Autorski horor koji eklektičkim izborom ostvaruje originalne efekte

Kuća iz koje istrči prva žrtva ovog iznenađujućeg horora slična je kući obitelji Myers iz kultne ‘Noći vještica’ (1978.), a tipično američko nižerazredno prigradsko naselje u kojem žive mladi junaci filma, još je otvorenije i dostupnije, s manje sjena zelenila, ograda i živica od Carpenterovog stravičnog susjedstva. I dok je jedna struja žanra pojačavala eksplicitne prizore užasa do predvidljivosti, zasićenja i devalvacije specijalnih efekata, ovaj film ostvaruje jezivu atmosferu u okviru naoko normalnog okruženja, uz samo nekoliko izravnih jezovitih prikaza.

Dok Zlo kod Carpentera kao genetska anomalija u obiteljskom džepnom izdanju ugrožava sigurnost američkog predgrađa u doba prosperiteta, ovdje se užas događa u depresiji postinduistrijske Amerike, s vidljivim posljedicama ekonomske krize i recesije, u urbanim otpacima napuštenih radničkih naselja i devastiranih stambenih blokova. Radi se o Detroitu, simbolu propale automobilske industrije i općih ciljeva masovne proizvodnje i neograničenog rasta, što se eksplicira pri kraju filma kao zaključak vizualnih natuknica, a ne adut kojim se konkretiziraju zaključci. Ne radi se samo o Detroitu i ne radi se samo o Zlu koje slijedi (follows) protagonisticu. Nevjerojatno je koliko se u kratko američko vrijeme (stopedeset godina od Građanskog rata i sedamdesetak godina od postratnog ekonomskog i baby! booma) nakupilo ostataka i objekata na čistini Novoga svijeta, koliko eksponata u muzeju propalih ljudskih projekata i duhova bez dvoraca, koji sad čine monumentalne kulise društvenih horora. Pa ukoliko se prije za snimanje tražila ukleta kuća, sada su na raspolaganju cijele napuštene gradske četvrti.

To dolazi ; Ustupio 2i Film
To dolazi ; Ustupio 2i Film

Detalji nelagodne stvarnosti iznose se suzdržano, vizualno snažno i višeznačno. Film ne ostaje samo na razini žanrovske specijalizacije, već otvara i šire društvene i psihološke dimenzije, uključujući i subverzivne digresije, u projekciji u kojoj je pojedinačni užas refleksija općeg stanja.

Jedan od elemenata prikaza raspadajućih vrijednosti u filmu je razorena obitelj, ni jedna prikazana cjelovito (osim na obiteljskim fotografijama iz prošlih vremena), otac ili majka mladih likova pojavljuju se izdvojeno, katkada u kontroverznim ulogama i pojavama (uključivo golotinju), a majku glavne junakinje ne vidimo i ne čujemo (osim u gužvi policijske intervencije ili švenku osoba koje bdiju u bolnici). Odrasli članovi razorenog društva iscrpljeni su i bez snage za nove udare sudbine, oni su i kao pripadnici institucija nesposobni zaštititi ugrožene mladunce, pa kompletnu akciju i odgovornost preuzimaju mladi, i sami izgubljeni u vremenu i prostoru, uz ležerno  druženje i površne veze, pri čemu je prijateljstvo jače od intimnih odnosa.

To dolazi ; Ustupio 2i Film
To dolazi ; Ustupio 2i Film

Među subverzivnim temama koje film provocira može se spekulirati i o stavu prema seksualnom ponašanju mladih. Činjenica je da se Zlo prenosi seksualnim činom, u koji se mladi olako upuštaju (ne samo preuranjeno, već bez emocionalnih pretenzija), ali ukupni stav filma nije retrogradan i njegova poruka nije anatemiziranje mladenačkih sloboda. Naprotiv, mladi su prikazani u dvostrukoj ulozi, i kao žrtve i junaci. Pa iako najslabiji dijelovi scenarija (klopka za uljeza na noćnom gradskom bazenu, bijeg od opasnosti na osamu…) ne sugeriraju njihovu genijalnost u smišljanju taktike za obračun sa silama Mraka, ipak oni su poduzetni, kooperativni, uporni i prilično ‘cool’ u odnosu na šokove kojima su izloženi. Oni se nemaju na koga osloniti, pa sve moraju obaviti sami. Ta generacijska preraspodjela uloga nije jedinstvena pojava ovog filma, sve je više djece koja taje probleme kako bi zaštitili majke slabih živaca i očeve bez snage. Jedna majka u ovom filmu, ulijeva viski u svoju kavu, koju ispija s prijateljicom.

Zanimljivo je kako redatelj korištenjem ‘žanrovske literature’ (uz spomenutog Carpentera, spomenimo bar i Romera) ostvaruje izvorni efekt. Radnja se odvija u usporenom ritmu, s iznenađujućim prekidima blitz prizora užasa u kojima ne stignemo razabrati detalje (jesu li neki od napadača likovi s obiteljskih fotografija?), uz stupnjevanje napetosti i odgađanje spektakularnih prizora. Žanrovsko osvježenje je i golotinja u zombijevski usporenom kretanju napadača ili crnobijelom mirovanju, kao s umjetničke fotografije.

Minimalističkim potezima ostvaruje se nadrealistički, dechiricovski pomak prepoznatljivog u jedva primjetnu deformaciju. Ono što nam prijeti može biti u bliskom i poznatom obličju, nismo sigurni ni tamo kamo se povlačimo u zaklon. Otklon od uobičajenog i rutinskog kojim se izdvaja film, odražava se i u faktografskim detaljima. Mladi se okupljaju pred televizorom, ali gledaju crnobijele SF filmove, a jedna članica društva s elektroničkog zaslona u obliku školjke čita Dostojevskog, a ne trivijalnosti o celebritijima, neke spoznaje Idiota čak se integriraju u film. Među budućim antologijskim scenama horora bez tipičnih horor rekvizita, izdvajam scenu kupanja junakinje u plastičnom bazenu u dvorištu (sirotinjska varijanta ugrađenih bazena). Jeza nas doslovce hvata od mrava koji hoda po njenoj ruci i vjeverice koja se penje po električnom vodu. Kamera ne snima čudovišta, već ih stvara!

Film ipak čini par ustupaka žanrovskim očekivanjima, pa nas uplaši ‘lažnim uzbunama’ ili suoči s neuvjerljivom reakcijom ustrašenog lika, ali to je zanemarivo u kvalitetnoj cjelini.

‘It Follows’ je horor slojevitog sadržaja koji ne možemo otkriti u jednom gledanju. Što ‘Slijedi’?

Ada Jukić, 03.04.2015.

Informacije o filmu:

To dolazi
It Follows (2014.)
Northern Lights Films, Animal Kingdom, Two Flints, 2014.
Trajanje: 100 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Redatelj: David Robert Mitchell
Glume: Keir Gilchrist, Carollette Phillips, Loren Bass, Olivia Luccardi, Lili Sepe, Maika Monroe, Jake Weary, Daniel Zovatto, Charles Gertner, Bailey Spry, Debbie Williams, Ruby Harris, Linda Boston, Leisa Pulido, D.J. Oliver

To dolazi – Movie Site
It Follows – IMDb