KLAVIRSKE NOTE ZAVLADALE ZAGREBAČKOM FILHARMONIJOM

Izvrsni pijanisti i odličan klavirski repertoar jedno su od najupečatljivijih obilježja sezone 2014./2015. Zagrebačke filharmonije. Mladi pijanist Aljoša Jurinić več je osvojio sva najprestižnija pijanistička natjecanja od Europe do Azije, a pod ravnanjem iskusnog Leopolda Hagera nastup će u petak konačno imati i pred zagrebačkom publikom.

U petak, 27. veljače u dvorani Lisinski prekrasan klasični program obojan španjolskim glazbenim utjecajima iz majstorskog pera najznačajnijih španjolskih i francuskih skladatelja Mauricea Ravela i Claudea Debussyja.

Leopold Hager ; Ustupila ZF-a
Leopold Hager ; Ustupila ZF-a

Najprije Španjolska rapsodija, zaogrnuta u raskošno orkestralno ruho Mauricea Ravela, karneval boja i strasti, jedna od omiljenih skladbi orkestralnog repertoara. Zatim  Ravelov Koncert za klavir i orkestar u G-duru- ležerno i  briljantno djelo sa vatrometom virtuoznosti u solističkoj dionici Aljoše Jurinića. Potom Debussyjevi Preludij za poslijepodne jednog fauna te Tri Nokturna čiji  se posljednji stavak Sirènes smatra jednim od najimpresivnijih primjera korištenja ženskih glasova u glazbenoj literaturi –  čak 16 glazbenih „sirena“, sopranistica i mezzosopranistica uveličat će ovu izvedbu svojim vokalima.

Mo Leopold Hager kao glavni gost dirigent Zagrebačke filharmonije svojom dokazanom minucioznošću i disciplinom povest će orkestar na još jedno putovanje ; ovaj puta živopisnim  – španjolskim I francuskim putevima glazbe.

[izvor informacije Zagrebačka filharmonija]