Kratki presjek petka na ZagrebDoxu

Petak je na ZagrebDoxu bio dan za razgovore s publikom – održano je čak jedanaest Q&A sesija, od čega tri s autorima koji su premijerno prikazali svoje filmove. Bili su to Želimir Žilnik (Destinacija_Serbistan), Igor Bezinović (Veruda – film o Bojanu) i Neven Hitrec (Riba ribi grize rep). Razgovaralo se i s Marcellom Geröm, redateljem Kainove djece, te s iranskom redateljicom Firouzeh Khosrovani, autoricom filma Svečanost i dužnost. U sklopu autorske večeri Vinka Brešana prikazana su tri filma: Naša burza, Hodnik i Dan nezavisnosti Radija 101, o kojima je s redateljem razgovarala selektorica retrospektive Diana Nenadić.

Rus ; Ustupio ZagrebDox
Rus ; Ustupio ZagrebDox

Subota na ZagrebDoxu

U subotu u 19 sati u dvorani 2 Cineplexxa u Centru Kaptol proglasit ćemo pobjednike 11. ZagrebDoxa: dobitnike Velikog pečata u međunarodnoj i u regionalnoj konkurenciji, Malog pečata (za najbolji film autora do 35 godina), nagrade Movies That Matter i nagrade Teen žirija. Osim dobitnika glavnih nagrada, bit će proglašeni i dobitnici posebnih priznanja. Ulaz na navedeno događanje je slobodan.

Nakon dodjele nagrada festival nastavlja s redovnim programom, s filmom S mladenkine strane Antonia Augugliara, Gabrielea Del Grandea i Khaleda Solimana Al Nassiryja (dvorana 2 u 20 sati). Potonji će autor osobno predstaviti dokumentarac o pet Palestinaca i Sirijaca koji bježeći od rata u Siriji, a sa željom da stignu u Švedsku, lažiraju vjenčanje.

U subotu nas na ZagrebDoxu u dvorani 1 u 19 sati očekuje druga festivalska projekcija filma O ljudima i ratu Laurenta Bécue-Renarda, o američkim ratnim veteranima oboljelima od PTSP-a. Nakon projekcije ćemo razgovarati s autorom Bécue-Renardom, iz čije je biografije zanimljivo izdvojiti da je 1995. i 1996. živio i kao novinar radio u opkoljenom Sarajevu. Nakon rata počeo je proučavati trajni utjecaj rata na tri udovice iz rehabilitacijskog centra, o kojima je snimio i dokumentarac War-Wearied, nagrađen za najbolji mirovni film na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Izdvojimo u subotu i dokumentarac o čovjeku koji je promijenio tri imena, tri politička sustava, tri žene i tri vjeroispovijesti: Rus. Damir Ibrahimović i Eldar Emrić, redatelji filma, sudjelovat će u Q&A sesiji nakon projekcije koja je na rasporedu u 18 sati u dvorani 2.

Najavimo i svečanu premijeru dokumentarca Lijepo mi je s tobom, znaš Eve Kraljević, koja je kao studentica u ruke uzela kameru i krenula snimati svoju sestru. Jedanaest godina kasnije na ZagrebDoxu prikazuje svoj redateljski prvijenac kroz koji upoznajemo njenu luckastu, vrckavu i radoznalu sestru Miju, djevojku s Downovim sindromom. Film pogledajte u 20 sati u dvorani 3.

[izvor informacije ZagrebDox]