7. MAGfestival / 27. kolovoza – 4. rujna @ Muzej grada Splita

U Muzeju grada Splita u srijedu se već tradicionalno održao koncert festivalskog ansambla sastavljenog od mladih splitskih glazbenika i njihovih gostiju iz drugih dijelova Hrvatske. “Večer je to koja već tradicionalno, intrigantnim i u nas rijetko izvođenim programom te visokom izvedbenom kvalitetom izaziva veliko zanimanje ljubitelja klasične glazbe. Ni ove godine nije razočarala; dapače, odlični su (pretežno domaći) glazbenici osmislili zanimljivu glazbenu večer, studiozno pripremivši sve glazbene brojeve”, zapisao je kritičar Slobodne Dalmacije Marijo Krnić.

7.MAGfestival - Festivalski ansambl. Foto: VJB.

7.MAGfestival - Festivalski ansambl. Foto: VJB.

Sinoć je koncert održao brass kvintet Podium na čijem su se programu našle kompozicije modernog stila te tradicionalnih i jazz skladbi aranžiranih za brass kvintet uključujući i integralnu praizvedbu Saxbrass suite Ivana Josipa Skendera.

7. MAGfestival - Brass kvintet Podium. Foto: VJB.

7. MAGfestival - Brass kvintet Podium. Foto: VJB.

Čast da zatvori festival u nedjelju (4.9.) pripao je Triju Korngold, klavirskom triju s međunarodnom reputacijom i nagradama s natjecanja i festivala diljem Europe, a čine ga Diana Tishchenko (violina, Ukrajina), Kajana Pačko (violončelo, Hrvatska) i Joachim Carr (klavir, Norveška). Glazbeni sladokusci će moći čuti poznata klavirska tria J. Brahmsa i P. I. Tchaikovskog.
Trio Korngold  je osnovan u Berlinu 2012. godine. Kao solisti studirali su na Hochschule für Musik “Hanns Eisler” u Berlinu kod renomiranih profesora poput Fransa Helmersona, Eldara Nebolsina i Ulfa Wallina, te su laureati međunarodnih natjecanja ARD, Edvard Grieg, Clara Haskil, Eurovision Young Musicians, David Oistrakh i dr. 2013. godine Trio Korngold je osvojio 1. nagradu na međunarodnom natjecanju komorne glazbe “Boris Pergamenschikow Preis” te posebnu nagradu – odabir mladog kompozitora po njihovom izboru, koji će u 2016. skladati djelo posvećeno upravo njima. Tu ulogu preuzeti će hrvatska skladateljica Mirela Ivičević.
Trio Korngold je već nastupio u koncertnim ciklusima u Berlinskoj filharmoniji. Deutschlandradio Kultur te na festivalima u Salzburgu. Homburgu i Berlinu. Repertoar koji Trio njeguje proteže se od Haydna i Mozarta do djela Wolfganga Rihma, te s jednakim zanimanjem i strašću izvode djela iz klasičnog, romantičnog te suvremenog razdoblja. U njihovom razvoju pomogli su glazbeni impulsi komornih satova kod prof. Ulfa Wallina te seminara kod legendarnog Menahema Presslera. Od 2013. Trio Korngold je član udruge Yehudi Menuhin “Live Music Now”, na čiji poziv je nastupio u Konzerthausu u Berlinu 2014. godine. Ime “Korngold” dolazi od austrijsko-američkog skladatelja Ericha Wolfganga Korngolda, koji je svoj glazbeni opus započeo kao dvanaestogodišnjak, upravo djelom za klavirski trio.

Nedjelja 4.9. u 20 h – Trio Korngold (Njemačka)
J. BRAHMS: Klavirski trio u C-duru, op. 87
Allegro
Andante con moto
Scherzo
Finale – Allegro giocoso

P. I. TCHAIKOVSKY: Klavirski trio u a-molu, op. 50
Pezzo Elegiaco
A. Tema con variationi
Tema – Andante con moto
Var. I
Var. II – Piu mosso
Var. III – Allegro moderato
Var. IV – L’istesso tempo
Var. V – L’istesso tempo
Var. VI – Tempo di Valse
Var. VII – Allegro moderato
Var. VII – Fuga
Var. IX – Andante #ebile, ma non tanto
Var. X – Tempo di Mazurka
Var. XI – Moderato
B. Variatione Finale e coda – Allegro risoluto e con fuoco

Sedmi MAGfestival – međunarodni festival komorne glazbe i ove se  godine održava  u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Pokrovitelji ovog iznimnog kulturno umjetničkog događaja, koji se već tradicionalno održava u jedinstvenom prostoru Muzeja grada Splita, su Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita i Turistička zajednica Splitsko dalmatinske županije.

Kao i svake godine posjetitelji kupovinom ulaznice za neki od koncerata imaju priliku čuti renomirane hrvatske i inozemne komorne sastave, kao i mlade glazbenike sa šireg splitskog područja koji tek traže svoju afirmaciju, a u cijeni karte je uključeno i razgledavanje Muzeja grada Splita te stalnog postava Galerije Emanuel Vidović. Ulaznice za pojedinačne večeri po cijeni od 40 kn, kao i kompleti ulaznica za cijeli festival po cijeni od 100 kn, moći će se nabaviti na recepciji Muzeja grada Splita. Svi koncerti počinju u 20 h.

Sve informacije o festivalu pratite i na:
www.facebook.com/udruga.mladihakademskihglazbenika
www.mgst.net