Impresija biografije

Film teče kao impresija a ne deskriptivna biografija francuskog DJ-a u duetu engleskog imena Cheers. I kao što su francuski impresionisti prikazivali vlastiti doživljaj stvarnosti u interakciji sa svjetlom (a ne objekte koje drugi vide i mogu prepoznati), tako su u ovom filmu vidljivi ‘potezi kista’ iz života darovitog mladića koji se posvetio glazbi, a mogao je postati i pisac.

Naslov filma upućuje na ljudsku potrebu za iluzijom i zanosom koji su, među ostalim, naglašavali francuski simbolisti, zanosom kao jedinim načinom za savladavanje besmisla ili banalnosti života. Pragmatiku života osobito odbijaju mladi, a pomirenje s onim što smo odbijali u mladosti može se interpretirati kao sazrijevanje ili poraz.

Film prati protagonista u precizno određenom kronološkom okviru, od početka devedesetih prošloga stoljeća (slike pariškog klupskog života izazivaju asocijacije o našim ratnim prilikama) do bliske 2013. godine, ali naglasak nije u nizu faktografskih događaja, već atmosferi, ritmičnim izmjenama i naznakama odnosa u skupini mladih ljubitelja garage glazbe koja im od izvora zadovoljstva postaje profesija. Uzgred, oni koji ne znaju što je ‘garage’ glazba, neće to saznati ni u filmu, iako će junak pokušati dati definiciju. Izvor tog glazbenog pokreta, kao i drugih koji mu prethode ili koincidiraju, je Amerika, a američki utjecaj na francusku glazbenu pozornicu jednako je presudan kao i na punu glazbenu provinciju. Posjet francuskih DJ-a New Yorku predstavljen je kao najveći domet u njihovoj karijeri.

Raj ; Ustupio CineStar
Raj ; Ustupio CineStar

U opisu života junaka koji je ostvario određeni stupanj slave, ali nije postigao planetarni uspjeh (s popratnim ekonomskim efektom ), nema mjesta gigantskim dramatičnim prevratima, a i tragični slučaj koji se dogodi u njegovoj blizini prikazan je kao digresija, a ne prijelomni događaj. Lik koji počini samoubojstvo ne uzrokuje tektonski poremećaj u skupini kojoj je pripadao, život teče dalje i ta činjenica, bez naglašavanja slogana, prožima film.

U pariškom ‘Raju’ nema eksplicitnih pouka o ‘čvrčku i mravu’ ili djeci koja ne slušaju upozorenja roditelja. Mladići i djevojke iz neodređenih građanskih i akademskih krugova zabavljaju se i opuštaju pod utjecajem glazbe, seksualnih sloboda i opijata, ali ne obolijevaju nužno i izravno od posljedica droge i side, već se održavaju na životu, s manjim ili većim usponima i padovima, većina ih nekako ‘gura’ i opstaje na artističkim marginama, u okviru bohemske solidarnosti. Možda ih baš polovičnost uspjeha štiti od potpunog pada, kao što pokazuju biografije pomračenih planetarnih zvijezda.

Film prikazuje svijet pariške umjetničke mladeži, one množine talentiranih početnika koji nikad ne postignu svjetski uspjeh, već svojim pojedinačnim djelima potvrde ono što su mogli postići, a nisu. To su autori koji objave jednu knjigu, album ili (kao u filmu) izdanje stripova, potaknu očekivanja prvom izložbom ili dožive uspješnu kritiku kao debitanti. Među romantičnim interpretacijama toga svijeta u glazbenoj povijesti bili bi najbliži suvremenoj verziji Puccinijevih ‘Bohema’. Artistički šarm Parizu daju upravo te skupine neuspješnih ili poluuspješnih kreativaca koji povezuju želju za osobnom, društvenom i umjetničkom emancipacijom.

Uz glazbenu i vizualnu (g)lakoću poteza, film je pretenziozno dug. Više od dva sata čini se previše u odnosu na biografski sadržaj klupskog celebritija. Neke situacije se (kao i u životu) ponavljaju, ali se u filmu mogu preskočiti. A na mjestu na kojem bi se očekivao prirodan kraj filma, počinje njegov drugi dio, najavljen posebnim naslovom. Događaji koji slijede odnose se na silaznu putanju sada već sredovječnog protagonista, ali nisu toliko drugačiji da ih treba eksplicitno izdvojiti. Ni tu događaji ne dotiču ekstremne točke, nema naglih i teatralnih obrata i pouka koje smo navikli gledati u filmovima o velikim zvijezdama i njihovim krajnostima.

Film poticajno zbunjuje. S jedne strane pristup je audiovizualno svjež, kao montaža darovitog dokumantarista, bez spektakularnih aditiva koji ‘podižu’ životnu priču do epske sage. S druge strane svojom duljinom, kronologijom i detaljima opisa izaziva reakciju kao kad čitamo opsežan dnevnik o životu o kojem se ne može napisati roman.

Ada Jukić, Zagreb,29.12.2015.

Informacije o filmu:

Raj
Eden (2014.)
CG Cinéma, France 2 Cinéma, Blue Film Production, 2014.
Trajanje: 131 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Redatelj: Mia Hansen-Løve
Glume: Félix de Givry, Pauline Etienne, Vincent Macaigne, Hugo Conzelmann, Zita Hanrot, Roman Kolinka, Hugo Bienvenu, Vincent Lacoste, Arnaud Azoulay, Laurent Cazanave, Paul Spera, Arsinée Khanjian, Juliette Lamet, Greta Gerwig, Léa Rougeron

Raj – Movie Site
Eden – IMDb