Snajperist
American Sniper (2014.)
Warner Bros., Village Roadshow Pictures, Mad Chance Productions, 2014.
Trajanje: 132 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos | Datasat | Auro 11.1
Redatelj: Clint Eastwood
Glume: Bradley Cooper, Kyle Gallner, Cole Konis, Ben Reed, Elise Robertson, Luke Sunshine, Troy Vincent, Brandon Salgado Telis, Keir O’Donnell, Marnette Patterson, Jason Hall, Billy Miller, Leonard Roberts, Jason Walsh, Reynaldo Gallegos

Snajperist – Movie Site
American Sniper – IMDb

Clint Eastwood kao redatelj i glumac zaslužuje kultni status. Nabrajanje njegovi filmova u kojima je bio ispred i iza kamere ne bi imalo smisla, njegovi filmovi moraju se jednostavno gledati. Njegov novi film ‘Snajperist’ popeo se odmah na prvo mjesto američkog box officea i utržio (s današnjim danom, pogledaj datum kada je pisan ovaj tekst) 248,94 milijuna dolara, što je jako mnogo za jednu ratnu dramu. Amerikanci su još uvijek !!! opsjednuti svojim ratovima u tuđini gdje brane svoju slobodu. Rat u Iraku posebno je osjetljiva tema, jer mnogi su ostali tamo. Umreženi interesi velikih kompanija, a nafta prije svega, doveli su do američke intervencije pod izlikom da Irak stvara nuklearno naoružanje. Što se to u konačnici nije pokazalo točnim, nikoga nije briga, Amerika kao svjetski policajac provodi zakon i red u tom području, a američki vojnici regrutirani u pravilu iz nižih slojeva obavljaju razne poslove. Jedan od njih je bio i Chris Kyle koji se specijalizirao za snajperske zadatke. Četiri puta je bio u misiji u Iraku, napisao knjigu o tim iskustvima, nakon konačnog povratka obitelji angažirao se oko ratnih veterana oboljelih od PTSP-a, da bi ga na kraju ubio američki bivši vojnik prilikom vježbe gađanja 2013. godine.

Snajperist ; Ustupio Blitz
Snajperist ; Ustupio Blitz

Zahtijevna tema i za iskusnog filmaša kao što je i Clint Eastwood. Odmah moramo znati da se radi o viđenju američkog vojnika koji piše o onome što želi pisati, a sigurno radi i svojevrsnu (auto)cenzuru o nečemu što nije za javnost, a i o onome što njega ne prikazuje u najboljem svijetlu. Po Chrisu svaki njegov snajperski metak imao je razloga da bude ispaljen u metu. Službena statistika navodi da je u pitanju bilo 160 meta, dok je navodno Chris Kyle tvrdio da je bilo oko 25o meta. U konačnici to nije ni važno, čovjek je bio četiri puta u Iraku kako bi izvršavao zadatke čuvajući svoje suborce od neprijateljskih aktivnosti. Clint Eastwood ne radi ni ratni ni antiratni film, on na veliko platno prenosi ono što je američki vojnik napisao u svojoj knjizi.

Već na početku filma upoznajemo Chrisa Kylea (Bradley Cooper), u životu pomalo dezorijentiranog, koji se nakon kraha veze sa svojom djevojkom odluči prijaviti u marince gdje se specijalizira za snajperista. Prvi zadatak u uvodnoj sceni je nadziranje napredovanja suboraca u razrušenom gradu. Kada se na ulici pojave žena i dijete s bombom, dilemu djelovanja nadređeni ostavljaju njemu koji ima uperen ciljnik u mete. Chris Kyle ustvari i nema mnogo dilema, a kada se nešto zakomplicira, čeka do zadnjeg trenutka. Clint Eastwood ne lamentira puno o neprijatelju koji se suprotstavlja američkoj vojsci koja je tamo i mora izvršiti svoje zadatke, a ako se njeni neprijatelji ne uklapaju u obrasce, onda postaju kolateralne žrtve. Koliko je to negativno ili pozitivno po nekim moralnim kriterijima, pokazat će vrijeme. ‘Američki snajper’ portret je američkog vojnika na specijalnom zadatku koji je svoj odnos prema domovini stavio ispred privatnog života, a što će ga u konačnici i koštati života. Clint Eastwood snimio je ‘ispeglanu’ sliku američkog vojnika u borbi za američku pravicu negdje u svijetu. I zato Amerikanci hrle u američka kina kako bi gledali istinu o sebi koja im savršeno odgovara.

Robert Jukić, 01.02.2015.