Velike oči
Big Eyes (2014.)
Redatelj: Tim Burton
Glumci: Amy Adams, Christoph Waltz, Jason Schwartzman
Žanr: biografski, drama
Trajanje: 106 minuta
Država: SAD

Velike oči - Poster ; Ustupio Blitz
Velike oči – Poster ; Ustupio Blitz

Sadržaj:
Walter Keane tijekom 50- tih i početkom 60-tih godina prošlog stoljeća bio je jedan od najpopularnijih slikara na svijetu, poznat po platnima s kojih su tužno gledale djevojčice velikih očiju. Da on nije autor svojih djela vjerojatno se nikada ne bi ni doznalo da njegova supruga Margaret nije odlučila progovoriti u javnosti. Bitka za vrijedna djela i planetarnu slavu otkrila je i mnogo prljavih detalja koje je skrivao njihov naoko savršen brak. Hvaljeni redatelj Tim Burton otkriva nam jednu od najvećih prevara u povijesti slikarstva!

Velike oči  – Movie Site
Big Eyes – IMDb

Focus
Focus (2015.)
Redatelj: Glen Ficarra
Glumci: Will Smith, Margot Robbie, Rodrigo Santoro
Žanr: komedija, kriminalistički, drama
Trajanje: 104 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Iskusni prevarant Nicky (Will Smith) u stanju je svakoga uvjeriti u štogod poželi. Jednoga dana na vrata mu pokuca lijepa Jess (Margot Robbie) s molbom da je nauči svemu što zna. Njih dvoje odmah kliknu i ona postaje njegova pripravnica, čak i više od toga. Bolje od ikoga prije ona savladava tajne zanata, iako je u stvari riječ samo o jednoj: Sve se svodi na skretanje pažnje. Mozak je spor i ne može pratiti više stvari u isto vrijeme. Zato ga cimni s jedne, a uzmi mu s druge strane. A upravo Jess cimnut će Nickyja tamo gdje je najtanji: dok se on sve više i više zaljubljuje u prelijepu plavušu počet će gubiti fokus i donositi vrlo riskantne odluke. Inteligentna i napeta komedija, ali i ozbiljan film koji pokazuje što se sve može dogoditi kada nam netko pomuti razum pa izgubimo fokus.

Focus – Movie Site
Focus – IMDb

Janko Strižić Film
Shaun the Sheep (2015.)
Redatelj: Mark Burton, Richard Starzack
Žanr: animirani
Trajanje: 85 minuta
Država: Velika Britanija, Francuska

Sadržaj:
Kada Janko Strižić odluči uzeti slobodan dan kako bi se malo odmorio, upast će u cijeli niz nevolja sa svojom družinom. Umjesto dana provedenog u lješkarenju, zajedno sa svojim prijateljima morat će pronaći put kući iz velikog grada u kojem su se našli strmoglavivši se slučajno s velikog brda. Prva cjelovečernja kino avantura popularnog crtanog junaka malih ekrana kojeg obožavaju i djevojčice i dječaci!

Janko Strižić Film – Movie Site
Shaun the Sheep – IMDb

Levijatan
Leviathan (2014.)
Redatelj: Andrey Zvyagintsev
Glumci: Aleksei Serebryakov, Elena Lyadova, Vladimir Vdovichenkov
Žanr: drama
Trajanje: 140 minuta
Država: Rusija

Sadržaj:
Automehaničar Kolja sa ženom i sinom tinejdžerom živi na poluotoku na Barentsovom moru. Njihovo skromno imanje nalazi se na bajkovitom mjestu na samoj obali zbog čega upada u oko korumpiranom lokalnom čelniku Vadimu koji baš tu želi sebi izgraditi luksuznu vikendicu. Vadim prisiljava Kolju na prodaju po smiješno niskoj cijeni. Kolja zove u pomoć starog prijatelja iz vojske Dimitrija, koji se u međuvremenu u Moskvi profilirao u traženog, spretnog odvjetnika. Dimitrij stiže u ovaj zabačeni dio Rusije s debelim dosjeom ispunjenim inkriminirajućim dokazima protiv Vadima i uvjerava Kolju da će ga time natjerati na uzmak. „Levijatan“ govori o borbi običnog, malog čovjeka protiv korumpiranog sustava suvremene Rusije, a scenarij je, prema riječima samog redatelja, moderna verzija biblijske Knjige o Jobu.

Nagrade i festivali:
Golden Globe Awards 2015 – najbolji strani film
Cannes Film Festival 2014 – najbolji scenarij
Minhenski filmski festival 2014. – najbolji strani film

Levijatan – Movie Site
Leviathan – IMDb

Ida
Ida (2013.)
Redatelj: Pawel Pawlikowski
Glumci: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik
Žanr: drama
Trajanje: 82 minuta
Država: Poljska

Sadržaj:
Anna je mlada Poljska redovnica s početka 1960. koja je na pragu raskidanja zavjeta kada otkrije tamne obiteljske tajne koje datiraju još iz razdoblja nacističke okupacije. Mladu Annu prije zavjeta šalju kod jedniog živućeg roda, tete Wande, koja joj otkriva njezino pravo ime i istinu o njezinim roditeljima. Anna tada otkriva potresnu istinu o holokaustu i suočava se sa realnošću postratnog komunizma.

Ida – Movie Site
Ida – IMDb

Zauvijek Alice
Still Alice (2014.)
Redatelj: Richard Glatzer, Wash Westmoreland
Glumci: Julianne Moore, Kate Bosworth, Alec Baldwin, Kristen Stewart
Trajanje: 101 minuta
Država: SAD, Francuska

Sadržaj:
Alice Howland je sretno oženjena majka troje djece, uvažena je profesorica lingvistike na sveučilištu Columbia, no jednoga dana Alice počinje zaboravljati riječi. Kada joj je dijagnosticirana Alzheimerova bolest, za Alice i njezinu obitelj počinju prave životne kušnje. Kako Aliceina bolest rapidno napreduje, ona počinje zaboravljati imena svoje djece, kućnu adresu i više nije u stanju predavati. Aliceina bolest uskoro još više pogoršava i počinje utjecati na cijelu obitelj.

Zauvijek Alice – Movie Site
Still Alice – IMDb

Dvorana snova
Jimmys Hall (2014.)
Redatelj: Ken Loach
Glumci: Barry Ward, Simone Kirby, Andrew Scott, Jim Norton, Brian F. OBryan
Žanr: povijesni, drama
Trajanje: 109 minuta
Država: Velika Britanija, Irska, Francuska

Sadržaj:
Jimmy Garlton izgradio je salu za ples 1921. u ruralnom području u Irskoj u koju su mladi učiti kako plesati, zabavljati se i maštati o boljem životu. Priča počinje 1932. Jimmyjevim povratkom u Irsku nakon desetogodišnjeg boravka u New Yorku i ponovnim otvaranjem sale za ples. Priča insprira svojim duhom i Jimmyjevom turbulentnom životnom pričom u veoma teškom životnom okruženju. Još jedan odličan uradak briljantnog i nagrađivanog redatelja Kena Loacha.

Dvorana snova – Facebook
Jimmys Hall – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexxKino EuropaYouTubeIMDb]