Zahvaljujući originalnom pristupu u animaciji, crtežu i sadržaju, hrvatski animirani film je sredinom prošlog stoljeća stekao svjetsku reputaciju. Zahvaljujući animiranom filmu “Surogat”, 1962. godine je Hrvatskoj dodijeljen prvi i jedini Oscar. Premda se takav uspjeh nije uspio ponoviti, produkcija animiranog filma i dalje je vrlo živa. Povremeno neki projekt zaživi i van granica Lijepe naše. To je bio i slučaj sa sedmominutnim filmom “Zulejka: Legenda grada Ogulina”. Iako je nezapaženo prošao na festivalima u zemlji, francuska distribucijska kuća Gonella Productions bacila je oko na njega. Nedavno je potpisan ugovor za prava na dvogodišnju svjetsku distribuciju u svim medijima, uključujući kina, televiziju, internet i mobilne uređaje.

Zulejka ; Ustupila IB
Zulejka ; Ustupila IB

Pravi je kuriozitet da je netko ponudio svjetsku distribuciju kratkometražnog animiranog filma neobičnog likovnog izričaja. Sedam minuta “Zulejke” nastajalo je pune dvije godine kombinacijom stiliziranih pozadina od gline, tradicionalnih crteža rukom i igranih prizora, kojima je kompjuterskom obradom udahnut poseban izgled. Likovi su poput duhova iz prošlosti oživljeni u povijesnoj drami s komičnim prizvukom. Film je temeljen na slabo poznatoj legendi iz XVI. st. o nesretnoj ljubavi kneževe kći Zulejke, također znane kao Đule. Zaljubljuje se u mladog kapetana hrvatske vojske, ne sluteći da joj otac čuva ruku za prijatelja grofa. Dok se oko Ogulina vode surove bitke protiv Turaka, u ritualnom obredu Zulejka doživi zloslutnu viziju koja se obistini. Ljubljeni kapetan pogine i Zulejka se baca u ponor. Taj ponor u Ogulinu danas nosi njezino ime, potičući maštu zalutalih turista.

Zulejka ; Ustupila IB
Zulejka ; Ustupila IB

Film je pod producentskom kućom Ustanova Zagreb film režirao Tomislav Gregl, koji je sudjelovao i u nastajanju prvih hrvatskih dugometražnih animiranih filmova “Čarobnkakov šešir” i “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”, te režirao nagrađivani “Malformance – Performance“. Originalni likovni izričaj “Zulejki” je podario Tihoni Brčić, stručnjak je za filmsku grafiku, o kojoj predaje na Akademiji dramske umjetnosti. Scenarij je napisala Maja Gregl, animaciju je radio Branko Ilić, scenografiju od gline Ante Strinić, a glazbu je skladao Darko Hajsek.

Iva Brčić