Animirani film “Ekipa za 6” zanimljiv je spoj Disneyevog humora i emocija, sa suvremenim Marvelovim super herojima i estetikom japanskih Manga stripova. S obzirom da djeluje kao križanac animiranog “Izbavitelja” i igranog filma “Osvetnici”, s lakoćom će zadovoljiti mlađu i stariju publiku. Glavni junak je četrnaestogodišnji dječak Hiro, čudo od djeteta i ljubitelj robota. Sprijateljuje se s velikim bijelim balonastim robotom Baymaxom u raskrinkavanju smrti njegovog starijeg brata.

U Zagrebačkom CineStar Arena IMAX multipleksu imamo rijetku priliku pogledati film u multiosjetilnoj 4DX verziji. Također je sinkroniziran na hrvatski te u 3D formatu. Za nadoplatu od samo 25 kuna pomicanje, letenje, vibriranje, vjetar, voda, magla, svjetlo, mirisi i škakljanje nogu postaju dio filmskog doživljaja. Oni koji su imali prilike posjetiti Disneyland i Universal Studios znaju otprilike o kakvom doživljaju se radi. Treba napomenuti da djeci mlađoj od 4 godine iz sigurnosnih razloga nije dopušteno gledanje, te je zabranjeno korištenje dodatnih sjedala i sjedenje u krilu roditelja.

Ekipa za 6 4DX ; Ustupio TB
Ekipa za 6 4DX ; Ustupio TB

Svako sjedalo je sofisticirani simulator pokreta i daje gibanje i vibraciju koje prate radnju na filmu. Srećom, udarci i trešnja u “Ekipi za 6” su umjereno dozirani i pogodni su za djecu. Iznenađujući je izrazito ugodan osjećaj letenja u pomičnim sjedalima, koji se pruža više puta kroz film zahvaljujući letećim sposobnostima Baymaxa. Dvanaest turbina nadopunjuje ugođaj letenja, raspuhujući vjetar po dvorani. Pun detalja i raskošno animiran San Fransokyo, kao fiktivni hibrid gradova San Francisca i Tokija, posebno je dojmljiv pri letenju. Podsjeća na disneyficiranu verziju Los Angelesa budućnosti u “Istrebljivaču”.

Stroboskopska svjetla se nalaze na bočnim zidovima dvorane i zgodan su dodatak eksplozijama u filmu. Nekoliko puta se koriste i aromatični mirisi. Radi se o mirisu paljevine za vrijeme epske borbe u završnici filma, a za vrijeme predaha tu je i miris cvijeća kad se likovi nalaze u prirodi, te hrane kad su u kafiću. Škakljanje nogu omogućuju plastične uzice pri dnu sjedala. Ovo je efekt koji se vjerojatno najmanje očekuje, pa je zato i dosta efektan. Nažalost manja djeca ga ne mogu osjetiti jer su im noge obično položene na sjedalu.

Ekipa za 6 4DX ; Ustupio TB
Ekipa za 6 4DX ; Ustupio TB

Voda je najslabiji 4DX efekt u ovom, ali i drugim filmovima općenito. Prskalice su usmjerene previsoko (trebali bi valjda stajati, a ne sjediti da nas voda uopće poprska), a neke su i začepljene, vjerojatno radi kamenca. Kako god bilo, zbog svoje visine djeca neće osjetiti prskanje, kao ni Ispucavanje mlazeva zraka koji imaju slični problem. U završnici filma “Avioni: Nebeski vatrogasci” mjehurići su bili pravo iznenađenje na zadovoljstvo prisutne djece. Nažalost ovdje su neiskorišteni, jer za njima jednostavno nema potrebe. Dim je slabo iskorišten i jedva vidljiv efekt na par mjesta u filmu gdje gori vatra. Kako dim utječe na vidljivost projiciranog filma, općenito nije previše prikladan.

Tihoni Brčić

Više o filmu:

Ekipa za 6
Big Hero 6 (2014.)
Walt Disney Animation Studios, Walt Disney Pictures, 2014.
Trajanje: 102 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Datasat | Dolby Digital | Dolby Atmos
Redatelj: Don Hall, Chris Williams
Glasovi: Scott Adsit, Ryan Potter, Daniel Henney, T.J. Miller, Jamie Chung, Damon Wayans Jr., Genesis Rodriguez, James Cromwell, Alan Tudyk, Maya Rudolph, Abraham Benrubi, Katie Lowes, Billy Bush, Daniel Gerson, Paul Briggs

Ekipa za 6 – Movie Site
Big Hero 6 – IMDb