SURADNJA DOKUKINA KIC I FESTIVALA FOTOGRAFIJE ORGAN VIDA
Hrvatska premijera dokumentarca o kontroverznom fotografu “Mapplethorpe: Pogledajte slike”

Dokukino KIC već treću godinu za redom u novu sezonu ulazi zajedno s međunarodnim festivalom fotografije Organ Vida, ovoga puta uz hrvatsku premijeru filma Mapplethorpe: Pogledajte slike / Dinamičan dokumentarac koji bez ikakvog suzdržavanja govori o životu karizmatičnog fotografa Roberta Mapplethorpea i njegovu provokativnom radu, pogledajte 17. rujna u 20 sati na adresi Preradovićeva 5 //

Mapplethorpe: Pogledajte slike ; Ustupio RL
Mapplethorpe: Pogledajte slike ; Ustupio RL

Prošlo je 27 godina od smrti Roberta Mapplethorpea, a još više od nastanka fotografija koje i danas u društvu izazivaju polemike. Kronologija života i rada ekscentričnog američkog umjetnika koji se proslavio fotografirajući sirovu seksualnost homoseksualne scene New Yorka, objedino je film hvaljenih redateljia Fentona Baileyja i Randyja Barbatoa – Mapplethorpe: Pogledajte slike. Hrvatska premijera ovog dinamičnog i pomalo šokantnog dokumentarca održati će se u subotu 17. rujna u sklopu 8. međunarodnog festivala fotografije Organ Vida u suradnji s Dokukinom KIC i udrugom Queer Zagreb u renoviranom prostoru Kulturno informativnog centra čije nas svečano otvaranje čeka u listopadu.

Dokukino KIC već treću godinu otvara svoju jesensku sezonu s Organom Vida i filmovima posvećenim ljudima koji su mijenjali sliku svijeta gledajći ga kroz svoj objektiv. Mapplethorpe: Pogledajte slike donosi portret privlačnog mladog fotografa proganjajuće strasti te detaljan opis tadašnjeg njujorškog društva koje je, iza Robertova fotoaparata, izravno utjecalo na ono što se događalo ispred njega. Redatelji Bailey i Barbato dotakli su se svih aspekta Mapplethorpeova života i rada: od zaigranog djeteta iz katoličke obitelji i prvih crteža vjerske tematike preko velike ljubavi Patti Smith i porno kolaža, do homoseksualnosti, provokativne fotografije u središtu s muškim spolovilom te, na kraju, Robertove smrti.

Glas Roberta Mapplethorpea vodi nas kroz 108 minuta filma zajedno s izjavama njegovih prijatelja, ljubavnika i obitelji. Svatko se prisjeća svojeg vremena provedenim s fotografom koji je svijetu ostavio oko 120,000 radova, stvarajući time cjelovit uvid u neobičan život još neobičnijeg umjetnika.

Vidimo se u Preradovićevoj 5!

OSTALI TERMINI
18. rujan, 20:00
23. rujan, 20:00
24. rujan, 20:00
Cijena ulaznice: 22kn

[izvor informacije Restart Label]