Filmska špica često nadrasta svoju identifikacijsku ulogu i služi za uvod u radnju i likove, uspostavljanje ugođaja i definiranje stila filma. Svojom kreativnošću i dojmljivošću često zasjenjuje filmove koje prethodi. Sjećate se crtića Pink panter? Proizašao je iz špice istoimenog filma iz 1963. godine.

Unatoč tome što je bitan element filma i legitimna umjetnička forma, filmska špica od Američke filmske akademije ne dobiva priznanje koje zaslužuje. The New York Times i Vanity Fair u svojim tekstovima već godinama pozivaju Akademiju da uvede Oscara za najbolju filmsku špicu, a Design Week izostanak te kategorije naziva “sramotom”.

Doduše, kategorija je 1999. bila neuspješno predložena. “Ako netko može smisliti valjani razlog zašto je odbijena, voljeli bi ga čuti” pisao je The Economist. Portal posvećen filmskim špicama Artofthetitle.com pružio je odgovor – radi politike. Naime, Oscare biraju članovi strukovnih organizacija u filmskoj industriji, a nju dizajneri špica još nemaju. Dok lobiranje ne urodi plodom, nudimo pet kandidata za najbolju špicu. Pobjednika izaberite sami…

1. Godzilla

Ovo je klasičan primjer špice koja je atmosferom i realizacijom dojmljivija od filma. Koristeći motiv mitskih čudovišta arhaičnim ilustracijama, novinskim natpisima, tajnim dokumentima i “arhivskim” snimkama otkriva se istina o Godzilli. U duhu cenzuriranja istine, natpisi se brišu prije nego što se mogu i pročitati.

Godzilla ; Ustupio TB
Godzilla ; Ustupio TB

2. 300: Uspon carstva (300: Rise of an Empire)

Ovdje je riječ o uvodnoj špici na odjavnoj, koja nadograđuje motive špice iz prvog filma. Ovog puta siluetne ilustracije nisu plošne već voluminozne, pa imaju izvrstan 3D efekt (film je rađen u 3D-u). Ilustracije su hommage Frank Millerovom stripu, pa špica djeluje kao oživljeni strip koji reprizira ključne trenutke filma.

300: Uspon carstva ; Ustupio TB
300: Uspon carstva ; Ustupio TB

3. Kapetan Amerika: Ratnik zime (Captain America: The Winter Soldier)

I ovdje je uvodna špica prebačena na kraj filma. Predstavlja likove iz filma u pojednostavljenoj siluetnoj formi sa simboličkim grafičkim motivima. Crno-bijelom bojom i zrcaljenjem grafika predstavlja dvoličnost likova. Stilski podsjeća na špice Saula Bassa i stripove Jima Steranka iz 1960-ih.

Kapetan Amerika: Ratnik zime ; Ustupio TB
Kapetan Amerika: Ratnik zime ; Ustupio TB

4. Lego film (The Lego Movie)

Igranje Lego kockicama je zabavno, no autorima špice je vjerojatno prisjelo. Iako je u filmu Lego svijet kompjuterski stvoren, špica je napravljena od 60.000 pravih kockica. Mukotrpnom tehnikom stop animacije animirano je desetak tematskih scena. U realizaciji ove špice od 3 minute radilo je 50-ak ljudi punih godinu dana.

Lego film ; Ustupio TB
Lego film ; Ustupio TB

5. Birdman

Inspirirana filmovima Jean-Luc Godarda, slova se pojavljuju abecedno i opisuju karakteristike glavnog lika. Stilizirani “i” (“ja” na engleskom) naglašava njegovu egocentričnost. Brisanjem naslova pojavljuje se “amour” (ljubav), a tipfelerom “beloved” postaje “beloverd” (asocira na poniznost i prizemljenost).

Birdman ; Ustupio TB
Birdman ; Ustupio TB

Tihoni Brčić