„USPUTNA STANICA“ u suradnji s Centrom za mirovne studije u Dokukinu KIC

Dokukino KIC je u četvrtak 19.02. posvećeno pravima imigranata / Večer započinje u 19h okruglim stolom u maloj dvorani Dokukina KIC u organizaciji Centra za mirovne studije na kojem će svoja iskustva podijeliti tražitelji azila u Hrvatskoj te Davor Konjikušić, novinar i fotograf koji je svojom društveno angažiranom fotoinstalacijom “Slijepa pjega” skrenuo pozornost na prava imigranata u Hrvatskoj / Nakon razgovora u 21h nemojte propustiti film “Usputna stanica” koji je unatoč svojoj zahtjevnoj temi zaokupio pažnju dokumentarnog svijeta, tako između ostalih nagrada svakako treba spomenuti konkurenciju za najbolju fotografiju na Cannes FF te nominaciju za Europsku filmsku nagradu/ Ulaz na razgovor i projekciju je slobodan//

Usputna stanica ; Ustupilo Dokukino
Usputna stanica ; Ustupilo Dokukino

Danas, kad je Grčka u centru pažnje svjetske javnosti, ovaj film zadobiva na aktualnosti zadirući u skrivena područja tamošnje svakodnevnice. Amir, useljenik iz Irana, svoj je skromni stan u Ateni preorganizirao u sklonište za ljude u tranzitu, za emigrante koji su poput njega odlučili napustiti svoje zemlje. Za njih je Grčka samo jedna od točaka na putu prema željenim zemljama Zapada, no ostali su zarobljeni u Amirovom stanu dok čekaju dokumente, kontakte ili dobrog krijumčara ljudima kojemu bi mogli vjerovati, ali nitko se ne pojavljuje.

Redatelj Kaveh Bakhtiari švicarski je redatelj iranskog porijekla kojega je na snimanje filma “Usputna stanica” motiviralo vlastito obiteljsko iskustvo. Dok je on u Ateni boravio kako bi promovirao svoj prethodni film, njegov rođak Mohsen čamio je u zatvoru uhapšen kao ilegalni useljenik.

U filmi Bakhtiari prati životne sudbine Mohsena i nekolicine njegovih sustanara u Amirovom stanu, grupu nesretnih ljudi koji su se jedva dokopali Grčke obale, nakon opasne plovidbe Sredozemljem, gdje su skoro izgubili glavu. Daleko od obitelji, prijatelja ili bilo kakve sigurnosti prepušteni su nemilosrdnoj birokraciji, antiuseljeničkim zakonima i jedni drugima. Amir im je jedina nada da će možda ipak uspjeti ostvariti svoj san o bijegu na Zapad.

Svjedočimo njihovim najdubljim strahovima, opreznim šetnjama po gradu u vječitoj strepnji od policije, nastojanju da izrade lažne dokumente, njihovom očaju, bespomoćnosti i tuzi, ali istovremeno i optimizmu koji ih gura naprijed.

Dokumentarac “Usputna stanica”  prvi je Bakhtijarijev dugometražni film i premijerno je prikazan na festival u Cannesu, u sklopu programa Directors’ fortnight (Quinzaine des réalisateurs), a nagrađen je na festivalima u Montrealu i Taiwanu. Distributer filma je Restart Label.

Usputna stanica – Movie Site
Usputna stanica – IMDb

[izvor informacije Dokukino]