VENECIJA U ZAGREBU
// 17. – 21. veljače 2015. // Kino Europa

I ove godine Zagreb Film Festival ima čast ugostiti jedan od najvažnijih svjetskih filmskih festivala! Nakon prošlogodišnjeg uspješnog starta, drugo izdanje programa ‘Venecija u Zagrebu’ održat će se u kinu Europa od 17. do 21. veljače. Program kojim se zagrebačkoj publici predstavlja izbor talijanskih filmova prikazanih na posljednjem Venecijanskom filmskom festivalu (Mostri), organizira se u suradnji ovog prestižnog filmskog festivala sa Zagreb Film Festivalom i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu. Ova suradnja Zagreb je pridružila krugu gradova u kojima se predstavlja Mostra (Moskva, Sankt Petersburg, Bejrut i Singapur), s ciljem promocije talijanske kinematografije, ali i uspostavljanja dugoročne suradnje između međunarodnih festivala.

Venecija u Zagrebu 2015
Venecija u Zagrebu 2015

Program će otvoriti film ‘Mračne duše’, drama na tragu kultnog ‘Kuma’ (‘The Godfather’) o trojici braće koji se okupljaju u rodnoj Kalabriji kako bi se suočili s mafijaškom prošlošću svoje obitelji, a projekciji će nazočiti i glumac Peppino Mazzotti. U sklopu programa prikazat će se i ‘Pasolini’ Abela Ferrare, film o posljednjim danima života velikog talijanskog pisca i redatelja Piera Paola Pasolinija, čija se 40. godišnjica smrti ove godine obilježava diljem svijeta. U iznimno hvaljenoj naslovnoj ulozi američki je glumac Willem Dafoe (‘Divlji u srcu‘ Davida Lyncha, ‘Avijatičar’ Martina Scorseseja, ‘Antikrist‘ i ‘Nimfomanka‘ Larsa von Triera).

Jedan od naslova iz ovogodišnjeg programa je i ‘Hungry Hearts’, romantična drama o mladom bračnom paru, Talijanki i Amerikancu, čija se idila naruši kada se, nakon rođenja djeteta, sukobe njihovi pogledi na roditeljstvo. Glavne uloge u ovom napetom filmu klaustrofobične i mračne atmosfere povjerene su Adamu Driveru (‘Inside Llewyn Davis’ braće Cohen, ‘Lincoln’ S. Spielberga, ‘Frances Ha’ N. Baumbacha, TV serija ‘Girls’) i Albi Rohrwacher, talijanskoj glumici koju je hrvatska kino publika lani imala priliku gledati u filmu ‘Ulica u Palermu’ Emme Dante. Oboje su za svoje izvedbe na prošlogodišnjoj Mostri primili nagradu ‘Coppa Volpi’.

I ove će se godine predstaviti jedan nedavno restaurirani talijanski klasik – film ‘Poseban dan’ Ettorea Scole iz 1977., nagrađen priznanjem za najbolju filmsku restauraciju. Glavnu žensku ulogu u ovom filmu tumači Sophia Loren, najpopularnija talijanska glumica 20. stoljeća čiji će lik i djelo biti i u fokusu popratne izložbe fotografija ‘Jučer, danas, Sophia’ te dokumentarnog filma ‘Žene koje su postale mit: Sophia pripovijeda o Loren’ koji će, uz gostovanje redatelja Marca Spagnolija, biti prikazan posljednjeg dana trajanja programa.

Cijena pojedinačne ulaznice za projekcije u sklopu programa ‘Venecija u Zagrebu’ je 20 kn, a ulaznice će se moći kupiti na blagajni kina od 10. veljače.

Raspored projekcija:
17.2. (utorak) – 20:30 h – velika dvorana – Mračne duše’ – otvorenje
18.2. (srijeda) – 17:00 h – velika dvorana – ‘Besraman život’
18.2. (srijeda) – 19:00 h – velika dvorana – ‘Izuzetan mladić’
18.2. (sijeda) – 21:00 h – dvorana Müller – ‘Perez’
19.2. (četvrtak) – 19:00 h – velika dvorana – Pasolini’
19.2. (četvrtak) – 21:00 h – velika dvorana – ‘Bez imalo milosti’
20.2. (petak) – 19:00 h – velika dvorana – ‘Hungry Hearts’
20.2. (petak) – 21:00 h – dvorana Müller – ‘Italy in a Day’
21.2. (subota) – 19:00 h – dvorana Müller – ‘Žene koje su postale mit: Sophia pripovjeda o Loren’
21.2. (subota) – 21:00 h – velika dvorana – ‘Poseban dan’

[izvor informacije Kino Europa]