Grand prix 24. Dana hrvatskog filma Juri Pavloviću i Luki Venturinu za ‘Piknik’ ▪ Nagrada za režiju Hani Jušić za ‘Da je kuća dobra i vuk bi je imao’ ▪ Nagrada za etiku i ljudska prava i Nagrada publike Vesni Čudić za ‘Razred’ ▪ Nagrada Jelena Rajković Tinu Žaniću za ‘Manjaču’ ▪ Večeras u 20 sati dodjela nagrada i projekcije nagrađenih filmova

Svečana dodjela nagrada 24. Dana hrvatskog filma je večeras (u nedjelju, 26. travnja) u kinu Europa u 20 sati. U blokovima u 20 sati i u 22 sata u velikoj dvorani kina Europa te u 21 sat u dvorani Muller prikazuju se svi nagrađeni filmovi 24. DHF-a.

Veliki žiri u sastavu: producentica Vanja Jambrović, redatelj Mladen Đorđević te filmski kritičar Dragan Jurak dodijelio je Grand prix Dana hrvatskog filma filmu Piknik producenata Jure Pavlovićai Luke Venturina. Nagrada za najbolju režiju pripala je Hani Jušić za film Da je kuća dobra i vuk bi je imao. Dalibor Barić i Tomislav Babić nagrađeni su za najbolji scenarij za film Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji, a Tomislavu Babiću pripala je i nagrada za najbolje oblikovanje zvuka.

Piknik ; Ustupio Sekvenca
Piknik ; Ustupio Sekvenca

Za najbolje uloge nagrađeni su Emir Mušić i Aleksandar Seksan iz filma Piknik. U kategoriji kamere nagrađen je Boris Poljak za Rakijaški dnevnik, a najbolje montaže – Marko Ferković za Spomenik.Najboljom manjinskom koprodukcijom proglašena je Kokoška Une Gunjak hrvatskog producentaSiniše Juričića (Nukleus film). Posebno priznanje za režiju pripalo je Igoru Bezinoviću za dokumentarac Veruda – Film o Bojanu.

Nagrada Žirija za etiku i ljudska prava pripala je je filmu Razred redateljice Vesne Čudić (Nukleus film), kojeg je nagradila i publika Dana hrvatskog filma.

Odlučeno je i o dobitnicima nagrada koje dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara. Nagradu Oktavijan za najbolji igrani film HDFK je dodijelilo filmu Kokoška Une Gunjak, Oktavijan za najbolji dokumentarni film ide filmu Veruda – Film o Bojanu Igora Bezinovića, Oktavijan za najbolji animirani film dodijeljen je Životu s Hermanom H Rottom Chintis Lundgren. Oktavijan u kategoriji eksperimentalnog filma ide filmu A.D.A.M Vladislava Kneževića, a Oktavijana za najbolji namjenski film dobila su dva filma – Lokalni razvoj vođen zajednicom Natka Stipaničeva i Uspavanka Zdenka Bašića.

Žiri sastavljen od članova Društva hrvatskih filmskih redatelja dodijelilo je Nagradu Jelena Rajković(za najboljeg redatelja/icu do 30 godina) Tinu Žaniću za film Manjača.

Nagrada za najbolju prezentaciju na pitching forumu pripala je Lidiji Špegar za projekt Strgano.

NAGRADE I OBRAZLOŽENJA ŽIRIJA 24. DANA HRVATSKOG FILMA

VIJEĆE ZA ETIKU I LJUDSKA PRAVA
Vesna Teršelič, voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću – Documenta
Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
Tin Gazivoda, savjetnik Mreže fondacija Otvoreno društvo za Hrvatsku

Nagrada za etiku i ljudska prava

RAZRED redateljice VESNE ČUDIĆ
Film približava svu složenost romske svakodnevice: od partnerskih i roditeljskih odnosa, obiteljskog nasilja, opstanka u obrazovnom sustavu, tradicije ranih brakova i maloljetničke trudnoće, do gotovo nepremostivih prepreka pri zapošljavanju zbog snažnih predrasuda prema Romima i Romkinjama. Film kritički sagledava problem, ali i pokazuje kako se glavni protagonisti/ice uspješno nose sa svim izazovima i na kraju ostvaruju svoje snove. Film ukazuje i na problem odlaska mladih i cijelih obitelji u druge zemlje u traženju bolje perspektive, što je danas zajedničko mladima bez obzira na njihovu etničku ili drugu pripadnost.

