Pasolini
Pasolini (2014.)
Redatelj: Abel Ferrara
Glumci: Willem Dafoe, Ninetto Davoli, Riccardo Scarmacio, Valerio Mastandrea
Žanr: biografski, drama
Trajanje: 86 minuta
Država: Engleska, Italija, Francuska

Pasolini - Poster ; Ustupio KE
Pasolini – Poster ; Ustupio KE

Sadržaj:
U studenom 1975., poznati talijanski filmaš Pasolini ubijen je na plaži četrdesetak kilometara udaljenoj od Rima u nerazjašnjenim okolnostima. Da li je sedamnaestogodišnji mladić, muška prostitutka, koji je i priznao ubojstvo, stvarno ubio slavnog redatelja ili je za njegovo ubojstvo kriv netko drugi, možda čak i sama talijanska vlada? Oko tog pitanja raspredaju se više od četrdeset godina brojne teorije urote, a film kontroverznog redatelja Abela Ferrare pokušava dati odgovor kroz rekonstrukciju posljednjih nekoliko dana života neobuzdanog genija. Pjesnik,pisac, marksist, novinar, redatelj, filmski teoretičar, homoseksualac, katolik – sve je to bio ovaj talijanski redatelj čiji su stavovi i filmovi neprestano skandalizirali talijansku javnost. Njegov posljednji film “Salò ili 120 dana Sodome” zbog eksplicitnih scena nasilja i seksa smatra se najkontroverznijim filmom svih vremena.

Iz kritika:
“Briljantni Willem Dafoe”
Peter Debruge, Variety
“Ferrarin Pasolini je veličanstven, (…) djelo zapanjujuće zrelosti.”
Xan Brooks, The Guardian

Pasolini – Facebook
Pasolini – IMDb

Žena u crnom 2: Anđeo smrti
The Woman in Black: Angel of Death (2014.)
Redatelj: Tom Harper
Glumci: Helen McCrory, Jeremy Irvine, Phoebe Fox
Žanr: drama, horor, triler
Trajanje: 98 minuta
Država: Velika Britanija

Sadržaj:
Tijekom Drugog svjetskog rata iz napadnutog Londona treba evakuirati skupinu djece. No, kuća koja bi trebala biti njihovo sigurno utočište sve je samo ne to. Ljupka i na osami, ona mudro skriva zlo koje u njoj stanuje, a koje će pristigla dječica nenamjerno ponovo probuditi. Nastavak horor uspješnice iz 2012. godine!

Žena u crnom 2: Anđeo smrti – Movie Site
The Woman in Black: Angel of Death – IMDb

Annie
Annie (2014.)
Redatelj: Will Gluck
Glumci: Cameron Diaz, Jamie Foxx, Quvenzhane Wallis, Rose Byrne
Žanr: glazbeni spektakl
Trajanje: 112 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Quvenzhane Wallis (nominirana za prestižnu nagradu Oscar za film „Zvijeri južnih divljina“) glumi Annie, mlado i sretno siroče koje je također i dovoljno jako kako bi preživjelo na uzavrelim ulicama New Yorka. Nakon što su je roditelji još kao bebu ostavili uz obećanje da će se jednoga dana vratiti po nju, za Annie je život bio sve samo ne bajka uz zločestu maćehu gđicu Hannigan (Cameron Diaz). Ali sve će se uskoro promijeniti nakon što napuhani tajkun i glavni kandidat za novog gradonačelnika New Yorka Will Stacks (Jamie Foxx) – čiji su glavni savjetnici briljantna Grace (Rose Byrne) i spletkaroš Guy (Bobby Cannavale) – upravo u Annie vide priliku za vlastitu političku kampanju te ju prime u svoje okrilje. Stacks vjeruje da je upravo on njezin anđeo čuvar, ali Annien samouvjereni karakter i optimističan pogled na život možda znači upravo suprotno… Snimljen prema jednoj od najpoznatijih brodvejskih predstava svih vremena. Nominiran za 2 Zlatna globusa. Jamie Foxx i Cameron Diaz u glavnim ulogama.

Annie – Movie Site
Annie – IMDb

Kosac
Kosac (2014.)
Redatelj: Zvonimir Jurić
Glumci: Ivo Gregurević, Mirjana Karanović, Igor Kovač, Nikola Ristanovski, Zlatko Burić
Žanr: drama
Trajanje: 98 minuta
Država: Hrvatska, Slovenija

Sadržaj:
Tri priče koje se događaju u jednoj noći postupno grade sumornu sliku Ivinog života, ali i čitavog kraja koji je, jednako kao i Ivo svojim davnim zločinom, ostao zaustavljen i zarobljen ratom. Festivalac koji je američki Variety ocijenio napetom i nijansiranom dramom s nadmoćnim glumcima i sjajnom kamerom.

Kosac – Movie Site
Kosac – IMDb

[Napomena: Odrastanje je još prošle godine igrao u ograničenoj distribuciji u Hrvatskoj, link Novo u hrvatskim kinima od 18. rujna 2014. godine: Odrastanje, Ta luda vjenčanja, Ulica u Palermu, U mraku katakombe i November Man]

Odrastanje
Boyhood (2014.)
Redatelj: Richard Linklater
Glumci: Ellar Coltrane, Patricia Arquette, Ethan Hawke, Lorelei Linklater
Žanr: drama
Trajanje: 165 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Kultni američki redatelj Richard Linklater ovaj jedinstveni film u povijesti kinematografije snimao je tijekom dvanaest godina s istim glumcima, snimajući tako odrastanje i starenje svojih glumaca. Glavni junak je Mason, kojeg pratimo od njegovih ranih školskih dana u Austinu do odlaska na fakultet, pružajući tako panoramsku sliku američkog djetinjstva i mladosti danas.

Nagrade i festivali:
Berlin Film Festival 2014 – Srebrni medvjed (najbolji redatelj – Richard Linklater)
Norveški međunarodni film festival 2014 – nagrada filmskih kritičara
Seattle Film Festival 2014 – najbolji film, najbolji redatelj, najbolja glumica

Odrastanje – Movie Site
Boyhood – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexxKino EuropaYouTubeIMDb]