Nerve
Nerve (2016.)
Allison Shearmur Productions, Keep Your Head, Lionsgate, 2016.
Trajanje: 96 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: DTS (DTS: X)
Redatelj: Henry Joost & Ariel Schulman
Glume: Emma Roberts, Dave Franco, Emily Meade, Miles Heizer, Kimiko Glenn, Marc John Jefferies, Machine Gun Kelly, Brian ‘Sene’ Marc, Ed Squires, Rightor Doyle, Josh Ostrovsky, Eric D’Alessandro, Samira Wiley, Albert Sidoine, Chris Breslin

Nerve – Movie Site
Nerve – IMDb

Ove godine imali smo prilike gledati dva filma koji definiraju današnju generaciju adolescenata – “We are your friends” i “Nerve”, koji trenutno igra u kinima. U suštini dosta podsjećaju na uratke Johna Hughesa, koji je prvi obradio prave adolescentske teme u danas kultnim klasicima iz 1980-ih “16 Candles” i “Pretty in pink”. Za razliku od tih filmova, novogeneracijski u kinima prolaze nezapaženo u konkurenciji napuhanih visokobudžetnih hitova.

Nerve ; Ustupio Blitz
Nerve ; Ustupio Blitz

“Nerve” nenametljivo progovara o adolescentnom društvu uronjenom u umreženi svijet koji danas briše granice stvarnosti i virtualnosti, želja i njihovih ostvarenja, zavisti i prijateljstava, pravih i virtualnih identiteta, seksualnosti i romanse. Sve je to upakirano u vrlo zabavan i atraktivan film, koji je izvrsnog tempa i nema praznog hoda, što je prava rijetkost danas. Nudi svježu i relevantnu priča o misterioznoj internet igri Nerve, u kojoj Promatrači utječu na Igrače raznim izazovima – od poljupca stranca u kafiću, do vožnje motorom zatvorenih očiju.

Još od kad je MTV krenuo s prvim reality serijom “Real World” prije 24 godine, gledatelji su postali i ostali fascinirani gledanjem tuđih života. U kombinaciji s bizarnim emisijama o izazovima igrača, interaktivnim mogućnostima interneta i aktualnim sistemima nadograđene stvarnosti, “Nerve” nam pokazuje utjecaj tehnologije na dinamiku adolescentskih odnosa danas. Podsjeća tematski na film “Gamer”, koji je ponudio futurističku viziju manipulacije ljudima putem Igrača i Promatrača, baš kao i “Hunger games”.

Nerve ; Ustupio Blitz
Nerve ; Ustupio Blitz

U filmu se koriste snimke s mobilnih telefona i zaslona monitora, koje pružaju gledatelju neobičan osjećaj da provode noć u New Yorku s glavnim likovima i voajerski promatraju radnju baš kao i Promatrači iz igre. Glumci su mladi i slabo poznati, što doprinosi priči u kojoj svatko može biti Igrač. Emma Roberts i Dave Franco zrače pred kamerama i imaju izvrsnu kemiju. S njima se lako može poistovjetiti jer su im odnosi životni i izgrađuju se kroz niz sitnih detalja, i to bez ikakvih nepotrebnih flashbackova kojima se često danas pribjegava.

Henry Joost i Ariel Schulman s lakoćom su režirali film s dovoljno autorskih intervencija da ga učine natprosječnim ostvarenjem. Grafički dizajneri upotpunili su doživljaj informativnim grafikama kroz cijeli film, što je uz odličnu noćnu fotografiju i izbor pjesama “Nerve” učinilo feel-good & cool filmom. Slično je redateljima pošlo za rukom već prvim uratkom – nagrađivanim dokumentarcem “Catfish”. Također se bavio sličnom tematikom– virtualnim identitetima i online datingu, iz kojeg je proizašla istoimena reality serija MTV-a.

Tihoni Brčić