36 hrvatskih dokumentaraca u programu / devet premijera / 150 gostiju na 11. ZagrebDoxu

Zagreb, 18. veljače – U programu 11. ZagrebDoxa gledat ćemo 36 dokumentaraca nastalih u hrvatskoj produkciji, a među njima čak devet premijera. Tako je najavljeno na današnjem predfestivalskom druženju s hrvatskim autorima, članovima žirija i novinarima. U regionalnoj konkurenciji, u sklopu Dox događanja, premijerno će biti prikazano šest dokumentarca: Besplatno Vlatke Vorkapić, Bolesno Hrvoja Mabića, Lijepo mi je s tobom, znaš Eve Kraljević, Rakijaški dnevnik Damira Čučića, Riba ribi grize rep Nevena Hitreca i Veruda – film o Bojanu Igora Bezinovića. Premijere će imati i Utopija Mladena Ćapina (Kontroverzni dox), Povratak vlaka Igora Husaka (ADU Dox) i Limb Davora Kanjira (Factumentarci).

Bijesne bakice ; Ustupio ZagrebDox
Bijesne bakice ; Ustupio ZagrebDox

U regionalnoj konkurenciji prikazuje se dokumentarac Posljednjih 100 Morane Komljenović, a u Glazbenom globusu Izgubljeno dugme redatelja Renata Tonkovića, Maria Vukadina i Roberta Bubala. Petar Krelja predstavit će u programu Majstori doxa Oluje se uvijek vraćaju kući, a u Retrospektivi hrvatskih glazbenih dokumentaraca dva starija naslova. Niz dokumentarca s hrvatskim predznakom gledamo i u programima ADU Dox, Factumentarci i Autorska večer Vinka Brešana.

Poznati hrvatski redatelj Vinko Brešan predsjednik je ovogodišnjeg međunarodnog žirija u kojem su i redateljica Ágnes Sós, čiji je film Bujica ljubavi lani nagrađen posebnim priznanjem u regionalnoj konkurenciji, te urednik i producent Ventana-Filma Hans Robert Eisenhauer. Filmove iz regionalne konkurencije ocjenjivat će producent i distributer njemačke producentske tvrtke MA.JA.DE Heino Deckert, zatim Marius Iacob, redatelj koji je osvojio posebno priznanje za 24 kante, 7 miševa, 18 godina na ZagrebDoxu 2013. godine, i književnica Ivana Simić Bodrožić.

Mladi žiri odlučuje o najboljem filmu autorice ili autora do 35 godina, a čine ga Carlo Zoratti, redatelj dokumentarca lani nagrađenog Malim pečatom, Posebna potreba, zatim redatelj Hrvoje Mabić, čiji je 4. majmun također nagrađen prošle godine i to posebnim priznanjem u kategoriji Movies That Matter, te filmska kritičarka Jelena Pašić. O filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava (Movies That Matter) odlučivat će redatelj Vitaly Mansky, redateljica i umjetnica Tamara Erde, koja će predstaviti i vlastiti rad u dokumentarcu Ovo je moja zemlja (Teen Dox), te politologinja Ana Matan. Najbolji film s temom bliskom mladima ocjenjuje žiri učenica i učenika Privatne umjetničke gimnazije u Zagrebu.

Među gostima 11. ZagrebDoxa ističemo nagrađivanu redateljicu Kim Longinotto koja, osim što prikazuje dva filma – Snovolovka i Ljubav je sve: 100 godina ljubavi i udvaranja – drži i masterclass. U Zagrebu će joj se pridružiti montažer Snovolovke Oliver Huddleston. Proslavljeni redatelj Želimir Žilnik također će održati masterclass te premijerno prikazati film Destinacija_Serbistan, o azilantima u Srbiji. Stiže i Laurent Bécue-Renard, o čijem će se filmu O ljudima i ratu povesti tematski razgovor u programu ZagrebDoXXL, a autor će nakon projekcije sudjelovati u sesiji Q&A-a. Na ZagrebDox se vraća Pawel Lozinski (film Werka), a dolaze i njegova sunarodnjakinja, Poljakinja Julia PopƗawska koja će prikazati Mjesto, te ruska redateljica Julia Mironova, autorica dokumentarca Kamčatka – lijek za mržnju.

O Titovim odredima smrti moći će se nakon projekcije razgovarati s ekipom filma predvođenom redateljima Philippom Grüllom i Frankom Hofmannom. Aleksandar Nikolić, redatelj filma Srpski odvjetnik, ZagrebDox će posjetiti s glavnim protagonistom Markom Sladojevićem, jednim od Karadžićevih odvjetnika.

Na festivalu će nam se pridružiti i njemački redatelj Marcus Vetter, koji je snimio dokumentarac o iznimnom ekonomskom prognostičaru Martinu Armstrongu, a dolaze i njegove sunarodnjakinje: Viviane Blumenschein sa zabavnim filmom o “finskim korijenima tanga” (Tango Ivanjske noći) i Helen Simon, čiji ćemo dokumentarac o seksualnom zlostavljanju (Bez uspavanke) prikazati u programu Kontroverzni dox. U Zagreb stiže i francuski redatelj Daniel Touati (Brat i sestra, Happy Dox) te bliskoistočne redateljice Firouzeh Khosrovani (Svečanost i dužnost) iz Irana i Nurit Kedar (Doživotni zatvor) iz Izraela. Ugostit ćemo i “sjevernjake”: danskog redatelja Sørena Steena Jespersena, autora filma Ratnici sa sjevera (Blistok), te redatelja Pekku Lehtoa i scenarista Miku Purolu iz Finske koji dolaze predstaviti Hitan poziv. Sve u svemu, na ovogodišnjem ZagrebDoxu najveći je broj gostiju dosad, više od 150!

Svečano otvaranje festivala održat će se u nedjelju, 22. veljače u 20 sati u kinu Cineplexx Centra Kaptol uz projekciju norveško-dansko-talijanskog filma Bijesne bakice redatelja Håvarda Bustnesa, o dvije devedesetgodišnjakinje iz Seattlea koje, zabrinute zbog trenutačne ekonomske situacije u svijetu i neizvjesne budućnosti svojih unuka, kreću u obračun s idejom ekonomskog rasta. 

[izvor informacije ZagrebDox]