KLAVIRSKA RAPSODIJA U CRVENOM

U petak, 20. veljače Zagrebačka filharmonija na svom će redovnom koncertu Crvenog ciklusa ugostiti dirigenta Michała Dworzyńskog i uglednog hrvatskog pijanista Dalibora Cikojevića.

Osim kao istaknutog pijanista, javnost poznaje Dalibora Cikojevića i kao dekana naše najveće glazbene obrazovne institucije  –  Muzičke akademije u Zagrebu, ali i kao  književnika iza kojeg stoje tri zapažena romana koji čine glazbenu trilogiju. Kao predani glazbenik, pozornost glazbene javnosti naročito je privukao izvedbama skladbi hrvatskoga skladatelja Borisa Papandopula čiji je klavirski opus predstavljao težište njegova djelovanja.  Na koncertu u petak izvest će Papandopulov 3. klavirski koncert  za čiju je albumsku izvedbu sa Zagrebačkom filharmonijom ovjenčan  diskografskom nagradom „Porin“ za najbolji album klasične glazbe.

Dalibor Cikojević ; Ustupila ZF
Dalibor Cikojević ; Ustupila ZF

Poljski dirigent Michał Dworzyński svoj je „debi“ u Zagrebu imao na prestižnom  međunarodnom dirigentskom natjecanju Lovro von Matačić 2003.g. osvojivši prvu nagradu.  Nakon toga, u Zagrebu je gostovao ravnajući Komornim orkestrom Krakovske filharmonije i za to dobio izvrsne kritike kao maestro koji pri dirigiranju  prije svega „poštuje autora“ kojeg izvodi. Prilika za to procijeniti jest svakako i koncert u petak sa Zagrebačkom filharmonijom kada su na repertoaru (osim Papandopulovog 3. klavirskog koncerta) i Koncertna uvertira poljskog skladatelja Szymanovskog te Don Quixote Richarda Straussa, u kojem će veliku solističku dionicu imati članovi orkestra: izvrsni mladi violončelist Smiljan Mrčela i iskusni violist Dragan Rucner.

Priuštite si opušteni petak navečer uz magične zvuke klavira, topao i plemenit zvuk violončela, prizemljeni  zvuk viole te orkestra koji svira samo za  – Vas.

[izvor informacije Zagrebačka filharmonija]