Sue Townsend
Adrian Mole na pragu zrelosti

Originalni naslov: True Confessions of Adrian Mole
1989
ISBN: 978-953-14-1552-1
Izdavač: Mozaik knjiga
Godina: ožujak 2014.
Uvez: meki
Jezik: hrvatski
Prevoditelj: Ozren Doležal
Broj stranica: 156
Format: 14 x 20 cm

Naslovnica knjige 'Adrian Mole na pragu zrelosti'
Naslovnica knjige ‘Adrian Mole na pragu zrelosti’

ponedjeljak, 13. lipnja
Sinoć sam se dobro, temeljito pogledao u zrcalo. Oduvijek sam želio djelovati pametno, ali s napunjenih dvadeset godina i tri mjeseca moram priznati da izgledam kao čovjek koji nije čuo za Junga ili Updikea.

Adrian Mole je odrastao muškarac. Barem mu tako piše u putovnici. Ali još stanuje kod roditelja, tješi se uz pohabanog, čupavog zeku Pinkyja, radi kao sitni činovnik za Ministarstvo okoliša i kopni za ljubavlju svojega života Pandorom, tako da zrelost nije baš ono što je zamišljao. Svejedno, bez strelica i metaka silovita modernog života, o čemu bi intelektualistički pjesnik uopće mogao pisati…

U ovaj svezak uvrštene su i dvije manje poznate autorice dnevničkih zapisa: Sue Townsend i Margaret Hilda Roberts, prilično ambiciozna kći trgovca živežnim namirnicama iz Granthama, kasnije, u narodu poznata kao Margaret Thatcher.

Sue Townsend (1946. – 2014.) rođena je u Leicesteru 1946. godine. Premda je naučila čitati tek u osmoj godini, odustala od školovanja u petnaestoj bez stečenog zvanja i do sredine dvadesetih već imala troje djece, oduvijek je pronalazila vremena za čitanje raznovrsne literature. Dvadeset godina krišom je pisala. Pridruživši se spisateljskoj grupi u leicesterskom Kazalištu Phoenix, za prvu dramu Womberang osvojila je nagradu Thames Televisiona pa postala profesionalna književnica. Otkako je prije trideset godina objavila Tajni dnevnik Adriana Molea (13 ¾ godine), Sue nasmijava naciju i katkad joj bocka savjest. Napisala je sedam svezaka Adrianovih dnevnika i pet drugih popularnih romana − među kojima su Kraljica i ja te Ulica Downing 10 − te brojne dobro primljene drame.

[izvor informacije Mozaik knjiga]