U Kući za ljude i umjetnost Lauba održan koncert Cantus Ansambla 27. ožujka 2015. u 21 sat. Intuitivna glazba Karlheinza Stockhausena, gromka “tišina” legendarne skladbe 4’33” Johna Cagea i praizvedba Instant-kompozicije za šest glazbenika i šest dirigenata Nenada Sinkauza najavljuju 28. Muzički biennale Zagreb.

Cantus Ansambl i Muzički Biennale Zagreb u petak, 27. ožujka 2015. priredili su predbiennalski koncert kao najavu skorašnjeg festivala. Kuća za ljude i umjetnost Lauba (Zagreb, Prilaz baruna Filipovića 23) bila je domaćin koncerta. Pod vodstvom skladatelja i dirigenta te ujedno i osnivača Cantus Ansambla Berislava Šipuša nastupili su prokušani veterani hrvatske glazbene scene i Nove glazbe Igor Lešnik, Ratko Vojtek, Saša Nestorović i Zoran Šćekić. Oni su se nadovezali na svoj zajednički nastup na jednom od tematskih koncerata Cantus Ansambla 2008. godine kada su se pozabavili jednom od intuitivnih skladbi Karlheinza Stockhausena iz njegove zbirke Aus den sieben Tagen. Iz poetske tekstualne Stockhausenove partiture ovaj put svojom inventivnošću i sustvarateljskom maštom izvli su skladbu Verbindung iz iste zbirke.

Predbiennalski koncert u Laubi ; Foto AJ
Predbiennalski koncert u Laubi ; Foto AJ

Tematski naslov koncerta Trenutak tišine, trenutak slutnje… opravdava i gromka tišina legendarne prevratničke sakladbe 4’33” Johna Cagea. Petorici glazbenika na koncertu su se pridružili i osebujni mladi hrvatski glazbenik i skladatelj Nenad Sinkauz. Koncert zaključuje praizvedba njegove jedinstvene i neponovljive Instant-kompozicije za šest glazbenika i šest dirigenata (Instant Composition for Six Musicians and Six Conductors) koja je prvi i posljednji put u tom obliku nastala i odzvučala upravo pred publikom u Laubi. Svaki od šestorice glazbenike u nekom trenutku je i dirigent u ovoj potpuno otvorenoj skladateljskoj formi. Signal za početak dao je sam autor, nakon čega ni on, niti itko od glazbenika, ne zna u kojem će smjeru skladba krenuti i kako će i gdje završiti.

Takve skladbe, kao što je govorio sam Stockhausen, mogu ispasti potpuno mediokritetske, ali isto tako i uzvišene. Važno je pokušavati, a ako treba i počinjati uvijek ispočetka.

Čitav program želi podsjetiti i upozoriti na samu srž ideje zbog koje je prije više od pola stoljeća nastao Muzički biennale Zagreb kao otvoreno mjesto susreta različitosti te neprestanog istraživanja nepoznatih novih mogućnosti.

[izvor informacije Muzički Biennale Zagreb]