9.FESTIVAL DORF 2015 – FILMOVI U PROGRAMU

Festival dokumentarnog rock filma – DORF održava se ove godine 12-15.3. u Vinkovcima, Vukovaru i Osijeku/Uz projekcije 30 glazbenih dokumentaraca iz 12 zemalja – 9.DORF Intro izložba plakata, promocije knjiga, Re:Volt, skrivene projekcije/ Ponovo program DORF:EDIT, namijenjen mlađima

DORF 2015 - plakat ; Ustupio DORF
DORF 2015 – plakat ; Ustupio DORF

Deveti festival dokumentarnog rock filma – DORF 2015 održati će se od 12. do 15. ožujka 2015. u Vinkovcima, Vukovaru i Osijeku. Na ovogodišnjem Festivalu posjetitelje čekaju projekcije 29 glazbenih dokumentaraca iz 12 zemalja raspoređenih u 3 programa – Regionalni/Međunarodni/Tajna povijest rocka, uz  bogat popratni program. Projekcije filmova će biti organizirane u Vinkovcima –  Gradsko kazalište i Centar znanja, Osijeku – Kino Urania i Vukovaru – CineStar.

Festival će 12.3. u Gradskom kazalištu Vinkovci otvoriti ekskluzivna europska premijera filma „Morphine – Putovanje snova“ autora Mark Shumana iz SAD, o istoimenom kultnom bandu. Autor je gost festivala.

U regionalnoj selekciji biti će prikazano 14 filmova, od kojih izdvajamo film „Izgubljeno dugme“ o Goranu Ipi Ivandiću, legendarnom bubnjaru Bijelog Dugmeta autora Renata Tonkovića, Marija Vukadina i Roberta Bubala.

U međunarodnom programu od 10 filmova izdvajamo hrvatske premijere filmova „Naš vinil ima težinu“ autora Jeffa Broadwaya (SAD) o kultnoj Stones Throw Records – hip hop etiketi koja je  objavila neke od najvažnijih hip hop albuma (Madlib, Questlove, Talib Kweli…), te „Zapravo, Johnny Moped“ autora Freda Burnsa (Velika Britanija) o legendarnom punk rockeru, jedan od najboljih suvremenih dokumentarnih filmova o britanskom punk rocku.

U selekciji Tajna povijest rocka ove godine biti će prikazano 5 filmova, a izdvajamo filmove „Scarce – Dani poput ovih“ Sally Irvine (Velika Britanija) o istoimenom indie-rock bandu koji je početkom 90-ih zabljesnuo na indie sceni, te „Blaga Long Gone Johna“ Gregga Gibbsa (SAD) o Long Gone Johnu, neobičnom kolekcionaru i vlasniku kultne neovisne etikete SFTRI za koju su objavljivali White Stripes, Turbonegro…

9.DORF INTRO otvara tjedan u Vinkovcima već 9.3. kada će u Centru znanja Vinkovci biti svečano otvaranje izložbe plakata poslije kojega će biti prikazan filmovi „Kult Mance“ o kultnom zagrebačkom kantautoru Manceu, studentski rad Velimira Rodića (Hrvatska), te „Lijepa umjetnost zrcaljenja“ o čuvenoj plakatnoj aferi iz 1987. za Dan mladosti i Neue Slowenische Kunst, autora Tome Bačića i Corrine Enquist (Hrvatska).

Posebna zanimljivost je premijerno hrvatsko predstavljanje makedonskog projekta Re:Volt, koji su prije 5 godina u Skopju pokrenuli Gjorgji Janevski i Flora Pitrolo. Film će biti emitiran 10.3. uz glazbenu pratnju Dječaka iz Vode, mladog autora koji će nakon projekcije održati i koncert u Centru znanja.

Novost ovogodišnjeg DORF izdanja su skrivene projekcije pod nazivom „Pronađi DORF u centru grada“. Organizirane su 2 ekskluzivne projekcije filmova 11.3. i 13.3. na nepoznatim lokacijama u centru Vinkovaca – „Pannonian Challenge“ autora Vedrane Pribačić i Kristijana Mrkocija (Hrvatska) te „Bising/Noise Indonesia“ Adythia Utame (Indonezija) o eksperimentalnoj i noise sceni u Indoneziji.

DORF nagradu za životno djelo Zdenku Franjiću izradio je Arpad Slančik iz Subotice, a nagrada za najbolji film djelo je Marije Miloševske iz Skopja.

DORF 2015 plakat napravio je Igor Hofbauer iz Zagreba.

9.Festival dokumentarnog rock filma – DORF 2015 i program EDIT organizira Udruga ljubitelja filma ‘Rare’ iz Vinkovaca.

Festival podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija, a program EDIT  Zaklada Kultura nova.

POPIS FILMOVA DORF 2015

Regionalni DORF 2015
[REG] Lijepa umjetnost zrcaljenja ……………….53′ (Hrv)
[REG] Pannonian Challenge…………………………75′ (Hrv)
[REG] Izgubljeno dugme……………………………..92′ (Hrv, BiH, Austrija)
[REG] Vrijeme za improvizaciju…………………..82′ (Slo)
[REG] ?=Mi2 ……………………………………………89′ (Slo)
[REG] Nek je dan radostan ………………………….65′ (Mak)
[REG] Sudar u dvorcu …………………………………36′ (Hrv)
[REG] Posljednjih 100………………………………….36′ (Hrv)
[REG] Marzidovšek Minimal Laboratorium …..29′ (Slo)
[REG] Vidimo se na kazanu …………………………35′ (Srb)
[REG] Sonic Doom: Film …………………………….49′ (Hrv)
[REG] Veruda – Film o Bojanu …………………….33′ (Hrv)
[REG] Mizar – zvijezda nade……………………….. 18′ (Mak)
[REG] Šutka Roma Rap ………………………………. 26′ (Mak)

Međunarodni DORF 2015
[INTER] Morphine: Putovanje snova ………………. 93′ (SAD)
[INTER] Naš vinil ima težinu …………………………..94′ (SAD)
[INTER]Zapravo, Johnny Moped ……………………..77′ (UK)
[INTER] TOT-ART …………………………………………80′ (POL)
[INTER] Bising / Noise Indonesia ……………………. 67′ (Indonesia)
[INTER]Koji ja k…. radim na ovom bojištu? ………53′ (Francuska)
[INTER]Mjesto za umiranje ……………………………..64′ (Španjolska)
[INTER]Ujak Essy …………………………………………..21′ (Iran/UK)
[INTER] Prokletstvo i simfonija ………………………. 20′ (SAD)
[INTER] Aubade ………………………………………………6′ (Švicarska)

Tajna povijest rocka
[TPR] Kult Mance…………………………………………….. 13′ (Hrv)
[TPR] Blaga Long Gone Johna ………………………….. 95′ (SAD)
[TPR] MC.Čovjek s vinilom ……………………………… 20′ (POL)
[TPR] Scarce – Dani poput ovih ………………………… 53′ (UK)
[TPR] Endrigo47 ……………………………………………… 57′ (Hrv)
[OFF] Re:Volt, 30′ …………………………………………….(Mak)

[izvor informacije DORF]