Dan nezavisnosti: Nova prijetnja 3D
Independance day: Resurgence 3D (2016.)
Twentieth Century Fox Film Corporation, 2016.
Trajanje: 120 min
Color: Color
Format: 2,35:1
Zvuk: Dolby Digital | Dolby Atmos | Auro 11.1 | 12-Track Digital Sound (IMAX 12 track)| DTS-ES
Redatelj: Roland Emmerich
Glume: Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Jessie T. Usher, Bill Pullman, Maika Monroe, Sela Ward, William Fichtner, Judd Hirsch, Brent Spiner, Patrick St. Esprit, Vivica A. Fox, Callum Angelababy, Charlotte Gainsbourg, Deobia Oparei, Nicolas Wright

Dan nezavisnosti: Nova prijetnja – Movie Site
Independance day: Resurgence – IMDb

Dan nezavisnosti: Nova prijetnja ; Ustupio Blitz
Dan nezavisnosti: Nova prijetnja ; Ustupio Blitz

Prije dvadeset godina vanzemaljci su opasno zaprijetili Zemlji. Daleko naprednija vanzemaljska tehnologija nije bila dovoljna da skrši otpor Zemljana, jer borba za slobodu bila je toliko motivirajuća, da su i tehnološki slabiji Zemljani uspjeli otjerati napasnike iz svemira. Dobra strana tog rata bila je ta da je na Zemlji zavladao mir, i svi narodi i narodnosti su počeli surađivati, i pripremati se za eventualni novi vanzemaljski napad. Dvadeset godina vladao je mir, a onda je iz svemira izronio brod promjera šest tisuća kilometara… Probajte zamisliti tako nešto ogromno, svemirski brod u obliku ogromne raže nalazi se nad zemaljskom kuglom.

Ako ste gledali prvi ‘Dan nezavisnosti’, onda nemojte očekivati da će te vidjeti u ovom nastavku nešto novo. Vanzemaljci opet napadaju Zemlju jer im trebaju određeni resursi, a srčani Zemljani krenut će u bespoštednu bitku s daleko nadmoćnijim protivnikom. Uglavnom gledamo ono što smo gledali i u prvom filmu, pojavljuju se isti likovi, samo sada stariji, osim glavnog (Will Smith), koji će svoje znanje i sposobnosti (pa i živote, ako treba) staviti u službu domovine. Nakon niza vratolomija i susreta s glavnim vanzemaljcem, koji neodoljivo podsjeća na Aliena i istoimene franšize, film će završiti onako kako završava svaki takav film koji glorificira ljudsku rasu.

Robert Jukić, U Zagrebu, 24.06.2016