VELIKI ŽIRI DANA HRVATSKOG FILMA
Vanja Jambrović, producentica
Dragan Jurak, filmski kritičar
Mladen Đorđević, redatelj i selektor FEST-a

Najbolja manjinska koprodukcija
KOKOŠKA redateljice Une Gunjak i hrvatskog koproducenta SINIŠE JURIČIĆA (Nukleus film)
Filmu koji je uspješno uhvatio trenutak preranog odrastanja u ratnim okolnostima.

Najbolja kamera
BORIS POLJAK za film RAKIJAŠKI DNEVNIK redatelja Damira Čučića
Jer je uspješno snimio i sintetizirao alkoholno vrenje i vrenje života u meditativnom filmu Rakijaški dnevnik Damira Čučića.

Najbolje oblikovanje zvuka
TOMISLAV BABIĆ za film NEPOZNATE ENERGIJE, NEIDENTIFICIRANI OSJEĆAJI redatelja Dalibora Barića i Tomislava Babića
Za originalnu zvučnu sliku koja je pomogla u uspješnom dočaravanju atmosfere neonoir svijeta.

Najbolja montaža
MARKO FERKOVIĆ za film SPOMENIK redatelja Igora Grubića
Jer je montažom uspješno transformirao spomenike NOB-a u vizualnu poeziju.

Najbolja gluma
EMIR MUŠIĆ I ALEKSANDAR SEKSAN za uloge u filmu PIKNIK redatelja Jure Pavlovića
Zbog istovremenog intenziteta i suzdržanosti u dočaravanju jakih emotivnih stanja.

Najbolji scenarij
DALIBOR BARIĆ I TOMISLAV BABIĆ za film NEPOZNATE ENERGIJE, NEIDENTIFICIRANI OSJEĆAJI

Zbog narativne i vizualne kompleksnosti, uspješnog kombiniranja filmskih referencija i stvaranja iznimnog esejističkog i poetskog stilskog koncentrata.

Najbolja režija
HANA JUŠIĆ za film DA JE KUĆA DOBRA I VUK BI JE IMAO
Za režijski rukopis kojim je uspješno izmiješano svakodnevno i nadrealno te za uvjerljivo dočaravanje trenutaka trivijalnosti poput provincijskih kuća, bezličnih vrtova i ljudskih fizionomija.

Posebno priznanje za režiju
IGOR BEZINOVIĆ za film VERUDA – FILM O BOJANU
Za originalni režijski postupak “autobiografskog prepričavanja”, kojim je stvorio kompleksan glavni lik kriminalne prošlosti i uspješno u isti kadar stavio počinitelja i njegove žrtve. 

Najbolji film – Grand prix
PIKNIK redatelja Jure Pavlovića i producenata JURE PAVLOVIĆA I LUKE VENTURINA (Sekvenca)
Zbog dramaturški najzaokruženije i formalno najčišće filmske cjeline prikazane u konkurenciji festivala. Zbog odmaknutosti od teme rata, ali i uspješne vezanosti za traume prošlosti.

NAGRADE HRVATSKOG DRUŠTVA FILMSKIH KRITIČARA
Žiri Hrvatskog društva filmskih kritičara (HDFK)
Krešimir Košutić, Igor Saračević, Ivan Žaknić

Diploma Vladimir Vuković za najboljeg mladog kritičara
Stipe Radić
Iako o filmu sustavno piše nekoliko godina, suradnja s emisijom Filmskop Trećeg programa Hrvatskog radija otvorila mu je put kontinuiranog objavljivanja. U pisanju je vrlo sustavan, stilski odmjeren, njegove rečenice čitaju se s užitkom. U pisanju kritika ne zapada u fusnote, efemerne stvari, ne gnjavi tehnicističkim detaljima. Upravo se zato izdignuo ne samo iznad svoje generacije nego kao nešto ponajbolje što je hrvatska filmska kritika isporučila u prošloj godini.

