ZAGREBAČKA FILHARMONIJA KROZ BROJNE AKTIVNOSTI PRISJEĆA SE SVOG ŠEFA DIRIGENTA, SLAVNOG MAESTRA MILANA HORVATA

U ponedjeljak, 30.3.2015. godine održana je Press konferencija povodom najave velikog Korizmenog koncerta Zagrebačke filharmonije u zagrebačkoj Katedrali te predstavljanja CD nosača zvuka In Memoriam Milan Horvat.

Na press konferenciji sudjelovali su: Mirko Boch – ravnatelj Zagrebačke filharmonije, Vladimir Kranjčević – dirigent Korizmenog koncerta, sopranistica Martina Zadro te Sanda Vojković kao urednica CD izdanja.

Zagrebačka filharmonija uoči svakog Uskrsa, u svom Bijelom ciklusu, već tradicionalno održava Korizemeni koncert sa prigodnim sakralnim programom. Na programu ovogodišnjeg Korizemnog koncerta, Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Kranjčevića izvest će Muku po Mateju, slavnog J.S.Bacha, djelo koje će upravo sutra, 31.3. orkestar Zagrebačke filharmonije po prvi puta izvesti u zagrebačkoj Katedrali. Ovaj koncert za Zagrebačku filharmoniju ima i dodatni značaj jer ćemo se njime prisjetiti svog dugogodišnjeg šefa-dirigenta, maestra Milana Horvata koji je preminuo u siječnju 2014.godine, a svojim ugledom, autoritetom i iskustvom pronio je glas i zvuk Zagrebačke filharmonije, grada Zagreba i Hrvatske diljem svijeta, izjavio je ravnatelj Zagrebačke filharmonije, g. Mirko Boch.

Press konferencija - najava Korizmenog koncerta i predstavljanje CD-a ; Ustupila ZF-a
Press konferencija – najava Korizmenog koncerta i predstavljanje CD-a ; Ustupila ZF-a

Maestro Kranjčević i jedna od solistica na ovom velebnom koncertu, sopranistica Martina Zadro izrazili su čast i zadovoljstvo što sudjeluju u ovom velikom i važnom projektu. Osim što je riječ o Korizmenom koncert In memoriam Milan Horvat, projekt je to s impozantnim brojem izvođača u svečanom prostoru Zagrebačke katedrale. Osim orkestra Zagrebačke filharmonije, tu su čak 2 zbora (I.G. Kovačić i Djevojački zbor Zvjezdice) i devet, sve do jednog, istaknutih solističkih imena: mezosopranistica Martina Gojčeta Silić, tenori Dejan Maksimilijan Vrbančič i Zrinko Šočo, basevi Giorgio Surian, Ozren Bilušić i Dalibor Hanzalek, Domen Marinčič na violi da gambi te Pavao Mašić na orguljama. Djelo koje izvode – Muka po Mateju velikog J.S.Bacha, najpoznatije je djelo pasijske tematike u europskoj klasičnoj glazbi. S obzirom da se, zbog svoje kompleksnosti, izvodi jako rijetko, ne čudi veliki interes javnosti za ulaznicom više.

U ime Hrvatske radiotelevizije kao inicijatora projekta te Croatie recordsa kao nakladnika, Sanda Vojković naglasila je kako je važnost ovog nosača zvuka u činjenici da je u njemu trajno pohranjena snimka izvedbe jednog od najvećih djela cjelokupne europske glazbene baštine – Requiema Wolfganga Amadeusa Mozarta. Možda još i važnije jest to što je riječ o snimci prekrasnog koncerta kojeg je, u sjećanje na svog dugogodišnjeg šefa dirigenta, velikog umjetnika i čovjeka Mo Horvata, nedugo nakon njegove smrti –   21.siječnja 2014.g. izvela Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića. „Autonomni  je to umjetnički doživljaj koji svjedoči o kontinuitetu umjetničke kreativnosti hrvatskih reproduktivnih glazbenika i ansambala“ – istaknula je gđa. Vojković.

U sklopu press konferencije maestru Kranjčeviću dodijeljena je Povelja za iznimna dostignuća  i izvrsnost Zagrebačke filharmonije koju mu je dodijelio ravnatelj, g. Mirko Boch.  Priznanje je to stalnom suradniku Zagrebačke filharmonije i jednom od najvećih živućih dirigentskih autoriteta uopće.

Press konferencija je završila pozivom na svečani koncert u Zagrebačkoj katedrali u utorak, 31.3. s početkom u 19:00 sati.

[izvor informacije Zagrebačka filharmonija]