Teatar Tirena priprema predstavu namijenjenu predškolcima koja tematizira gubitak.

Nakon niza predstava koje se bave problemima s kojima se susreću djeca i mladi (prevencija ovisnosti, vršnjačko nasilje, seksualni odgoj, tolerancija), Teatar Tirena se u svojoj novoj predstavi „To je to?“ namijenjenoj djeci predškolskog uzrasta bavi gubitkom bliske osobe i tugovanjem koji su sastavni dio života.

Nakon istraživanja u radionici „Kazalište za najmlađe“ namijenjenoj odgajateljima i dramskim pedagozima, autorski tim krenuo je od pretpostavke da su djeca predškolske dobi često vrlo doslovna i postavljaju konkretna pitanja: Što se dogodi kad tijelo prestane raditi? Što to znači da je netko umro? Kamo je otišao? Zna li da je mrtav? Ako je tijelo prestalo raditi, možemo li ga popraviti? Možemo li nabaviti drugo? Ta i mnoga druga pitanja djeca postavljaju odraslima koji često ne znaju što bi odgovorili. Predstava „To je to?“ će kroz priču o djevojčici Sari, njenoj baki i lampici Sunčici pokušati približiti situaciju gubitka i objasniti što se sve događa u nama i oko nas kad nekoga više nema. Predstava koristi živu glazbu, pripovijedanje, elemente neverbalnog kazališta i manipulaciju predmeta.

Prema ideji Margarete Milačić koncept su osmislile redateljica Tina Hofman, dramaturginja Nina Horvat i glumica Petra Težak a glazbu je skladao i uživo je izvodi gitarist Darko Horvat.

To je to? ; Ustupio TT
To je to? ; Ustupio TT

Tina Hofman hrvatska je umjetnica s engleskom adresom, nedavno je premijerno u Zagrebu izvela svoj solo „Lucid Interval“, a nakon „To je to?“ vraća se u Englesku režirati „Okretaj Zavrnja“ kao lutkarski triler. Nina Horvat mlada je dramaturginja i nagrađivana dramska spisateljica poznata po naslovima „Tko je to izumio“ i „Preko grma preko trna…“ (Teatar Tirena) te „Ružičasta Sanjarica“ i „Mala Vještica“ (Mala Scena). Petra Težak svestrana je glumica često viđena na daskama HNK Split, u projektima nezavisnih kazališta poput Bacača Sjenki i Teatar Albalunna Gorana Golovka (nagrađivana predstava „Sluškinje“), kao i na filmu i televiziji. Darko Horvat renomirani je glazbenik koji djeluje u nekoliko sastava – Tango Appassionato, Caiman Verde te Ricardo i Prijatelji. Skladao je glazbu za dvadesetak predstava u raznim kazalištima (ZKL, GKL Split, Dječje kazalište Branka Mihaljevića, Teatar Tirena i Teatar &TD).

Lampicu Sunčicu izradio je multimedijalni umjetnik Mihael Giba, kostime je osmislila kostimografkinja Anamarija Filipović Srhoj a za dizajn su zaslužne Sara Pavleković Preis i Dora Kasum.

Predstava „To je to?“ premijerno će biti izvedena u subotu 28. veljače u 16 sati, u prostoru Teatra Tirena u Kačićevoj 6a.

Teatar Tirena kazalište je za djecu i mlade specijalizirano za interaktivne predstave u kojima publika aktivno sudjeluje. Tirena ima svoj dramski studio sa 15 dramskih grupa svih uzrasta, od predškolaca do studenata, redovito organiziraju raznovrsne kazališne radionice a svako ljeto i Kazališni kamp u Pazinu i Zagrebu. U Biblioteci Tirena izdane su tri zbirke igrokaza za djecu i mlade – „Maštoplov“, „Panika u Strahogradu“ i „Kaos prije premijere“.

[izvor informacije Teatar Tirena]