INmusic festival 2014 ; Ustupio INmusic

INmusic festival 2014 ; Ustupio INmusic

Udruga Promo organizira press konferenciju u Tvornici kulture 23. 3. 2015. na kojoj javnosti želi skrenuti pozornost na činjenicu da 80% građana grada Zagreba i Republike Hrvatske kao svoju javnu kulturnu potrebu u glazbi navodi upravo koncerte kvalitetne suvremene autorske glazbe (koja se u širem smislu naziva rock glazbom uz sve moderne izvedenice). Unatoč toj činjenici, Vijeća za glazbu  pri Ministarstvu kulture i Gradu Zagrebu programe i koncerte kvalitetne suvremene autorske glazbe u potpunosti isključuju iz sustava javnog financiranja, a sam pojam glazbe netočno i diskriminatorno ograničavaju na klasiku i jazz. Iz navedenog razloga, predstavnici udruge Promo obratit će se predstavnicima medija i javnosti vezano uz  sljedeće teme:

  • ulaganje službenog protesta na rad Vijeća za glazbu pri Ministarstvu kulture i Ureda za kulturu grada Zagreba
  • poziv na opoziv gore navedenih Vijeća i njima nadređenih javnih dužnosnika
  • priznavanje rock i pop glazbe kao javne potrebe u kulturi
  • uključivanju suvremene autorske glazbe u postojeće sustave sufinanciranja gradske i državne kulture
  • uljučivanje rock glazbe u Kulturnu strategiju Grada Zagreba koja je na izglasavanju u Skupštini Grada Zagreba 26.03., radi stvaranje uspješne budućnosti grada Zagreba i Republike Hrvatske kroz promoviranje, osnaživanje i rast umjetnosti, kulture i kreativnih industrija

Udruga Promo okuplja organizatore koncerata kvalitetne suvremene autorske glazbe u Hrvatskoj, a ispred ove inicijative udruge stoje i sljedeći koncertni organizatori i glazbeni klubovi: INmusic festival, Vintage Industrial Bar, Tvornica kulture, Klub.Zagreb, Močvara, Žedno uho, Pozitivan ritam, Klub Palach, Distune Promotion, Seasplash festival, Multikultura, SuperUho festival, Outlook festival, Dimensions festival, Terraneo Festival.

Nadamo se da ćete prepoznati stvarnu kulturnu vrijednost kvalitetne suvremene autorske glazbe te nas podržati.

“Popularna glazba kao dio popularne umjetnosti danas je dominantan oblik u glazbenoj kulturi.
Popularna glazba je kulturno relevantna za svoje slušatelje na isti način kao i bilo koja druga vrsta glazbe. Ona može proizvesti osjećaj uzvišenosti i oduševljenja jednako snažan kao i onaj proizveden uživanjem u klasičnoj glazbi, a njezini slušatelji imaju potrebu da je vrednuju i procjenjuju kao što to radi i publika klasične glazbe. (…) Iako popularna glazba možda nije usporediva s “ozbiljnom” glazbom po formalnoj kompleksnosti, ona u sebi nosi neke druge složene karakteristike koje zahtijevaju specifičnu vrstu kulturnoga kapitala potrebnog za razvijanje profinjenog ukusa unutar te glazbene kulture.” 
(Krnić, R., O kulturnoj kritici popularne glazbe (Zagreb, 2006.), Institut društvenih znanosti Ivo Pilar)

[izvor informacije IN Music 2015]