Lukas Bärfuss
Sto dana

Izdavač: Edicije Božičević
Godina izdanja: 2015.
Autor: Lukas Bärfuss
Prevoditeljica: Nataša Medved
Urednik: Matija Janeš
Dizajn naslovnice: Iva Mandić
Cijena: 135,00 kn
Broj stranica: 154
Format: 15 x 23,5 cm
ISBN: 978-953-7953-28-7 meki uvez

Naslovnica romana 'Sto dana'
Naslovnica romana ‘Sto dana’

Ruanda. Afrička Švicarska, zemlja stotine brežuljaka, blage klime, discipliniranih i radišnih ljudi. Mladi David Hohl dolazi 1990. u Kigali kao zaposlenik Švicarske Agencije za razvoj i suradnju. Zbog ljubavne veze s Agathe propustit će posljednji avion kojime su iz ratnog meteža u travnju 1994. evakuirani njegovi kolege. Sto dana skriva se u kući gdje ovisi o pomoći ubojica. Sa zločincima će prijeći i granicu i pronaći Agathe u izbjegličkom kampu.

Lukas Bärfuss romanom Sto dana otvara pitanja o ulozi Švicarske i drugih zapadnih zemalja u genocidu koji su pripadnici naroda Hutu proveli nad Tutsijima. Kako je moguće da neka razvijena zemlja godinama financira diktatorski režim koji je doveo do jednog od najstrašnijih zločina 20. stoljeća? Jer događanja u Ruandi 1994., suprotno uvriježenom mišljenju, nisu bila kaotična, zato što je „genocid moguć jedino u uređenoj državi, u kojoj svatko zna svoje mjesto i u kojoj ni najbeznačajniji grm ne raste slučajno na nekom mjestu i ni jedno stablo se ne ruši slučajno, već odlukom o krčenju napisanom na prikladnom obrascu i koju donosi za tu svrhu posebno uspostavljeno tijelo”. Ovaj kompleksni roman pisan u formi ispovijedi otvara i univerzalna pitanja o porijeklu zla i njegovom perpetuiranju kroz političke odluke, medije i kolektivne fantazme.

„Veličanstvena knjiga! Snažan politički roman bez površnih i ishitrenih sudova o krivnji i već stoga uznemirujuć.”
Die Welt
„Bärfuss ponire duboko u srce tame. Ono što ondje nalazi ne može se nikome svidjeti, ali upravo to čini ovaj roman velikim.”
Tages-Anzeiger
„Možemo se samo diviti Lukasu Bärfussu koji je pronašao jezik za temu što ostavlja bez riječi.”
Bayern2

O AUTORU:
Lukas Bärfuss (1971, Thun, Švicarska), jedan je od najistaknutijih švicarskih dramskih pisaca. Njegov je dramski opus višestruko nagrađivan, a drame mu se izvode diljem svijeta. Roman Sto dana iz 2008. proslavio ga je i kao prozaika te mu donio nagradu Mara Cassens, nagradu Schiller Švicarske zaklade Schiller i posebno priznanje Mirovne nagrade Erich Maria Remarque. 2014. izlazi mu drugi roman Koala, nagrađen Švicarskom književnom nagradom. Živi u Zürichu.

[izvor informacije Edicije Božičević]