VELIKI USPJEH BAROKNE OPERE „JULIJE CEZAR U EGIPTU“ U RIJEČKOM HNK

Publika u HNK Ivana pl. Zajca u subotu navečer imala je  priliku uživati u prvorazrednom kulturnom i društvenom događaju u gradu. Na sceni je, pod generalnim sponzorstvom Ine, premijerno izvedena opera Julije Cezar u Egiptu (Giulio Cesare in Egitto) Georga Friedricha Händela, prva barokna opera u Rijeci, a istom prigodom je, nastupivši u naslovnoj roli, Diana Haller, nakon strelovita uspona na međunarodnoj opernoj sceni, ostvarila i svoj dugo očekivani operni debi u rodnom gradu. I sve to upravo na Europski dan opere.

Pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa te u režiji i dramaturgiji Marina Blaževića i Olivera Frljića, uz Dianu Haller, nastupila je nova generacija solistica i solista riječke Opere, predvođena Anamarijom Knego koja je briljirala u ulozi Kleopatre, Ivanom Srbljan, Markom Fortunatom i Dariom Bercichem. Gošća Sonja Runje je osim svojim pjevačkim umijećem, publiku zadivila i svojim akrobacijama na svili, pjevajući na čak pet metara visine.

Julije Cezar u Egiptu ; Ustupio HNK Ivan pl. Zajc
Julije Cezar u Egiptu ; Ustupio HNK Ivan pl. Zajc

Händelovo remek-djelo s čak 33 nezaboravno lijepe i dramatične arije te više od 150 izvođača na sceni, svojim je ljubavnim i političkim intrigama ostavljalo bez daha. Tako se i riječka publika mogla uvjeriti zašto je „Julije Cezar u Egiptu“ jedna od danas najizvođenijih baroknih opera, nedavno premijerno prikazanu i u Metropolitanu te na Svečanim igrama u Salzburgu. A sada i u Rijeci!

Iznimnom vizualnom doživljaju te atraktivnosti i dinamičnosti pridonijelo je i prvo korištenje 3D video mapping projekcija na riječkoj sceni u oblikovanju Igora Crnkovića. Scenografiju potpisuju Dalibor Laginja i Marin Blažević, kostimografiju Sandra Dekanić, oblikovatelj svjetla je Dalibor Fugošić, asistent dirigenta Matija Fortuna, a zbor je uvježbao Igor Vlajnić.

Mnogobrojna publika izvođače je nagradila dugotrajnim pljeskom i povicima oduševljenja za njihovu izvrsnu izvedbu, dok je u medijskim osvrtima predstava nazvana „glazbeno-scenskom čarolijom dostojnom svjetskih pozornica“.

Reprize predstave na programu su 10, 12, 14. i 16. svibnja, a na posljednjoj od njih ulogu Julija Cezara pjevat će Ivana Srbljan, a ulogu Cornelije Amanda Stojović.

DANI BAROKNE OPERE U RIJEČKOM „ZAJCU“:
NIZ POPRATNIH DOGAĐANJA UZ OPERU „JULIJE CEZAR U EGIPTU“

Nakon velikog uspjeha, uz oduševljenje publike i laskave ocjene kritike, premijerne izvedbe Händelove opere, prve barokne opere u Rijeci, „Julije Cezar u Egiptu“ (Giulio Cesare in Egitto) na Europski dan opere, 7. svibnja 2016., tijekom njenih repriznih izvedbi bit će upriličena različita događanja,uz sudjelovanje riječkih umjetnika i gostiju, za posjetitelje različite dobi i različitih ukusa, koja će im približiti ovu operu i baroknu operu uopće: od upoznavanja baroka, sadržaja i koncepta opere, izvođačkih zvijezda opere, dramski prikazane operne scene, gutljaja baroknog napitka…

Događanja prethode izvedbama 10, 12, 14. i 16. svibnja i sva počinju  sat vremena prije početka opere, u 18.00 sati. Ulaz je moguć uz predhodno podizanje propusnica na kazališnoj blagajni, čiji je broj ograničen.

10.5. u 18 sati
PRVA BAROKNA OPERA U RIJEČKOM HNK!
U pratnji muzikologinje Diane Grgurić, poznatog čelista našeg orkestra Davida Stefanuttija i teatrologa Marina Blaževića provest ćemo vas kroz kazalište – od atrija, preko pozornice do garderoba, gdje će vas neposredno prije početka predstave dočekati Diana Haller. Upoznat ćemo vas s baroknom operom, od njezine forme i strukture, preko stilskih specifičnosti do posebnih tehničkih izazova “baroknog” pjevanja. Opera nisu samo Verdi, Puccini, Rossini, Bellini i Donizetti. Proširite svoje horizonte o operi prije nego doživite našu predstavu…

12.5. u 18 sati
TURBO-OPERA
Zašto volim suvremeno dramsko i autorsko kazalište, a ne podnosim operu? Zašto volim operu, ali ne podnosim suvremene režije? Hm, jesam li možda u krivu? Dođite u kazalište prije početka izvedbe naše nove operne predstave i doznajte koliko drame ima u operi, posebno baroknoj, zašto je “Frljićevo” kazalište (ponekad u suradnji s “Blaževićevim”) bliže operi nego drami, kakva je veza između hit predstava dramskog programa – Turbofolka, Hrvatskog glumišta – i operno-dramske predstave Julije Cezar u Egiptu.

14.5. u 18 sati
DEGUSTACIJA BAROKA
Barokno-operni spektakl povijesno je bio društveni – barem toliko koliko i umjetnički – događaj. Zašto biste u kazalište dolazili samo zbog užitka u umjetnosti. Uživajte s nama i u – druženju, a u tome će vam pomoći Cukarikafe. Prije prave operne poslastice, u foyeru Kazališta degustirat ćemo barokne napitke koje će nam pripremiti baristi Cukarikafea, a koje ćete moći probati i nakon opere na zajedničkom druženju u Cukarikafeu.

16.5. u 18 sati
JE LI ŽENA “KASTRAT” SUVREMENOG DOBA?
Povijest odnosa žene i kastracije dugotrajna je i složena, a od 20. stoljeća nadalje tome naročito doprinose Freud i različite psihoanalitičke škole i pravci. Također, taj su odnos posebno tematizirali i problematizirali pokreti za emancipaciju žene i njeno izdizanje na ravan subjekta.
Povod ovome razgovoru je iznimno popularna Händlova opera, odnosno, njezina specifičnost, fenomen kastrata. „Giulio Cesare“ je od trenutka postavljanja na scenu gotovo deset godina bio na repertoaru Royal Music Academy u Londonu i Senesino, čuveni mezzosopran, pjevao je pred prepunim gledalištem.
No, nije li mezzosopran ženski glas? Kako možemo promišljati klasifikacije, podjele  i (spolna ili rodna) opredjeljenja?
Razgovorom se namjerava ukazati na kompleksnost s kojom višak ili manjak nekih elemenata utječe na to jesmo li percipirani kao pretežno maskuliziraniji ili feminiziraniji, a polazišne pozicije promišljanja – medicinsko-psihološka, teatrološka,kulturološka, analitičko-narativna – ocrtat će moguće rastere poimanja teme.
Gosti: Brigita Miloš, Jasminka Juretić, Sanja Bojanić, Slaven Crnić, Marin Blažević

[izvor informacije HNK Ivan pl. Zajc]