Jazz.hr sezona uvijek je donosila uzbudljive koncerte afirmiranih glazbenika različitih pristupa jazzu. Raznolik je i program za novu sezonu u kojoj ćemo predstaviti cijenjeni glazbenici snažnih osobnosti.

Srijeda, 25. veljače 2015.
Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski
Mala dvorana, 20 sati

Ravi Coltrane Quartet

Sopran i tenor saksofonist Ravi Coltrane, koji je ime dobio po indijskom sitaristu Raviju Shankaru s kojim je njegov otac surađivao, stidljivo je stupio na jazz pozornicu, ne želeći se “šlepati” i koristiti slavom svoga oca Johna Coltranea i majke Alice Coltrane. Afirmirao se ponajprije zahvaljujući Elvinu Jonesu koji ga je pozvao u svoj sastav Jazz Machine u kojem je Coltrane tijekom 1990-ih izgradio reputaciju respektabilna glazbenika suvremenog jazza. Surađivao je s najznačajnijim jazzistima mlađeg naraštaja, posebice Steveom Colemanom, ali i legendama jazza poput Pharoaha Sandersa, McCoya Tynera, Herbiea Hancocka i Jacka DeJohnettea, kao i rockerom Santanom. Član je all star sastava Blue Note 7 i Saxophone Summit, a afirmirao se i kao vođa sastava objavivši niz samostalnih albuma. Pokrenuo je vlastitu izdavačku tvrtku RKM Music kroz koju promiče djelovanje mladih, progresivnih američkih jazzista, ali i nekih već afirmiranih kao što su Robin Eubanks i David Gilmore. Uz uspješnu karijeru jazz glazbenika, sustavno proučava i sistematizira očevu glazbenu ostavštinu. Na koncertu u Zagrebu predstavit će svoj novi sastav u kojem sviraju sjajni instrumentalisti: David Virelles, klavijature, Dezron Douglas, kontrabas, Johnathan Blake, bubnjevi.
Ravi Coltrane ; Ustupio HDS

Ravi Coltrane ; Ustupio HDS

Jazz.hr / 2015: koncerti u sezoni

Ubrzo nakon Ravi Coltrane Quarteta, već 6. ožujka, slušat ćemo multiinstrumentalista Chica Freemana, najpoznatijeg kao tenor saksofonista, koji će se u svojem prvom nastupu u Zagrebu predstaviti vlastitim djelima i programom što ga je posvetio svojem mentoru, legendarnom bubnjaru Elvinu Jonesu. Američki all star sastav Oregon (9.4.), u kojem sviraju četvorica uglednih multiinstrumentalista, već 45 godina svira kreativnu i prepoznatljivu glazbu jedinstvena zvuka zasnovanu na spoju jazza s europskom i indijskom klasičnom, ali i tradicijskom glazbom raznih naroda. Pijanist Steve Kuhn (7.5.), poznat po suradnji s Johnom Coltraneom i drugim legendarnim jazzistima, ugled je stekao svirajući s vlastitim trijom u kojem su se izmjenjivali slavni glazbenici, među ostalima Buster Williams i Billy Drummond s kojima je obnovio suradnju. Transhistria Ensemble pjevačice Tamare Obrovac (28.5.), dobitnice nagrade International HDS-a, vodi nas na još jedno uzbudljivo i strastveno jazz putovanje Istrom i Mediteranom, uz zvukove zanimljivih istarskih dijalekata i nepredvidive međuigre glazbenika na pozornici.

Ulaznice za Jazz.hr / 2015
Ulaznice su u prodaji na blagajni KD Vatroslava Lisinskog, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 9 do 14 sati, te vikendom 2 sata prije koncerta.tel: 01 612 11 66,
e-mail: blagajna@lisinski.hr  www.ulaznice.hr

Cijene ulaznica za Jazz.hr / 2015
pojedinačna ulaznica 100 kn
paket ulaznica za svih 5 koncerata 400 kn
o popustima se informirajte prilikom kupnje ulaznica

Termini koncerata
Svi koncerti Jazz.hr-a održavaju se u Maloj dvorani Lisinski s početkom u 20 sati.

[izvor informacije Hrvatsko društvo skladatelja]