Nagrada Vladimir Vuković za najboljeg kritičara u 2014. godini
Vladimir Cvetković Sever
Kontinuiranim pisanjem dužih filmskih kritika za internetski portal Autograf dosegao je punu kritičarsku zrelost. Njegovi su tekstovi obilježeni jakim autorskim stavom iskazanim jasnim i argumentiranim tvrdnjama i obogaćeni ne samo filmskim nego i promišljanjima s raznih drugih područja, čime pokazuje da filmska kritika ne mora biti samo impresijsko nizanje dojmova o filmunego u punom smislu riječi filmskokritičarski esej.

Skupština Hrvatskog društva filmskih kritičara
Nagrada Vladimir Vuković za životno djelo
Živorad Tomić
U kritičarskom radu, koji traje više od četiri desetljeća, Tomić se dokazao ne samo kao jedan od naših najvrsnijih filmskih kritika i esejista nego i kao vjerojatno najveći filmofil među kritičarima. Njegovi su tekstovi trajno aktualni i nadilaze efemernost, a obilježava ih iskonsko oduševljenje filmom, užitak gledanja.

Zlatni Oktavijan za životno djelo
Željko Senečić
Za scenografski rad jednog od najsvestranijih i najplodnijh hrvatskih filmaša koji je obilježio niz domaćih i stranih igranih filmova te dvjestotinjak televizijskih drama ili serija. Slikara, pisca, scenarista, redatelja i scenografa Željka Senečića (1933, Zagreb) povezujemo s naslovima Ključ, Rondo, Breza, Imam dvije mame i dva tate, Četvrti suputnik, Tko pjeva zlo ne misli, Prometej s otoka Viševice, Predstava Halmeta u selu Mrduša Donja, Gravitacija, Kiklop, Glembajevi i s još osamdesetak filmova koje je samostalno potpisao kao scenograf.

Članovi Hrvatskog društva filmskih kritičara

Oktavijan za najbolji namjenski film
LOKALNI RAZVOJ VOĐEN ZAJEDNICOM redatelja NATKA STIPANIČEVA
USPAVANKA redatelja ZDENKA BAŠIĆA

Oktavijan za najbolji eksperimentalni film
A.D.A.M. redatelja VLADISLAVA KNEŽEVIĆA

Oktavijan za najbolji animirani film
ŽIVOT S HERMANOM H. ROTTOM redateljice CHINTIS LUNDGREN

Oktavijan za najbolji dokumentarni film
VERUDA – FILM O BOJANU redatelja IGORA BEZINOVIĆA

Oktavijan za najbolji igrani film
KOKOŠKA redateljice UNE GUNJAK

ŽIRI DRUŠTVA HRVATSKIH FILMSKIH REDATELJA

Nikola Strašek, redatelj
Jasna Zastavniković, redateljica
Josip Žuvan, redatelj

Nagrada Jelena Rajković (za najboljeg redatelja/icu do 30 godina)
TINU ŽANIĆU za film MANJAČA
Zbog suptilnog i vrlo emotivnog prikaza oniričnog stanja glavnog protagonista i visokoestetizirane režije koja prirodno proizlazi iz sadržaja i stvara jedinstveno audiovizualno iskustvo.

ŽIRI PITCHING FORUMA
Martina Petrović
, voditeljica Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA
Roshanak Behesht Nedjad, producentica

Najbolja prezentacija na pitching forumu
LIDIJA ŠPEGAR za projekt STRGANO
Bila je to teška odluka, ali morali smo odabrati samo jedan projekt. Autorica projekta koji je najviše napredovao  je Lidija Špegar koja je također snažno pridonijela radionici i imala izvrsnu prezentaciju.

NAGRADA PUBLIKE
RAZRED redateljice Vesne Čudić

www.danihrvatskogfilma.net
www.facebook.com/DaniHrvatskogFilma

[izvor informacije Dani hrvatskog filma]