Blackhat
Blackhat (2015.)
Forward Pass, Legendary Pictures, 2015.
Trajanje: 133 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital EX | Datasat | SDDS
Redatelj: Michael Mann
Glume: Chris Hemsworth, Leehom Wang, Wei Tang, Viola Davis, Holt McCallany, Andy On, Ritchie Coster, Christian Borle, John Ortiz, Yorick van Wageningen, Tyson Chak, Brandon Molale, Danny Burstein, Archie Kao, Abhi Sinha

Blackhat – Movie Site
Blackhat – IMDb

Michael Mann redateljsko je ime čiji se svaki novi film očekuje s pažnjom. Problem je što kao redatelj rijetko ‘izbacuje’ filmove na tržište, njegov prethodni film ‘Gangsteri’ snimljen je 2009. godine, a onaj prije ‘Poroci Miamija’ čak 2006. godine. Da li je to što Michael Mann snima s pauzama utjecalo i na kreativnu kvalitetu njegovih filmova, teško je reći, ali je činjenica da snima sve slabije i slabije filmove. Njegov ‘Blackhat’ veliko je razočaranje, kako za njegove fanove, tako i za ‘obične’ kinogledatelje. Kao da je ‘izgubio kompas’ u onome čime je suvereno vladao, u vođenju napete priče do eksplozivnog završetka. A opet teško da bi se ‘Blackhat’ mogao nazvati autorskim projektom, očigledno da se radi o Mannovom filmu u nekoj međufazi dok ne dođe do ‘pravog’ projekta.

Blackhat ; Ustupio Blitz
Blackhat ; Ustupio Blitz

Nakon što je u Kini hakirana atomska elektrana, kineski stručnjaci odlučuju se na suradnju s Amerikancima. Međutim, ključni čovjek koji bi mogao dovesti do napadača, u zatvoru je zbog sitnog cyber krimnala. Nick Hathaway (Chris Hemsworth poznat i kao Thor) izradio je svojevremeno virus kojeg kriminalci sada modificiranog upotrebljavaju za napade na industrijske objekte, ali i na burzu. Nakon hakiranja čikaške burze došlo je do poremećaja u ponudi i potražnji određenih proizvoda, tako da ekspertni tim sumnja da se iza hakerskih napada kriju mnogo prizemniji motivi… Ljubavna priča Kineskinje i Nicka na rubu je uvjerljivosti, a opet da računalni stručnjaci moraju juriti cyber gangstere i ne drži vodi. Što je onda onda posao policijskih specijalaca, osim da stariraju u jurnjava i ginu kao muhe od zalutalih metaka.

Nažalost, ‘Blackhat’ prosječni je akcijski krimić kakvih možemo vidjeti na kile u jeftinim DVD izdanjima. Michael Mann jeste veliki redatelj, ali očigledno mu je potreban netko tko će ukazati na činjenicu da se i svijet komercijalnog filma vremenom postupno mijenja.

Robert Jukić, Zagreb, 17.02.2015.