Daphne Kalotay
Notni zapis ljubavi

Originalni naslov: Sight Reading
2013
Prijevod: Sabina Marić
Broj stranica: 302
Jezik: Hrvatski
Godina izdanja: veljača 2015.
Uvez: Meki
ISBN 978-953-343-116-1
Mjere proizvoda: 123×190 mm
Izdavač: Znanje

Pročitajte prvo poglavlje

Naslovnica knjige 'Notni zapis ljubavi'
Naslovnica knjige ‘Notni zapis ljubavi’

Kada se skladatelj i dirigent Nicholas, zvijezda u usponu u svijetu klasične glazbe, pridruži Bostonskom konzervatoriju, zaljubljuje se u studenticu violine Remy te napušta suprugu Hazel i malodobnu kći Jessie. Remy još dugo osjeća krivnju zbog razaranja tuđe obitelji, Jessie nikako da nadraste svoju ljutnju na oca zbog onoga što je učinio majci, dok Hazel strahuje od usamljenosti rastavljene žene.

No nakon gotovo dva desetljeća u kojima se ovi likovi bore s vlastitim gubicima i boli, razvija se i raste duh međusobnog razumijevanja, pomirenja i velikodušnosti, osobito s Hazeline strane. Kronologija priče u kojoj se izmjenjuju prošlost i sadašnjost ima uzbudljivu glazbenu pozadinu koja se sastoji od pasaža Nicholasova skladanja i Remyna muziciranja na violini, uz pregledan rječnik glazbenih pojmova na kraju knjige.

U svom novom romanu Notni zapis ljubavi autorica Daphne Kalotay (Ruska zima) priču o četvero neraskidivo povezanih likova postavila je na bostonsku glazbenu scenu. Najveća vrijednost romana skriva se upravo u detaljima, osobito u autoričinim opisima umjetničkog stvaralačkog procesa i toga što smo sve spremni žrtvovati u ime umjetnosti, a rezultat je privlačno, dirljivo i često oštroumno štivo.

„Kalotay piše o glazbi i osjećajima tako otmjeno i vješto… Dirljiva priča o tome što smo sve spremni učiniti u ime umjetnosti kao i u ime ljubavi.
Publishers Weekly

Daphne Kalotay (1970.) američka je književnica; majka joj je Kanađanka, a otac je kao tinejdžer došao u Kanadu iz Mađarske. Na Bostonskom sveučilištu studirala je kod Saula Bellowea u sklopu programa University Professors te doktorirala je na temu moderne i suvremene američke književnosti, disertacijom o Mavis Gallant. Daphne je svojim pričama osvojila nagrade Florence Engell Randall Fiction Prize i Henfield Foundation Award. Njezina prva knjiga, zbirka pripovjedaka Calamity and Other Stories, sadrži radove koji su prvi put objavljeni u časopisima Agni, The Literary Review, Michigan Quarterly Review i Prarie Schooner, a ušla je i u uži izbor za nagradu Story Prize. Daphne predaje književnost i kreativno pisanje na koledžima Skidmore i Middlebury Bostonskog sveučilišta.

[izvor informacije Znanje]