrebi te nisu pristupačne javnosti.

Na ovom katu detaljnije je prikazana povijest Lumièrovih putem prezentiracije privatnih fotografija, osobnih predmeta te djelatnosti znamenitosti braće, koja je podrazumijevala proizvodnju i prodaju pribora za snimanje i fotografiranje te reprodukciju filma i fotografije. Razvoj tehnologije očituje se preko kronološki organiziranih izložaka koji iz vitrine u vitrinu postaju sve napredniji, a preko izloženih primjeraka reklama svjedoče i o ukusu svoga vremena na više područja (odijevanje, frizura, estetski kriteriji i dr.).

Spoj klasične metode izlaganja s novim tehnologijama prezentacije predstavlja izuzetan primjer ‘muzeja u muzeju’. Život i rad braće Lumière predstavljen je na visokoj razini koja zadovoljava znatiželju o razvoju jedne nove izričajne mogućnosti, ali daje uvid i u intimu njezinih tvoraca. Kako su osobni afiniteti, znatiželja te poticaji k razvoju i stvaranju povezani sa samim činom rada, obilaskom ovog muzeja posjetitelj upoznaje braću Lumière i sve aspekte njihovih interesa i djelovanja.

Zahvaljujem Institutu Lumière na mogućnosti obilaska i fotografiranja.

Vendi Jukić Buča
U Splitu 11. 9. 2016.

Galerija fotografija [autor Vendi Jukić Buča]