Blackhat
Blackhat (2015.)
Redatelj: Michael Mann
Glumci: Chris Hemsworth, Viola Davis, John Ortiz
Žanr: akcija, kriminalistički, drama
Trajanje: 135 minuta
Država: SAD

Blackhat - Poster ; Ustupio Blitz
Blackhat – Poster ; Ustupio Blitz

Sadržaj:
Danas je cijeli svijet povezan. Računala, telefoni, bankarske transakcije, zdravstveni kartoni, svjedodžbe, satelitska navođenja, slike… Informacije su koje kolaju, ali i koje su negdje pohranjene. Da ništa nije sigurno već su mnogo puta dokazali brojni upadi hakera u najbolje čuvane institucije poput Pentagona i FBI-ja, što samo potvrđuje činjenicu da su u svakome trenutku nekome dostupni podaci o nama, pa tako i čitavi naši životi. Ova prikrivena prijetnja zaintrigirala je slavnog redatelja Michaela Manna (Posljednji Mohikanac, Vrućina, Probuđena savjest) koji je nakon podrobnog proučavanja odlučio snimiti akcijski krimić pod nazivom Blackhat koji se bavi sve važnijim svjetskim problemom – cyber kriminalom. Još jedan sjajan film Michaela Manna, redatelja koji je četiri puta bio nominiran za nagradu Oscar, s Chrisom Hemsworthom u glavnoj ulozi!

Blackhat – Movie Site
Blackhat – IMDb

Foxcatcher: Priča koja je šokirala svijet
Foxcatcher (2014.)
Redatelj: Bennett Miller
Glumci: Channing Tatum, Steve Carrell, Mark Ruffalo
Žanr: biografska drama, sportski, triler
Trajanje: 134 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Kada dobitnika zlatne Olimpijske medalje u hrvanju Marka Schultza bogataš John du Pont pozove na svoje imanje kako bi mu pomogao trenirati za nadolazeće Olimpijske igre u Seoulu 1988. godine, Schultz odmah pristaje nadajući se da će konačno izaći iz sjene vlastitog brata Davea. Vođen skrivenim namjerama, du Pont Schultzovo treniranje i „treniranje“ ostatka prvoklasnog hrvačkog tima vidi kao priliku da dobije poštovanje društva u kojem se kreće, ali i – što je puno važnije – svoje majke. U početku je Mark opčinut pažnjom koju mu du Pont pruža pa ga počne gledati kao neku vrstu očinske figure čije odobravanje mora dobivati konstantno. Iako mu u početku pruža potporu, du Pontova kompleksna osobnost uskoro se mijenja i on Marka uvodi u nezdravi svijet koji ugrožava njegovu karijeru. Njegovo ponašanje i okrutne psihološke igre uskoro počnu ugrožavati Markovo ionako poprilično nestabilno samopouzdanje. U međuvremenu, du Pont je fiksiran na Davea koji mu ne popušta i vjeruje da postoje stvari koje novac ne može kupiti. Uz rastuću du Pontovu paranoju i razdvojenost dvojice braće, ovaj trio uskoro kreće prema tragediji koju nitko nije mogao predvidjeti… Dobitnik nagrade za najbolju režiju na filmskom festivalu u Cannesu. Jedan od najvećih oskarovskih kandidata. Snimljen prema šokantnoj istinitoj priči.

Foxcatcher: Priča koja je šokirala svijet – Movie Site
Foxcatcher – IMDb

Jupiter u usponu 3D
Jupiter Ascending (2015.)
Redatelj: Andy i Lana Wachowski
Glumci: Mila Kunis, Channing Tatum, Sean Bean
Žanr: znanstvena fantastika, akcija
Trajanje: 125 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Jupiter Jones rođena je pod zvjezdanim noćnim nebom i sa znacima koji su predskazivali da je predodređena za velika djela. No, u stvarnosti, sada odrasla Jupiter obična je čistačica. Stvari se mijenjaju kada genetski modificirani bivši vojnik Cain dođe na Zemlju s namjerom da je pronađe. Jer, njen genetski zapis govori da se radi o osobi koja može poremetiti ravnotežu u svemiru… Autori Matrix trilogije napisali su i režirali još jednu spektakularnu znanstveno-fantastičnu priču koja napokon dolazi u kina!

Jupiter u usponu 3D – Movie Site
Jupiter Ascending – IMDb

Astérix: Grad bogova 3D
Astérix: Le domaine des deux (2014.)
Redatelj: Alexandre Astier
Glumci: Mario Petreković, David Vurdelja (Baby Dooks), Jasna Palić Picukarić
Žanr: animirani
Trajanje: 85 minuta
Država: Francuska

Sadržaj:
Nakon što su uspjeli pokoriti cijelu Galiju, Rimljani muku muče s malim selom u kojem žive nadaleko poznati junaci velike snage Asterix i Obelix. Nezadovoljan tom situacijom Julije Cezar odluči oko sela sagraditi luksuzni rimski grad ne bi li galski barbari pokleknuli pred blagodatima koje on nudi. Asterix i Obelix morat će se dobro namučiti kako bi njihovi suseljani odolili napastima. Jedna od najpopularnijih epizoda strip klasika Asterix i Obelix po prvi puta na velikom platnu!

Astérix: Grad bogova 3D – Movie Site
Astérix: Le domaine des deux – IMDb

Sol zemlje
The Salt of the Earth (2014.)
Redatelj: Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders
Glumci: Sebastião Salgado, Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado
Žanr: dokumentarni, biografski
Trajanje: 110 minuta
Država: Francuska, Italija, Brazil

Sadržaj:
Dokumentarac ‘Sol zemlje’ potret je fotografa Sebastiaoa Salgadoa, čiji korpus radova reflektira nepopustljivu nadu u ljudsku civilizaciju, prezentiranu kroz njegovu dugu karijeru fotoreportera. Posljednjih 40 godina Salgado je proveo putujući kontinemtima, prateći korake vječno mijenjajućeg čovječanstva. Svjedočio je nekima od najvećih događaja naše nedavne povijesti, međunarodnim konfliktima, gladovanju i emigracijama. Njegov je život i rad u ovom filmu predočen posredstvom njegovog sina Juliana i velikog njemačkog redatelja (koji je i sam fotograf) Wima Wendersa, koji su ga posljednjih godina pratili na putovanjima.

Nagrade i festivali:
Academy Awards 2015 – nominacija za najbolji dugometražni dokumentarac
Cannes Film Festival 2014 – Un certain regard (posebno priznanje žirija), priznanje Ekumenskog žirija
San Sebastián International Film Festival 2014 – nagrada publike

Sol zemlje – www.festival-cannes.com
The Salt of the Earth – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexxKino EuropaYouTubeIMDb]