U nedjelju, u izvrsnoj atmosferi u svih pet dvorana Cineplexxa Centra Kaptol, projekcijom filma Bijesne bakice počeo je 11. međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox. U sljedećih tjedan dana, do nedjelje, 1. ožujka, na velika platna stiže više od 150 naslova suvremene svjetske dokumentarne produkcije, i to u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, devet službenih programa, tri posebna programa i dvije retrospektive. Nakon uvodnih govora publiku u Cineplexxu video porukom pozdravio je redatelj Håvard Bustnes, a nakon projekcije i protagonistice filma Shirley i Hinda. Svi koji su film propustili na otvorenju moći će ga pogledati u redovnom programu ponovno u ponedjeljak.

Otvaranje ; Ustupio ZagrebDox
Otvaranje ; Ustupio ZagrebDox

Uzvanike, festivalske goste i publiku na otvorenju ZagrebDoxa pozdravio je direktor festivala Nenad Puhovski. “Prema nekom mom osjećaju ovo će biti dobar, opušten, zanimljiv festival koji će dostojno uvesti ZagrebDox u drugu deceniju njegova života. Sjajna ekipa omogućuje da stresa bude što manje i da se dokumentarac drugačiji od onog koji smo nekad gledali i snimali prikazuje u Zagrebu te da se tako podrže nove snage, ideje i filmovi. Taj susret između svjetskog, europskog, regionalnog i prije svega hrvatskog filma nit je vodilja koja mi se čini vrlo važnom za ovaj festival. No najvažnijim mi se čini kreativan razgovor o filmovima. Zbog toga smo ove godine uveli novi program, ZagrebDoXXL, čija je svrha proširiti za gledatelje platformu razgovora sa zanimljivim sugovornicima i stručnjacima kako bi se ostvarilo više dijaloga jer mi se čini da ga u ovoj zemlji još uvijek nedostaje. Mi ga na skroman način pokušavamo progurati onoliko koliko možemo.”

Publici i gostima obratila se i producentica festivala Lucija Parać, koja je zahvalila svim partnerima, sponzorima, generalnom sponzoru Hrvatskom Telekomu, koji već deset godina prati festival, medijskim pokroviteljima, Hrvatskom audiovizualnom centru, Potprogramu MEDIA Kreativne Europe, Gradu Zagrebu i posebno HRT-u.

Čast da festival proglasi otvorenim pripala je zamjeniku pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Tediju Lušetiću. “Želim vam zahvaliti što nam i ove godine omogućujete praćenje recentne svjetske produkcije dokumentarnog filma. Iznimno mi je drago što među njom ima dosta filmova hrvatskih autora.”

Međunarodnu konkurenciju u ponedjeljak otvara poetični dokumentarac o ljudima sa samog sjevera Rusije i takozvanoj ruskoj duši u kojoj fatalizam i crni humor postoje rame uz rame, film Ispod leda u režiji Robina Dimeta. Regionalnu konkurenciju otvara francusko-talijanski film Kamena rijeka u režiji Giovannija Donfrancesca o europskim klesarima koji su početkom 20. stoljeća prešli ocean i u gradiću Barre u Vermontu otvorili najveće kamenolome granita na svijetu.

U programu je i Prognostičar redatelja Marcusa Vettera i Karin Steinberger (program Biografski dox), dokumentarac o Martinu Armstrongu, čovjeku koji je razvio izuzetno precizan računalni program za predviđanje svjetskih ekonomskih kretanja, što se baš i nije svidjelo američkim bankarima i FBI-u. Nakon projekcije slijedi sesija Q&A s redateljem Marcusom Vetterom.

Glazbeni globus otvara 3D spektakl Pod elektronskim nebom Emmyjem nagrađenih redatelja Dana Cutfortha i Jane Lipsitz o najvećem svjetskom festivalu dance glazbe,Electric Daisy Carnivalu.

Prvog dana festivala počinju projekcije iz novih programa Blistok i Triler dox. Potonji u ponedjeljak donosi Hitan poziv režisera Pekke Lehta, film temeljen na priči o nerazriješenom ubojstvu koje ostaje jedan od najbizarnijih slučaja u novijoj finskoj povijesti. Pekka Lehto će, zajedno sa scenaristom Mikom Purolom, biti prisutan na Q&A sesiji. U ponedjeljak počinju i prva Dox događanja, odnosno premijere hrvatskih i regionalnih filmova.

[izvor informacije ZagrebDox]