Braća Wachowski su 1996. svojim prvim filmom “Bound” privukli pozornost i izborili se za snimanje revolucionarnog ” Matrixa”. Nakon režiranja njegova dva nastavka i dvije video/online igre, napravili su još samo tri filma: “Speed Racer”, “Atlas oblaka” i “Jupiter u usponu”. Nažalost niti jedan od njih nije privukao pozornost, a još manje revolucionizirao filmsku industriju.

Unatoč nedojmljivoj reklamnoj kampanji i pomicanju datuma otvaranja radi dovršetka vizualnih efekata, posljednji “Jupiter u usponu” ipak nije toliko strašan kao što se moglo zaključiti. U priči o siromašnoj ruskoj imigrantici Jupiter Jones koja sazna da je svemirska princeza, danas brat i sestra Wachowski posegnuli su za klasičnim bajkama o “Pepeljugi” i “Ljepotici i zvijeri”. Dakako, u znanstveno fantastičnom kontekstu većem od života. Filmom će biti zadovoljni ne previše zahtjevni obožavatelji SF-a, no oni zahtjevniji prepoznat će utjecaj niza drugih filmova – od “Brazila” i “Matrix” trilogije do “Petog elementa”, “Riddickovih kronika”, “Transformera” i novih “Zvjezdanih staza”.

Jupiter u uspnu ; Ustupio Blitz

Jupiter u uspnu ; Ustupio Blitz

Pohvalan je opseg i izgled 175 milijuna dolara vrijednog univerzuma koji su u filmu stvorili, očigledno s ciljem da ga razviju u nastavcima. Ionako je studio Warner Bros od redatelja tražio da stvore potpuno novu i originalnu franšizu za daljnju eksploataciju. Upitno je da li će se to i ostvariti s obzirom na budžet, slabe kritike i tržište saturirano sličnim raskošnim filmovima namijenjenim adolescentima.

Zanimljivo je da se u filmu uspješno dotaknulo interstelarne administracije i politike, za razliku od zamornih “Ratova zvijezda: Epizoda I-III”. Akcijski prizori su režirani s lakoćom i djeluju prirodno, s obzirom da se dosta oslanjalo na žive glumce a ne njihove digitalne verzije. Iako je film naknadno konvertiran u 3D, stereoskopija je vrlo dobro izvedena (uz pomoć studija “Framestore” koji je isto učinio za “Gravitaciju”) i pomaže u razlučivosti dubine u kompleksnim prizorima s obiljem efekata.

Jupiter u uspnu ; Ustupio Blitz

Jupiter u uspnu ; Ustupio Blitz

Redatelji su nakon “Matrixa” očigledno napustili poigravanje filozofskim pitanjima i prepustili se kreiranju vizualno stiliziranih filmskih svijetova. Tako je i “Jupiter u usponu” umotan u njihovu trademark mješavinu cyberpunka i lateksa. Vizualni efekti, šminka i kostimografija su besprijekorni. Svakako će doći do izražaja u IMAX-u više nego u običnom kinu.

Tihoni Brčić

Više o filmu:

Jupiter u usponu 3D
Jupiter Ascending (2015.)
Village Roadshow Pictures, Warner Bros., 2014.
Trajanje: 127 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: SDDS | Datasat | Dolby Digital
Redatelj: Andy Wachowski, Lana Wachowski
Glume: Eddie Redmayne, Mila Kunis, Channing Tatum, James D’Arcy, Sean Bean, Douglas Booth, Gugu Mbatha-Raw, Tuppence Middleton, Terry Gilliam, Charlotte Beaumont, Maria Doyle Kennedy, Doona Bae, Christina Cole, Jo Osmond, Tim Pigott-Smith

Jupiter u usponu 3D – Movie Site
Jupiter Ascending – IMDb